,

Dotplot: Εργαλείο παρακολούθησης του μαστού βοηθά τις γυναίκες να κάνουν αυτοέλεγχο

Η φορητή συσκευή χρησιμοποιεί μια τεχνολογία με αισθητήρες για τη δημιουργία ενός χάρτη του θώρακα.

Dotplot: Εργαλείο παρακολούθησης του μαστού βοηθά τις γυναίκες να κάνουν αυτοέλεγχο
1 στις 7 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού μία φορά στη ζωή της
& 31 πεθαίνουν κάθε μέρα.

Μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Royal College of Art δημιούργησαν ένα φορητό εργαλείο για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ελέγχουν το στήθος τους για ανωμαλίες.

Advertisment

Η φορητή συσκευή, που ονομάζεται Dotplot, είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης της υγείας του μαστού που χρησιμοποιεί  μια τεχνολογία με αισθητήρες  για τη δημιουργία ενός χάρτη του θώρακα του χρήστη και τη λήψη μετρήσεων του ιστού του μαστού τους.

Το Dotplot είναι προγραμματισμένο να εντοπίζει διαφορετικές περιοχές γύρω από το στήθος προκειμένου να χαρτογραφήσει την ένδειξη σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν αλλαγές στην πυκνότητα των ιστών μπορούν εύκολα να ανιχνευθούν.

Όταν χρησιμοποιείται για μια περίοδο αρκετών μηνών, είναι σε θέση να παρέχει συγκρίσεις μήνα προς μήνα του ιστού του μαστού, βοηθώντας στην επισήμανση ανωμαλιών το συντομότερο δυνατό. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να βοηθηθούν περισσότερες γυναίκες να εντοπίζουν νωρίτερα τον πιθανό καρκίνο του μαστού.

Advertisment

«Στόχος μας στο Dotplot είναι να εξαλείψουμε τη σύγχυση και τις παρανοήσεις γύρω από τον αυτοέλεγχο», είπαν στο Dezeen οι φοιτητές Debra Babalola, Shefali Bohra, Himari Tamamura και Yukun Ge, φοιτητές στο Royal College of Arts (RCA) και στο Imperial College του Λονδίνου.

«Θέλουμε οι γυναίκες να φροντίζουν την υγεία του μαστού τους με αυτοπεποίθηση, διαύγεια και ευκολία»

Οι γυναίκες μπορούν να συνδέσουν τη συσκευή Dotplot σε μια εφαρμογή μέσω Bluetooth και ενώ πιέζουν τη συσκευή στο στήθος τους, μπορούν να διαβάσουν έναν βήμα προς βήμα οδηγό για τον έλεγχο κάθε περιοχής του στήθους τους.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν την προτροπή των γυναικών να ακολουθήσουν τον δείκτη στην οθόνη για να μετακινήσουν τη συσκευή στο στήθος για να καλύψει ολόκληρο το στήθος.

Η εφαρμογή παρέχει σχόλια σε πραγματικό χρόνο και στο τέλος κάθε ελέγχου, δημιουργεί μια αναφορά που μπορεί να συγκριθεί με στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζει επίσης στους χρήστες να πραγματοποιούν έλεγχο κάθε μήνα.

Η πρώτη φάση της ανάπτυξης του πρωτοτύπου της συσκευής περιλάμβανε την ερώτηση σε μια ομάδα γυναικών διαφορετικών ηλικιών πόσο τακτικά και με ποιους τρόπους ελέγχουν το στήθος τους.

Οι μαθητές διαπίστωσαν ότι πολλές γυναίκες μπερδεύονται ή και φοβούνται να κάνουν αυτοέλεγχο μαστού, παρά το γεγονός ότι είναι μια βασική μέθοδος για τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού στα αρχικά του στάδια. 

Ήμασταν έκπληκτοι όταν ακούσαμε ότι οι γυναίκες οι οποίες είχαν ενημερωθεί πώς να κάνουν αυτοελέγχους από τους γενικούς ιατρούς τους δεν ήταν ακόμα 100 τοις εκατό σίγουρες ότι τους έκαναν σωστά», είπαν οι σχεδιαστές.

«Άλλοι ανησυχούν ότι τη στιγμή που εντοπίζεται ένα εξόγκωμα, ο θάνατος είναι βέβαιος και αυτό έχει αποτρέψει τις γυναίκες από το να ελέγχουν το στήθος τους όσο τακτικά θα έπρεπε, φοβούμενοι να νιώσουν ένα εξόγκωμα ή ανωμαλία».

Οι μαθητές ελπίζουν ότι το Dotplot θα βοηθήσει στην πρόληψη περισσότερων διαγνώσεων καρκίνου, ενώ θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν συνήθεια να ελέγχουν το στήθος τους.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε ρουτίνα τη φροντίδα της υγείας του μαστού και να δείξουμε ότι η ανακάλυψη αλλαγών στον ιστό του μαστού σας δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε – ειδικά όταν εντοπιστούν έγκαιρα», είπαν.

«Στη συνέχεια αναρωτηθήκαμε, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες εκτελούν σωστά αυτούς τους ελέγχους, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων ανά συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού» πρόσθεσαν.

«Τα καλά νέα είναι ότι η έγκαιρη ανίχνευση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης στο 93 τοις εκατό, οπότε όταν γίνει έγκαιρα η πρόγνωση η θεραπεία είναι πιο εύκολη».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση