, , ,

Παιδικοί εφιάλτες: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τους ξεπεράσουν

Οι εφιάλτες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης, καθώς η φαντασία του παιδιού αναπτύσσεται...

Παιδικοί εφιάλτες: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τους ξεπεράσουν

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου, τα παιδιά ηλικίας 5 – 10 ετών φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εφιάλτες, που συχνά είναι αρκετά έντονοι ώστε να τους θυμούνται χρόνια αργότερα. Έρευνα συμπέρανε ότι το 75% του γενικού πληθυσμού ανέφεραν πως θυμούνται τουλάχιστον έναν έντονο εφιάλτη από την παιδική τους ηλικία.

Φυσικά, οι εφιάλτες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης, καθώς η φαντασία του παιδιού αναπτύσσεται και αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να τα πονέσουν και πληγώσουν. Υπάρχουν φορές που οι φόβοι και οι εφιάλτες είναι αποτέλεσμα μιας τρομακτικής εμπειρίας, από το φόβο για έναν μεγάλο σκύλο μέχρι το να βρίσκονται σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα (επειδή το είδαν σε ειδήσεις), αλλά άλλες φορές εμφανίζονται και ξαφνικά.

Advertisment

Οι οικογενειακές συγκρούσεις και το γονικό άγχος μπορούν επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Οτιδήποτε προκαλεί έντονα συναισθήματα σε ένα παιδί, θα επιδεινώσει τους φόβους του και θα το κάνει πιο αγχώδες.

Τα παιδιά έχουν τυπικά διαφορετικούς φόβους σε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια. Τα μικρότερα φοβούνται συχνά τα τέρατα και άλλα φανταστικά πλάσματα, ενώ τα μεγαλύτερα είναι πιθανότερο να φοβούνται μήπως πληγωθούν από ρεαλιστικούς κινδύνους, όπως ληστές ή μια φυσική καταστροφή.

Κάποια παιδιά μαθαίνουν ότι λέγοντας πως φοβούνται αποδεικνύεται μια αποτελεσματική τακτική για να αποφύγουν να πάνε για ύπνο. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα παιδιά και έφηβοι με προβλήματα ύπνου έχουν πραγματικά κάποια αγχώδη διαταραχή. Αυτά όμως είναι παιδιά που επίσης ανησυχούν πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αποφεύγουν ορισμένα πράγματα/μέρη/ώρες.

Advertisment

Τι μπορούμε να κάνουμε αν ένα παιδί μας πει ότι φοβάται πολύ να πάει για ύπνο;

– Ακούμε και κατανοούμε: Προσπαθήστε να καταλάβετε τους φόβους των παιδιών. Μην τους αγνοείτε ή κοροϊδεύετε.

– Καθησυχασμός: Είναι σημαντικό να καθησυχάζετε το παιδί σας αν φοβάται. Επικοινωνήστε την ιδέα της ασφάλειας ξανά και ξανά.

– Διδάξτε του μηχανισμούς αντιμετώπισης: Και συζητήστε εναλλακτικούς τρόπους ανταπόκρισης, όπως το να «να είναι γενναίο» και να κάνει θετικές σκέψεις. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του πώς εσείς αντιμετωπίσατε έναν δικό σας φόβο. Επίσης, χρησιμοποιήστε εμψυχωτικά παραμύθια και ιστορίες για να νικήσει τους φόβους του.

– Διασκεδάστε στο σκοτάδι: Παίξτε κάτι διασκεδαστικό στο σκοτάδι. Για παράδειγμα, ψάξτε με κλειστό φως έναν χαμένο θησαυρό ή για πράγματα που λάμπουν στο σκοτάδι.

– Χρησιμοποιήστε φαντασία και δημιουργικότητα: Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να πολεμήσετε φανταστικούς φόβους, όπως τέρατα. Πολλές οικογένειες έχουν το «σπρέι τεράτων», ένας καταπληκτικός τρόπος να βοηθήσουμε το παιδί να αντιμετωπίσει τέτοιους φόρους. Επίσης, κάποια παιδιά ανακουφίζονται αν δίπλα τους κοιμάται το κατοικίδιό τους.

– Αποφύγετε έκθεση στην τηλεόραση: Οι σειρές, οι τρομακτικές ταινίες και οι ειδήσεις είναι τα χειρότερα ερεθίσματα για τα παιδιά από όλες τις απόψεις.

– Φως: Ασχέτως του τι φοβάται το παιδί σας, ένα νυχτερινό φως θα βοηθήσει.

– Ελέγξτε το: Αν το παιδί σας αγχώνεται ότι θα το αφήσετε, εσείς επιστρέφετε συχνά στο δωμάτιό του. Είναι καλύτερο να το ελέγχετε σε ένα προβλεπόμενο χρόνο, κάθε 5 ή 10 λεπτά.

– Συζητήστε τους φόβους του κατά τη διάρκεια της μέρας: Μιλήστε με το παιδί σας για τους φόβους του και πώς μπορεί να φοβάται λιγότερο το βράδυ. Επιπλέον, χτίστε την αυτοπεποίθησή του. Αν νιώθει ασφάλεια τη μέρα, θα αρχίσει να νιώθει και το βράδυ.

Πηγή: www.sleepfoundation.org/articles/children-and-bedtime-fears-and-nightmares

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση