,

Έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

H κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τα καρδιακά προβλήματα, που αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας μας.

Μια έρευνα όμως, έδειξε ότι και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% εάν το πίνουμε συχνά και μάλιστα, να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής νόσου κατά 56%.

Advertisment

Ομάδα ερευνητών από την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, σε μια μελέτη που πραγματοποίησε το 2020, ανέλυσε δεδομένα από 100.902 συμμετέχοντες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου και στη συνέχεια, τους χώρισαν σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία κατέταξαν εκείνους που κατανάλωναν τσάι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
Στη δεύτερη κατηγορία κατέταξαν εκείνους που δεν έπιναν συχνά τσάι ή δεν έπιναν καθόλου.

Αφού τους παρακολούθησαν για 7,3 συνεχόμενα έτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, αυτοί που έπιναν τσάι τακτικά, είχαν:

1. Μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό σε ποσοστό 20%.

Advertisment

2. Μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν θανατηφόρα καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό σε ποσοστό 22%.

3. Μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ποσοστό 15%.

Συνεχίζοντας τη μελέτη τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο έρευνες, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και εντός 8 ετών, αναλύοντας στοιχεία από 14.081 συμμετέχοντες. Η μελέτη τους έδειξε ότι, εκείνοι από τους συμμετέχοντες που συνέχισαν να πίνουν τακτικά τσάι κατά τη διάρκεια της μελέτης είχαν ακόμη περισσότερα οφέλη, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν τακτικά.

Συγκεκριμένα, αυτοί που έπιναν τακτικά τσάι είχαν:

1. Χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε ποσοστό 39%.

2. Χαμηλότερο κίνδυνο θανατηφόρας καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε ποσοστό 56%.

3. Μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε ποσοστό 29%.

Τα δύο βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι, η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και τη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μια άλλη διαπίστωση που έκαναν οι επιστήμονες ήταν ότι, εκείνοι που έπιναν τακτικά τσάι εμφάνισαν καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο, 1,41 χρόνια αργότερα και έζησαν 1,26 χρόνια περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν τακτικά τσάι.

Ο δρ. Dongfeng Gu, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε: «Οι προστατευτικές επιδράσεις του τσαγιού ήταν πιο έντονες στην ομάδα που έπινε τακτικά και διαρκώς τσάι» και πρόσθεσε: «Οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις του τσαγιού, δηλαδή οι πολυφαινόλες, δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό μακροπρόθεσμα. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τσαγιού για παρατεταμένη περίοδο μπορεί να είναι απαραίτητη για επαρκή καρδιοπροστατευτική δράση».

Τα οφέλη για την υγεία δεν ισχύουν για όλα τα είδη τσαγιού. Φαίνεται ότι το πράσινο τσάι έχει μεγαλύτερη επίδραση από το μαύρο τσάι.
Η μελέτη έδειξε ότι, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού παρέπεμπε σε χαμηλότερο κίνδυνο τυχαίας καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού σε ποσοστό 25%, θανατηφόρου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση σε εκείνους που έπιναν μαύρο τσάι.

«Στον πληθυσμό της μελέτης μας, το 49% όσων έπιναν τσάι τακτικά, προτιμούσαν πιο συχνά πράσινο τσάι, ενώ μόνο το 8% προτιμούσε μαύρο τσάι», είπε ο δρ. Gu και πρόσθεσε: «Η μικρή αναλογία όσων πίνουν τακτικά μαύρο τσάι κάνει πιο δύσκολη την εξακρίβωση ισχυρών συσχετισμών, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν μια διαφορετική επίδραση μεταξύ των τύπων τσαγιού».

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα οφέλη από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού οφείλονται στις άφθονες πολυφαινόλες που περιέχει και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως για παράδειγμα η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία ενώ η διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή του μαύρου τσαγιού, οξειδώνει τις ενώσεις, με αποτέλεσμα να τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές. Επίσης, το μαύρο τσάι σερβίρεται συχνά με γάλα, κάτι που σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη στην καρδιά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάστανα: To superfood του Χειμώνα με τις πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς την αντιμετωπίζουμε | Μία διατροφολόγος εξηγεί τα βήματα
Μέλι από έλατο: Το βασιλικό μέλι
Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε πολλά και μικρά γεύματα ή λιγότερα και μεγαλύτερα;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση