, ,

Οι Τρεις Λόγοι που Δεν μας Επιτρέπουν να Είμαστε οι Ηγέτες του Εαυτού μας

Η αυτό-ηγεσία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, ανάπτυξης και δέσμευσης και μας αφορά όλους όσοι θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή με ευημερία και ικανοποίηση. Είναι

Η αυτό-ηγεσία είναι μια διαδικασία αυτογνωσίας, ανάπτυξης και δέσμευσης και μας αφορά όλους όσοι θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή με ευημερία και ικανοποίηση. Είναι η διαδρομή για να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να πάρουμε εμείς οι ίδιοι τα ηνία της ζωής μας στα χέρια μας. Η αυτοηγεσία μας βοηθάει να είμαστε εμείς η θετική επιρροή για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν για να μπορέσουμε να πετύχουμε μαζί κοινούς στόχους. Αυτό ισχύει σε κάθε τομέα της ζωής, είτε πρόκειται για την εργασία, την οικογένεια, τις σχέσεις ή τα οικονομικά μας.

Παρ ‘όλα αυτά, πολλοί από εμάς βρισκόμαστε ακόμα μακριά από την ηγεσία του ίδιου μας του εαυτού, δεν έχουμε αναλάβει πλήρως τον ρόλο του ηγέτη όπως αξίζουμε. Συχνά μιλώ με ανθρώπους στις συνεδρίες coaching που αισθάνονται πως είναι μπλοκαρισμένοι, πως δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις ή διστάζουν να κάνουν αλλαγές και μένουν στάσιμοι. Που οφείλεται αυτή η δυσκολία να γίνουμε εμείς ο οδηγός στο δρόμο της ίδιας μας της ζωής; Yπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μας κρατούν πίσω από το να εκδηλώσουμε τον δυναμισμό μας και να μπορούμε να ορίζουμε εμείς τη ζωή μας.

Η Μαρία Παπάζογλου είναι Career Coach & Executive Coach, Corporate Trainer, NLP Master Practitioner.

Έλλειψη Αυτογνωσίας και Αυτοπεποίθησης

Η αυτοηγεσία ξεκινάει από την κατανόηση του εαυτού μας. Χρειάζεται να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας, τα όριά μας, τις αδυναμίες μας και φυσικά τα θέλω μας. Η έλλειψη αυτογνωσίας μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πού πρέπει να βελτιωθούμε και πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Από την άλλη, η έλλειψη αυτοπεποίθησης μπορεί να μας κρατήσει πίσω από το να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Η λύση είναι η αφοσίωση στην ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της αυτοπεποίθησης μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάλυση των εμπειριών μας στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπευτικής διαδρομής ή του coaching που προσφέρει πιο γρήγορα, μετρήσιμα και άμεσα αποτελέσματα και οδηγεί στην εύρεση λύσεων και την κινητοποίηση για δράση. Η συμμετοχή σε στοχευμένα σεμινάρια αυτού του τύπου και η συζήτηση με μέντορες και άλλους ανθρώπους με μια θετική νοοτροπία σκέψης είναι επίσης ευκαιρίες για ενδυνάμωση και παρακίνηση.

Φόβος της Αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας ισχυρός εχθρός της ηγεσίας του εαυτού μας. Ο φόβος αυτός μας αποτρέπει να αναλάβουμε ρίσκα για να προωθήσουμε τους στόχους μας. Αντί να αντιμετωπίσουμε τις αντίξοες καταστάσεις και να αναζητήσουμε λύσεις, ενδέχεται να παραμένουμε στην ασφαλή ζώνη μας – το comfort zone – περιορίζοντας έτσι το δυναμικό μας για ανάπτυξη και επιτυχία.
Εάν θέλεις να φύγεις από αυτή την κατάσταση, εάν θέλεις να μη βλέπεις μόνο τους άλλους να προχωρούν αλλά να προχωρήσεις κι εσύ μπροστά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου με ανοιχτή και ειλικρινή αυτοαξιολόγηση. Να θεωρήσεις την αποτυχία σαν μια φυσιολογική και αναπόφευκτη κατάσταση σε κάποιες φάσεις της ζωής μας. Να την κάνεις να αποτελέσει πηγή μάθησης και ανάπτυξης αντί για πηγή απογοήτευσης. Τουλάχιστον οι έξυπνοι άνθρωποι αυτό κάνουν, μαθαίνουν από τις αποτυχίες τους και αποφασίζουν να βελτιώσουν ότι χρειάζεται. Η δέσμευση στη συνεχή βελτίωση του εαυτού μας είναι το κλειδί για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ότι κι αν συμβεί. Η αντιμετώπιση της αποτυχίας ως ευκαιρία για να κάνουμε θετικές αλλαγές και να βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτό, είναι μια οπτική που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε αυτόν τον φόβο.

Workshop ΑΥΤΟΗΓΕΣΙΑΣ & ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ με τη Μαρία Παπάζογλου, τον Δημήτρη Κάλλο, τον Θάνο Μπελαλίδη και τον Θοδωρή Σπηλιώτη

Έλλειψη Υποστήριξης

Η ηγεσία του εαυτού μας δεν είναι μια μοναχική διαδικασία, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται αυτό. Χρειάζεται επικοινωνία και χτίσιμο σχέσεων με άλλους ανθρώπους που μπορούν να μας τραβήξουν πιο ψηλά. Ένα από τα συχνά «παράπονα» που ακούω από τους ανθρώπους που συνομιλώ είναι πως τους λείπουν από τη ζωή τους εκείνοι οι άνθρωποι με τους οποίους μπορούν να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς και όνειρα. Οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα τους χωρίς καμία διάθεση επίκρισης, αλλά θα είναι υποστηρικτικοί. Που όμως μπορώ να συναντήσω αυτούς τους ανθρώπους; Ένας coach, ένας mentor, ένας έμπειρος και καλοπροαίρετος άνθρωπος, είναι σίγουρα κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις. Επίσης, η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και σεβασμού με τέτοιους ανθρώπους είναι εφικτή στο πλαίσιο της συμμετοχής σε ομάδες coaching αφιερωμένες στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες και θεματικές για να συνδεθείς με τους κατάλληλους ανθρώπους.

Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεσαι σήμερα, ένα είναι σίγουρο. Έχεις κι άλλο κρυμμένο δυναμικό και μπορείς να πετύχεις πολλά περισσότερα. Είναι στο χέρι σου να ανοίξεις τους ορίζοντες σου και οι κατάλληλοι άνθρωποι και οι ευκαιρίες είναι στη διάθεσή σου για να ανέβετε ψηλότερα μαζί. Μπορείς να γίνεις ο ηγέτης μιας ζωής που σου αξίζει. Ξεκίνα σήμερα!

————————-

Μαρία Παπάζογλου | Career Coach & Executive Coach, Corporate Trainer, NLP Master Practitioner

Εάν θέλεις να αναπτύξεις την αυτοηγεσία σου υπό την καθοδήγηση 4 κορυφαίων ελλήνων επαγγελματιών, τότε σε προσκαλώ να έρθεις στο workshop Leader Man – Leader Woman στις 21 Απριλίου στο Ξενοδοχείο Marriott στην Αθήνα. Μπορείς να το παρακολουθήσεις ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένο. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές μπορείς να μεταβείς εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

panelists
leaderman
spiliotis2
acropolis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση