, ,

OUTLIVE: Μια εξατομικευμένη στρατηγική μακροζωίας | Πώς να γίνετε ο κυβερνήτης του πλοίου της υγείας σας

Στο πεζοδρόμιο μας μεγάλης πόλης κρατάτε ένα καλάθι με προστατευτικά μαξιλάρια. Αμέτρητα αβγά πέφτουν από τον ουρανό, ενώ εσείς τρέχετε δεξιά και αριστερά, πασχίζοντας

OUTLIVE: Μια εξατομικευμένη στρατηγική μακροζωίας | Πώς να γίνετε ο κυβερνήτης του πλοίου της υγείας σας

Στο πεζοδρόμιο μας μεγάλης πόλης κρατάτε ένα καλάθι με προστατευτικά μαξιλάρια. Αμέτρητα αβγά πέφτουν από τον ουρανό, ενώ εσείς τρέχετε δεξιά και αριστερά, πασχίζοντας να τα πιάσετε.

Κάποια σας ξεφεύγουν. Με την απογοήτευση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας, τα παρακολουθείτε να προσγειώνονται στο έδαφος. «Και αν είχα αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα;» σπεύδετε να επιρρίψετε ευθύνες στον εαυτό σας.

Advertisment

Σκεφτείτε τώρα πως τα αβγά ισοδυναμούν με τους κινδύνους που απειλούν την ίδια σας την υγεία. Μήπως, τελικά, το κλειδί για να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, δεν είναι να γίνετε καλύτεροι στην αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά να ανεβείτε στην ταράτσα και να σταματήσετε εκείνον που πετά τα αβγά;

Αναζητώντας τα μυστικά μακροζωίας

Στο #1 best seller των New York Times Outlive, από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο ειδικός της μακροζωίας Dr. Peter Attia, σε συνεργασία με τον Bill Gifford, σας προσφέρει έναν επαναστατικό οδηγό για την επιστήμη και την τέχνη της υγείας και μακροζωίας, που σας εξοπλίζει με όσα πολύτιμα εργαλεία σας επιτρέπουν να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα.

Στα 35 του ο συγγραφέας, που ήταν κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων και, μάλιστα, είχε διασχίσει θαλάσσια περάσματα όπως το Κανάλι της Καταλίνα, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια.

Advertisment

Έτσι, ξεκινά έναν αγωνιώδη αγώνα αναζήτησης των μυστικών μακροζωίας, που ανατρέπει όλα όσα θεωρούσε δεδομένα γύρω από την ιατρική και την περίθαλψη.

Είστε, λοιπόν, έτοιμοι να τον συντροφέψετε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις αλλά και τις στρατηγικές εκείνες που θα σας επιτρέψουν να αναβαθμίσετε όλες τις πτυχές του βίου σας, ξαναγράφοντας την ιστορία της σωματικής, νοητικής και ψυχικής κατάπτωσης που βίωσαν, ως αποτέλεσμα της γήρανσης, τόσοι άλλοι πριν από εσάς;

Αντιμέτωποι με την φονική τετράδα του «αργού» θανάτου

Το 1900 το προσδόκιμο ζωής βρισκόταν λίγο πιο κάτω από τα 52 έτη και το πιθανότερο ήταν να πεθάνει κάποιος από αιτίες γρήγορου θανάτου όπως το ατύχημα, ο τραυματισμός και η λοιμώδης ασθένεια.  

Στην εποχή μας, που το προσδόκιμο ζωής έχει εκτιναχτεί στα 80 έτη, η κύρια απειλή είναι ο «αργός» θάνατος που επιφέρουν οι χρόνιες παθήσεις της γήρανσης και, κυρίως, η φονική τετράδα (καρδιακή νόσος, καρκίνος, νευροεκφυλιστικές ασθένειες και διαβήτης τύπου 2) ή κάποια σχετιζόμενη μεταβολική διαταραχή.

Και ενώ οι δεξιότητες που αποκτούν οι γιατροί στη διάρκεια των σπουδών τους έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του γρήγορου θανάτου, στην περίπτωση των χρόνιων παθήσεων η παρέμβασή εξακολουθεί να συντελείται σε λάθος χρονικό σημείο, πολύ μετά την παγίωση της ασθένειας και, συχνά, όταν είναι πια πολύ αργά.

Σύμφωνα, όμως, με τις αρχές της προενεργής ιατρικής, η αλλαγή είναι προτιμότερο να συντελεστεί τώρα, προτού εμφανιστεί κάποια πάθηση ή εξασθενήσει η σωματική ή διανοητική σας ικανότητα.

Δηλώνετε, όμως, διατεθειμένοι να επαναπροσδιορίσετε τις συνήθειες σας, να αποδεχτείτε νέες προκλήσεις, να βγείτε ακόμη και από τη ζώνη ασφαλείας σας, προκειμένου να καταστείτε κυβερνήτης του πλοίου της υγείας σας;

Η κληρονομική καλοτυχία στο οικογενειακό δέντρο

Έχετε αναρωτηθεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι υπερβαίνουν κατά πολύ το ηλικιακό όριο των 80 ετών, που για τους περισσότερους ισοδυναμεί με το τερματικό τους σημείο;

Όπως πιστοποιούν μελέτες σε διδύμους στη Σκανδιναβία, τα γονίδια ευθύνονται μόλις για το 20% με 30% της συνολικής διακύμανσης στην ανθρώπινη διάρκεια ζωής, ωστόσο όσο γερνάμε αυτά λαμβάνουν όλο και περισσότερη σημασία.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από έρευνες του Τόμας Περλ και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, που διενήργησαν τη Μελέτη Αιωνόβιων της Νέας Αγγλίας,  ενώ ένας στους πέντε από όσους ανήκουν στον γενικό πληθυσμό θα διαγνωστούν με κάποιο είδος καρκίνου μέχρι τα 72, στους αιωνόβιους το ίδιο ποσοστό μετατίθεται για την ηλικία των 100.

Τι γίνεται, λοιπόν, αν εσείς δεν έχετε την κληρονομική καλοτυχία στο οικογενειακό σας δέντρο; Καθίσταται, άραγε, δυνατό μέσα από τις συμπεριφορές σας να αποκομίσετε τα οφέλη που οι αιωνόβιοι απολαμβάνουν «δωρεάν» χάρη στα γονίδιά τους;

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο της μακροζωίας

Για να υπερβείτε τις προσδοκίες σας, κάνοντας κάθε δεκαετία σας καλύτερη από την προηγούμενη, χτίστε ένα πλαίσιο γενικών αρχών μακροζωίας που σας ταιριάζει.

Εντάξτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση, που καθυστερεί την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, συμβάλλει αποτελεσματικά στην παράταση και βελτίωση της διάρκειας ζωής, αντιστρέφει τη σωματική εξασθένηση και αντιστρέφει ή επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, ενώ έχει οφέλη και στη συναισθηματική υγεία.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι περνώντας από τη μηδενική άσκηση σε μόλις 90 λεπτά προπόνησης την ημέρα, μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 14%.

Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς, αναπτύξτε ασφαλή, ιδανικά μοτίβα κίνησης και επενδύστε στη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων. Εξάλλου, δεν χρειάζεται να δουλέψετε σκληρά για να επιτύχετε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, αρκεί να δουλέψετε έξυπνα!

Βρείτε το διατροφικό μοτίβο που σας ταιριάζει

Οι διατροφικές παρεμβάσεις δεν ισοδυναμούν με το μοναδικό μονοπάτι που οδηγεί στη μακροζωία, ούτε καν το πιο δραστικό, ωστόσο συνιστούν σημαντική πτυχή της στρατηγικής σας.

Εστιάστε στα διατροφικά μοτίβα σας, προκειμένου να ελέγξετε τη μεταβολική σας υγεία ή, τουλάχιστον, να μην την επιδεινώσετε.

Ιδανικά το πρόγραμμά σας πρέπει να βελτιώνει ή έστω να συντηρεί όχι μόνο τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης αλλά και τη μυϊκή μάζα, τα επίπεδα λιπιδίων, ενδεχομένως ακόμη και το βάρος σας, και να μειώνει τον κίνδυνο των παθήσεων της φονικής τετράδας που σας απειλούν περισσότερο.

Ασφαλώς, το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα είναι αυτό που μπορείτε να υποστηρίξετε μακροπρόθεσμα.

Ύπνος: O «θαυματουργός» φίλος σας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξυπνήσατε το πρωί γεμάτοι ενέργεια; Πολλές έρευνες συνδέουν ξεκάθαρα τον ανεπαρκή ύπνο (λιγότερο από εφτά ώρες το βράδυ κατά μέσο όρο) με δυσμενείς εκβάσεις υγείας, από την ευαλωτότητα στο κοινό κρυολόγημα έως το έμφραγμα.

Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί, ο ύπνος διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, τη συναισθηματική ισορροπία.  

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι, σύμφωνα με έρευνες, τα μέλη του ιατρικού προσωπικού που δεν κοιμούνται αρκετά κάνουν περισσότερα λάθη και προκαλούν περισσότερους θανάτους από τους ξεκούραστους γιατρούς;

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να απαρνηθείτε τον εθισμό σας στη χρόνια έλλειψη του ύπνου. Σε περίπτωση που υποφέρετε από αυπνία, δοκιμάστε τις τεχνικές Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, που όπως επιβεβαιώνουν οι σχετικές μελέτες, έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα υπνωτικά.

Ο καταλυτικός παράγοντας της συναισθηματικής υγείας

Ασφαλώς, η μακροζωία δεν λαμβάνει καμιά αξία χωρίς την ευτυχία, την αυτοπραγμάτωση και τη σύνδεση με τους άλλους. Η δυστυχία και η απόγνωση βλάπτουν επίσης τη σωματική υγεία, ενώ ακόμη και κάποιος που ζει απλώς μόνος ή αισθάνεται μοναξιά εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

H συναισθηματική υγεία συνδέεται περισσότερο με τον τρόπο που ελέγχετε τα συναισθήματα και διαχειρίζεστε τις προσωπικές σας επαφές. Χρειάζεται να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε νωρίς τα όποια προβλήματά σας και να δουλέψετε σκληρά για να τα αντιμετωπίσετε σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Δείτε τις σχέσεις σας ως ένα ευαίσθητο οικοσύστημα. Γιατί να θέλετε να μολύνετε και να δηλητηριάζετε το περιβάλλον σας; Αποστασιοποιηθείτε από τα μικροπράγματα που σας έκαναν να θυμώνετε με τους γύρω σας και επινοήστε νέους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών εμποδίων και των απογοητεύσεών σας. Παρατηρήστε και τον εσωτερικό σας διάλογο. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα μιλούσατε στον καλύτερό σας φίλο. Πιστέψετε ότι αξίζετε το καλύτερο.

Μια ανατρεπτική προσέγγιση ιατρικής και περίθαλψης

Στο επιστημονικά τεκμηριωμένο και συναρπαστικά ανατρεπτικό Outlive από τις Εκδόσεις Διόπτρα, ο Dr. Peter Attia, με την πολύτιμη συνδρομή του Bill Gifford, σας προσφέρει ένα επαναστατικό εγχειρίδιο, που καθίσταται ο πολυτιμότερος σύμμαχός σας στην προσπάθειά σας για την κατάκτηση της μακροζωίας και ευζωίας.

Ο συγγραφέας, μετουσιώνοντας τις κομβικές εμπειρίες ενός ταξιδιού σε απόσταγμα σοφίας, σας συστήνει με επιστημονικά τεκμηριωμένο και, συγχρόνως, απρόσμενα ευχάριστο τρόπο, μια νέα προσέγγιση ιατρικής και περίθαλψης.

Παράλληλα, σας εφοδιάζει με αποτελεσματικά εργαλεία αναβάθμισης της σωματικής, γνωστικής και συναισθηματικής σας υγείας, ικανά να μεταμορφώσουν το ίδιο σας το πεπρωμένο.

Ένα βιβλίο που σας καλεί να υιοθετήσετε μία εξατομικευμένη, προ-ενεργή στρατηγική μακροζωίας αλλά και μια σοφή υπενθύμιση πως η ζωή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα όταν δεν χρωματίζεται από μεγάλα όνειρα, λαμπερές ιδέες και τρυφερούς ανθρώπους.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι
H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Τα περιττά κιλά συνδέονται με συρρίκνωση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση