Ο ύπνος με αναμμένο φως συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα επιδεινώνει τη ρύθμιση της γλυκόζης και του καρδιαγγειακού συστήματος, σύμφωνα με έρευνα.

Ο ύπνος με αναμμένο φως συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Ο ύπνος με αναμμένο φως μπορεί να τρομάζει τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι, αλλά μπορεί δυστυχώς να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα.

Το φως είναι ένα σημαντικό εξωτερικό ερέθισμα με το οποίο το εσωτερικό ρολόι του σώματος, το οποίο ρυθμίζει πλήθος βιολογικών διεργασιών από τη θερμοκρασία έως την απελευθέρωση ορμονών, συγχρονίζεται με τον εξωτερικό κύκλο της ημέρας και της νύχτας.

Advertisment

Ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει, ωστόσο, ότι το να διατηρούμε τα φώτα ανοιχτά τη νύχτα μπορεί να είναι μια προβληματική συνήθεια. Μεταξύ αυτών, έρευνες έχουν δείξει ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία στις γυναίκες και τον διαβήτη τύπου 2 στους ηλικιωμένους, ενώ μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στην Ολλανδία πρότεινε ότι το έντονο φως της ημέρας και το χαμηλό φως τη νύχτα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άτομα με προδιαβήτη να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Τώρα ερευνητές στις ΗΠΑ λένε πως διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε τεχνητό φως τη νύχτα παρουσιάζουν χειρότερη ρύθμιση της γλυκόζης και του καρδιαγγειακού συστήματος σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται στο σκοτάδι, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, οφείλεται στο ότι ο οργανισμός διατηρείται σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

«Διαπιστώσαμε ότι το φως – ακόμη και μια μέτρια ποσότητα – αυξάνει την ενεργοποίηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο υποθέτουμε ότι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη», δήλωσε η δρ Phyllis Zee, συν-συγγραφέας της μελέτης από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Advertisment

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η Zee και οι συνεργάτες της αναφέρουν πώς μελέτησαν την ανοχή στη γλυκόζη και τον καρδιακό ρυθμό 20 ατόμων για δύο νύχτες, 10 από τους οποίους πέρασαν και τις δύο νύχτες κοιμώμενοι σε αμυδρό φως, ενώ οι άλλοι 10 πέρασαν τη μία νύχτα σε ένα δωμάτιο με αμυδρό φως και την επόμενη νύχτα σε ένα δωμάτιο με φωτισμό από πάνω σε περίπου 100 lux, που είναι περίπου ισοδύναμο με μια συννεφιασμένη ημέρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ τα επίπεδα της μελατονίνης – μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο και παράγεται από τον οργανισμό – ήταν παρόμοια και στις δύο ομάδες, η ομάδα που πέρασε μια νύχτα με αναμμένα φώτα είχε υψηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη το πρωί, υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και χαμηλότερη μεταβλητότητα καρδιακού ρυθμού.

«Επειδή μελετήσαμε μόνο μια νύχτα και σε μια υγιή ομάδα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε αν αυτά είναι κλινικά σημαντικά», δήλωσε η Zee. «Ωστόσο, η αλλαγή στην ινσουλίνη θα μπορούσε να θεωρηθεί μια φυσιολογικά σημαντική αλλαγή που μπορεί να μεταφραστεί σε κίνδυνο για ασθένεια».

Ο καθηγητής Jonathan Cedernaes από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα, αν και προειδοποίησε ότι η νέα μελέτη είναι μικρή και ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί σε άλλες ομάδες και άλλες συνθήκες.

«Το φως είναι το ισχυρότερο σήμα για τον κιρκάδιο βηματοδότη μας που ελέγχει τους ρυθμούς στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού», είπε, προσθέτοντας ότι η ομάδα πίσω από τη νέα μελέτη έχει ήδη δείξει ότι το εμπλουτισμένο με μπλε φως μπορεί να έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στο μεταβολισμό μας.

Ο Cedernaes δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να έχουν ένα περιβάλλον ύπνου που να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό – ιδίως για όσους κάνουν νυχτερινές βάρδιες στην εργασία τους. Ο καθηγητής Russell Foster, διευθυντής του Sir Jules Thorn Sleep and Circadian Neuroscience Institute στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε επίσης ότι τα ευρήματα ενισχύουν τις συμβουλές ότι το σκοτάδι κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι σημαντικό.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη και παρόλο που οι αριθμοί είναι αρκετά μικροί και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως κατανοητοί, τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες παρατηρήσεις ότι το φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση του οργανισμού, να μειώσει τον βαθύ ύπνο και να αυξήσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Μαζί, αυτά θα δράσουν αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη», δήλωσε.

Ο Foster πρόσθεσε ότι η μελέτη δείχνει το δρόμο για δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας για πολλές νύχτες, προσθέτοντας ότι θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να δούμε αν τα αποτελέσματα ισχύουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν πρόκειται για μια οξεία επίδραση μιας νύχτας έκθεσης στο φως ή αν οι μεταβολικές επιδράσεις συσσωρεύονται ή μειώνονται με την πάροδο του χρόνου», είπε. «Ίσως κάποια άτομα να προσαρμόζονται ακόμη και στη νυχτερινή έκθεση στο φως με την πάροδο του χρόνου».

Πηγή:

www.theguardian.com/society/2022/mar/14/sleeping-with-light-on-linked-to-higher-risk-of-heart-disease-and-diabetes

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση