«Αγκαλιάστε την εξέλιξή σας, όχι την τελειότητα» | 5 καλοκαιρινές συμβουλές από την Career Coach Μαρία Παπάζογλου

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε έναν απολογισμό των επαγγελματικών μας φιλοδοξιών!

«Αγκαλιάστε την εξέλιξή σας, όχι την τελειότητα» | 5 καλοκαιρινές συμβουλές από την Career Coach Μαρία Παπάζογλου

Καθώς απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, ή έστω τη χαλαρότητα του Αυγούστου, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε έναν απολογισμό των επαγγελματικών μας φιλοδοξιών και να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα. Ακριβώς όπως οι αθλητές και οι ομάδες κάνουν την προετοιμασία τους το καλοκαίρι για να είναι στην καλύτερή τους φόρμα τη νέα σεζόν, το ίδιο χρειάζεται να κάνουμε κι όσοι θέλουμε να διακριθούμε στον τομέα της εργασίας μας.

Ως Career Coach, ο ρόλος μου είναι να υποστηρίζω τους επαγγελματίες να πλοηγηθούν στα μονοπάτια της ανάπτυξης της σταδιοδρομίας τους με αυτοπεποίθηση και σωστό σχεδιασμό. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε βασικές στρατηγικές για να ενισχύσουμε το ταξίδι της σταδιοδρομίας σας και να δημιουργήσουμε το έδαφος για τον καλύτερο επαγγελματικό σας εαυτό τους επόμενους μήνες.

Advertisment

1. Αγκαλιάστε την εξέλιξή σας, όχι την τελειότητα

Ένα ταξίδι σταδιοδρομίας είναι σπάνια μια γραμμική διαδρομή. Είναι μια περιπέτεια γεμάτη με σκαμπανεβάσματα, επιτυχίες και αποτυχίες. Ως επαγγελματίες, αξίζει να αναγνωρίζουμε και να γιορτάζουμε τα επιτεύγματά μας καθώς και να μάθουμε από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η υιοθέτηση της νοοτροπίας της ανάπτυξης (growth mindset), που ξεπερνά την τάση μας για την τελειότητα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα, βασικά χαρακτηριστικά για την ευημερία στο σημερινό δυναμικό περιβάλλον εργασίας.

2. Ξεκλειδώστε τις δυνατότητές σας

Όπως οι συνεχόμενες ζεστές μέρες του καλοκαιριού στην Ελλάδα, έτσι και οι δυνατότητές μας δεν έχουν όρια. Αλλά κατά πόσο πραγματικά γνωρίζουμε αυτές μας τις δυνατότητες; Και συνεπώς, κατά πόσο αναδεικνύουμε τις ικανότητές μας στους άλλους έτσι ώστε να ξεχωρίσουμε; Αναπόσπαστο κομμάτι του career coaching είναι η ενίσχυση της επαγγελματικής αυτογνωσίας έτσι ώστε να ανακαλύψετε τη μοναδικότητα και τα ταλέντα σας. Eμβαθύνουμε στις δεξιότητες, τις εμπειρίες και όλα αυτά που κάνετε καλά για να δημιουργήσουμε έναν χάρτη για τη ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ σας. Μαζί, εντοπίζουμε τομείς ανάπτυξης και αναπτύσσουμε στρατηγικές για να προωθήσουμε την καριέρα σας σε υψηλότερα επίπεδα.

3. Βρείτε την ισορροπία μέσα στην πίεση και τη βιασύνη

Ενώ ο Αύγουστος μπορεί να μας προσφέρει τον χαλαρό ρυθμό των διακοπών, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μπορούμε εύκολα να παρασυρθούμε στη φασαρία και το τρέξιμο της καθημερινής ζωής, παραμελώντας τη συνολική μας ευημερία. Ωστόσο, η αυτό-φροντίδα (self-care), η αφιέρωση χρόνου για επαναφόρτιση και αναζωογόνηση είναι απαραίτητα στοιχεία για να έχουμε όχι μόνο επιτυχία αλλά και να νοιώθουμε ικανοποίηση μέσα από την εργασία μας. Μαζί, διερευνούμε τεχνικές για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης, τη διαχείριση του άγχους και την επίτευξη αρμονίας ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

Advertisment

4. Θέστε συναρπαστικούς στόχους καριέρας

Η ενέργεια του Αυγούστου παρέχει το τέλειο σκηνικό για να θέσετε συναρπαστικούς στόχους καριέρας για το μέλλον. Ξαφνικά βρισκόμαστε με περισσότερο διαθέσιμο χρόνο και με πιο καθαρό μυαλό, οπότε ναι, είναι η κατάλληλη στιγμή. Είτε φιλοδοξείτε να πετύχετε μια προαγωγή, είτε να αλλάξετε κλάδο, είτε να ξεκινήσετε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, οι σαφώς καθορισμένοι στόχοι λειτουργούν ως φάροι, καθοδηγώντας τις ενέργειες και τις αποφάσεις σας. Η ανάπτυξη SMART στόχων (Συγκεκριμένοι, Μετρήσιμοι, Εφικτοί, Συναφείς και Χρονικά δεσμευμένοι) καθώς και η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου δράσης, είναι απαραίτητα κομμάτια της διαδικασία για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα.

5. Αγκαλιάστε τη θετικότητα και την προοπτική της επιτυχίας

Ακριβώς όπως οι ακτίνες του ήλιου φωτίζουν τις μέρες μας, το να αγκαλιάζετε τη θετικότητα και τη νοοτροπία του νικητή (winner’s mindset) μπορεί να μεταμορφώσει το ταξίδι της καριέρας σας. Οι προκλήσεις είναι ένα αναμενόμενο κομμάτι της επαγγελματικής ανάπτυξης, αλλά με τη σωστή στάση και διαχείριση, γίνονται σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Αυτό που χρειάζεστε είναι ακλόνητη υποστήριξη, έτσι ώστε να δείτε ευκαιρίες εκεί όπου οι άλλοι μπορεί να δουν εμπόδια. Μαζί, καλλιεργούμε μια θετική προοπτική που σας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσετε τα εμπόδια και να πετύχετε τους στόχους σας.

Καθώς ο Αύγουστος μας τυλίγει στη ζεστή του αγκαλιά, είναι χρήσιμη μια υπενθύμιση των απεριόριστων δυνατοτήτων που κρύβει ο καθένας μας. Ναι, ο καθένας μας διαθέτει ταλέντα και προσόντα, αλλά κατά πόσο τα έχουμε συνειδητοποιήσει και είμαστε σε θέση να αναδείξουμε για να διακριθούμε; Είτε είστε έμπειρο στέλεχος και επιδιώκετε τη βελτίωση των ηγετικών σας δεξιοτήτων, είτε επαγγελματίας που εξερευνά νέους ορίζοντες, το coaching είναι ο καταλύτης που σας ωθεί προς τη διαρκή επιτυχία.

Σας προσκαλώ να αξιοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να επενδύσετε στον εαυτό σας και στο μέλλον σας. Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, ανάπτυξης και επιτευγμάτων. Αυτός ο Αύγουστος μπορεί να είναι το σημείο καμπής στην επαγγελματική σας ανάπτυξη. Σας εύχομαι αυτό το καλοκαίρι να είναι γεμάτο με ακλόνητη αποφασιστικότητα, ικανοποιητικά επιτεύγματα και προετοιμασία για μια ακμάζουσα καριέρα!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση