,

Τα 7 σημεία της ιστορίας του Μάικλ Φελπς που είναι έμπνευση για όλους μας

Η προσωπική ιστορία του Μάικλ Φελπς, έχει πολλά να μας διδάξει!

Τα 7 σημεία της ιστορίας του Μάικλ Φελπς που είναι έμπνευση για όλους μας

Η προσωπική ιστορία του Michael Phelps (Μάικλ Φελπς), του πιο επιτυχημένου και πολυβραβευμένου Ολυμπιονίκη όλων των εποχών έχει πολλά να μας διδάξει! Ως coach που συνεργάζομαι με όσους θέλουν να γίνουν επιτυχημένοι, επισήμανα σημεία από τη ζωή του Μάικλ που μπορούν να εμπνεύσουν όλους μας.

Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του, εντοπίζοντας 7 σημεία που έκαναν τη διαφορά.

Advertisment

Ήδη από το νηπιαγωγείο, ο Φελπς είχε δυσκολία να συγκεντρωθεί και ήταν απρόσεκτος. Ένας δάσκαλος είπε στη μητέρα του, που ήταν και η ίδια δασκάλα, «ο γιος σου δεν θα μπορέσει ποτέ να επικεντρωθεί σε τίποτα». «Απλώς δεν μπορούσα να καθίσω ήσυχος, γιατί δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ σε ένα πράγμα τη φορά», θυμάται ο Φελπς.

Η αλλαγή του παιχνιδιού

Ο Μάικλ διαγνώστηκε με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) όταν ήταν σε ηλικία 9 ετών. Κι ενώ δεν μπορούσε να καθίσει ήσυχος κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορούσε να κολυμπήσει για 3 ώρες στην πισίνα μετά το σχολείο. Ο τρόπος που αντιμετώπισε αυτή την ιδιαιτερότητα, τον βοήθησε να γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατάφερε να μετατρέψει το πρόβλημα του με την εστίαση, σε αθλητικό θρίαμβο.

Η υποστήριξη των γονέων

Η μητέρα του τον βοήθησε να καθιερώσει μια καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι. Πιο συγκεκριμένα, τροποποίησε τη διατροφή του και του παρείχε τις στρατηγικές που τον βοήθησαν να πετύχει. Έτσι, ο Μάικλ αποδίδει μεγάλο μέρος της επιτυχίας του στις γονεικές δεξιότητες της μητέρας του.

Advertisment

Η δράση είναι το κλειδί

Με την προπόνηση ο Φελπς βρέθηκε μέσα στη ζώνη άνεσής του: «Μόλις κατάλαβα πώς να κολυμπάω, ένιωσα τόσο ελεύθερος». Θυμάται, «μπορούσα να κολυμπήσω γρήγορα στην πισίνα, και το κολύμπι ένοιωθα πως επιβράδυνε την ταχύτητα με την οποία δούλευε το μυαλό μου. Στο νερό ένιωσα για πρώτη φορά ότι έχω τον έλεγχο».

Η σημασία του coach

Σε ηλικία 10 ετών, ο Φελπς ήταν κολυμβητής με εθνική κατάταξη. Στα 11 του, γνώρισε τον διάσημο κολυμβητή και Coach Bob Bowman, ο οποίος τον βοήθησε να προπονηθεί ακόμη περισσότερο και με καλύτερα αποτελέσματα. Για τους αθλητές, ο coach θεωρείται ένας απαραίτητος σύμμαχος. Δεν είναι παράδοξο που αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο συχνά στην προσωπική και επαγγελματική ζωή όσων θέλουν αντίστοιχα να πετύχουν στόχους;

Η ικανοποίηση συμβαδίζει με την επιτυχία

Για τον Μάικλ, ο χρόνος που περνούσε στην πισίνα σήμαινε πολλά πράγματα. Ήταν ένα καταφύγιο κι ένα μέρος όπου επέτρεπε στη δύναμη και το πάθος του να εκφραστούν. Μέσα από αυτόν τον καταπληκτικό συνδυασμό εργασίας και ικανοποίησης, κατάφερε να μεγαλουργήσει.

Ο ρόλος του νευρογλωσσικού προγραμματισμού (NLP)

Σε συνέντευξή του ο Μάικλ είπε: «Το μυαλό σου είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα. Μπορείς να ξεπεράσεις οτιδήποτε αρκεί να πιστεύεις πως το θέλεις και το μπορείς». Αυτή είναι μια από τις βασικές παραδοχές του νευρο-γλωσσικού προγραμματισμού που είναι γνωστός με τον όρο NLP. Μια μέθοδος που έχει κατακτήσει τον κόσμο με τα θαυμάσια αποτελέσματά της και που την εφαρμόζουμε μέσα στις συνεδρίες coaching.

Συνεισφορά σε άλλους ανθρώπους

Ο Μάικλ μίλησε δημοσίως και με ειλικρίνεια για το άγχος και την κατάθλιψή του. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία, ο Michael μπορεί σήμερα να μιλάει ανοικτά για την ψυχική υγεία. Επίσης, μέσω του «Michael Phelps Foundation» που προωθεί την «ασφάλεια στο νερό, τον υγιεινό τρόπο ζωής και την επιδίωξη των ονείρων», ευελπιστεί ότι το κολυμβητήριο μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες παιδιά με ΔΕΠΥ και άλλες μαθησιακές ιδιαιτερότητες.

“Είχα κάποτε έναν δάσκαλο που μου είπε ότι δεν θα έκανα ποτέ τίποτα στη ζωή μου και δεν θα μπορούσα να είμαι επιτυχημένος. Επομένως, ήταν μια πρόκληση κι ένας αγώνας για εμένα, αλλά συνέβη κάτι για το οποίο τελικά είμαι ευγνώμων. Ναι, είμαι ευγνώμων που είμαι όπως είμαι».

Συμπερασματικά, χρειάζεται εντατική προσπάθεια και προθυμία για να αντιμετωπίσει κανείς τις προκλήσεις. Παράλληλα, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο από ανθρώπους, δασκάλους, θεραπευτές και coaches που θα βοηθήσουν στην κατάκτηση των στόχων.

Ο Michael Phelps θεωρείται ο καλύτερος κολυμβητής όλων των εποχών και κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ με συνολικά 28 ολυμπιακά μετάλλια. Η πορεία του είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πόσα πολλά μπορούμε να πετύχουμε με εντατική εργασία και επιμονή. H ίδια του η ζωή αποτελεί έμπνευση για όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται ενθάρρυνση και ενίσχυση προκειμένου να διεκδικήσουν τα όνειρά τους.

Κάτι που αποτελεί και για εμάς τους coaches ένα έργο ζωής!

Μαρία Παπάζογλου | Certified Career & Executive Coach | Corporate Trainer |NLP Master Practitioner

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά
Οι μικρές μου αλήθειες | O φόβος της επιτυχίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση