,

BrainChart:Επιστήμονες δημιούργησαν τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Πορεία γνώσης στα αχαρτογράφητα μέχρι πρόσφατα σημεία του εγκεφάλου πραγματοποίησε με επιτυχία η επιστήμη, η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει την χαρτογράφηση του εγκεφάλου από

Πορεία γνώσης στα αχαρτογράφητα μέχρι πρόσφατα σημεία του εγκεφάλου πραγματοποίησε με επιτυχία η επιστήμη, η οποία κατάφερε να ολοκληρώσει την χαρτογράφηση του εγκεφάλου από την εμβρυϊκή ζωή μέχρι την ηλικία των 100 ετών.

Το επίτευγμα με την ονομασία Brainchart αποτελεί έργο 200 επιστημόνων και Έλληνες της διασποράς, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο νέος χάρτης αποκαλύπτει τα διάφορα στάδια που περνά ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ζωής.

Advertisment

Η δημιουργία του Brainchart βασίστηκε στον συνδυασμό περίπου 124.000 μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου από 101.457 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών που προέρχονταν και από τις 6 ηπείρους και σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για την κατανόηση ασθενειών ιδίως νευρολογικών και ψυχιατρικών.

Το BrainChart επιβεβαιώνει ή εντοπίζει για πρώτη φορά βασικά αναπτυξιακά ορόσημα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματά του είναι:

Advertisment

– Ο όγκος της φαιάς ουσίας των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία συνδέεται με τη νοημοσύνη, αυξάνει με ταχείς ρυθμούς περίπου από το μέσον της περιόδου εγκυμοσύνης, κορυφώνεται λίγο πριν φτάσει κανείς τα 6 χρόνια και μετά αρχίζει σταδιακά να μειώνεται.
– Ο όγκος της λευκής ουσίας η οποία επηρεάζει τη διαδικασία της μάθησης, αυξάνει επίσης γρήγορα στο έμβρυο από το μέσον της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται περίπου στην ηλικία των 29 ετών. Η μείωση της λευκής ουσίας αρχίζει να επιταχύνεται μετά τα 50 έτη.
– Στην εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 14,5 ετών κορυφώνεται ο όγκος της φαιάς ουσίας στον υποφλοιό, ο οποίος ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες και τη βασική συμπεριφορά.
– Ο εγκέφαλός μας έχει φτάσει στο 80% του τελικού όγκου του μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Μάλιστα η σημαντική περίοδος ανάπτυξης οπότε συμβαίνουν ταχύτατες αλλαγές, είναι στην πραγματικότητα πριν από τη γέννηση.
– ¨Όπως συμβαίνει και με άλλα όργανα ή χαρακτηριστικά του σώματός, έτσι και ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που παρουσιάζει ποικιλία στους υγιείς ανθρώπους, Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας εγκέφαλος μικρού μεγέθους συνδέεται με κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με διαταραχές (άνοια, σχιζοφρένεια, αυτισμός κ.α.) εμφανίζουν σημαντικές διαφορές, αλλά και ομοιότητες.

Τέλος, όπως δείχνει και ο νέος «χάρτης», ενώ ο εγκέφαλος συρρικνώνεται φυσιολογικά με την ηλικία, αυτό συμβαίνει ταχύτερα στην περίπτωση που το άτομο πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ποιοι ιοί συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Εμμηνόπαυση: Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ποιες αλλαγές υφίσταται ο γυναικείος εγκέφαλος στην εγκυμοσύνη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση