Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο κάθετοι όσον αφορά στην κατανάλωση ζάχαρης όμως είναι κρίσιμο οι ποσότητες να περιοριστούν.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα

Ήμουν ήδη στο δεύτερο κομμάτι κέικ όταν συνειδητοποίησα ότι μάλλον αντιμετώπιζα εθισμό στη ζάχαρη. Δεν ανησυχούσα τόσο για το βάρος μου, όσο για το ότι η ζάχαρη που έτρεχε στις φλέβες μου με έκανε να νιώθω συνεχώς ανόρεχτα και θλιβερά. Όταν πλησίαζε κάποια ιδιαίτερη γιορτή όπως του Αγίου Βαλεντίνου, οι ποσότητες που κατανάλωνα ήταν εξωφρενικές. Τελειώνοντας εκείνο το δεύτερο κομμάτι κέικ, σκέφτηκα ότι πρέπει οπωσδήποτε να «χωρίσω» με τη ζάχαρη. Χρειάζεται όμως πραγματικά να απέχω εντελώς από αυτή;

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο κάθετοι όσον αφορά στην κατανάλωση ζάχαρης, εκτός αν φυσικά αποτελεί μέρος κάποιου θεραπευτικού πλάνου για την αντιμετώπιση κάποιας νόσου. Όμως, είναι κρίσιμο οι ποσότητες να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Advertisment

Για παράδειγμα, η απλή ζάχαρη που ξέρουμε δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη. Τρόφιμα όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και ψωμί, οι σοκολάτες και οι καραμέλες περιέχουν εκείνους τους «κακούς» υδατάνθρακες που φτάνουν στα ύψη το σάκχαρο στο αίμα. Η διαδρομή προς τη μείωση ή τη διακοπή της ζάχαρης είναι πιο περίπλοκη απ’ ότι φαίνεται.

Πώς να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης με αποτελεσματικό και ασφαλές τρόπο

Κατανοούμε τη διαφορά ανάμεσα στη φυσική και στην πρόσθετη ζάχαρη

Ο στόχος είναι να μείνουμε σε κάτω από 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα για τις γυναίκες και 36 για τους άνδρες. Η λέξη κλειδί είναι η «πρόσθετη». Τροφές όπως τα φρούτα και το γιαούρτι περιέχουν φυσικά σάκχαρα, τα οποία το σώμα μας επεξεργάζεται διαφορετικά λόγω των θρεπτικών στοιχείων που επίσης περιέχονται σε αυτές. Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι έχει φυτικές ίνες που το σώμα μας διασπά, επιτρέποντας στα σάκχαρα να επηρεάσουν με πολύ αργότερους ρυθμούς τον οργανισμό μας. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας κρατούν χορτάτους, έτσι τρώμε λιγότερο.

Η επιπρόσθετη ζάχαρη κρύβεται σε σχεδόν κάθε επεξεργασμένη τροφή, από την κέτσαπ μέχρι την έτοιμη σάλτσα ντομάτας και τα αγαπημένα σας πατατάκια. Γι’ αυτό βοηθά ιδιαίτερα να γνωρίζουμε ακριβώς σε ποιες τροφές κρύβεται η ζάχαρη, ακόμη κι αν είναι αλμυρές ή διαφημίζονται ως υγιεινές.

Advertisment

Ενσωματώνουμε περισσότερες ολόκληρες τροφές στη διατροφή μας

Ένας εύκολος τρόπος για να μην αμφιβάλλουμε για την προσλαμβανόμενη ποσότητα ζάχαρης είναι να προτιμάμε ολόκληρες τροφές. Η πιο έξυπνη λύση είναι η αντικατάσταση του γλυκού με ένα φρέσκο φρούτο ή η προτίμηση της φρέσκιας πατάτας από τον έτοιμο πουρέ ή από τα πατατάκια. Επίσης, για να «ξεγελάσουμε» τη γλώσσα μας, μπορούμε να προσθέτουμε σε ένα πιάτο άλλες γεύσεις, όπως βότανα και μπαχαρικά, κάποια από τα οποία αφήνουν και μια γλυκιά επίγευση.

Εντοπίζουμε τις βασικές πηγές πρόσληψης της ζάχαρης

Ίσως να νομίζουμε ότι δεν καταναλώνουμε αρκετή πρόσθετη ζάχαρη, αλλά έχουμε συμπεριλάβει τα αναψυκτικά που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας ή τη ζάχαρη που περιέχεται στο χυμό ή στον καφέ μας; Πρόκειται για τις «κρυφές» πηγές που προαναφέραμε. Ποιες είναι οι δικές σας κύριες ημερήσιες πηγές ζάχαρης; Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωσή τους έστω στο μισό για αρχή;

Τρώμε αρκετά κατά τη διάρκεια της μέρας

Μια κρίσιμη στρατηγική είναι να διασφαλίζουμε ότι τρώμε τακτικά, ισορροπημένα γεύματα όλη την ημέρα. Είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσουμε κάτι γλυκό όταν η όρεξή μας παρουσιάζει έντονες αυξομειώσεις.

Να θυμάστε ότι η ζάχαρη δεν είναι απαραιτήτως κακή

Η κοινωνία μας έχει τα τελευταία χρόνια δαιμονοποιήσει τη ζάχαρη. Έχουμε ξεχάσει το μέτρο και συχνά συσχετίζουμε ακόμη και την μικρή ποσότητα με τύψεις και ενοχές. Για να μπορέσετε να εξαλείψετε αυτά τα ενοχικά συναισθήματα, προτείνεται να σκεφτόμαστε τους λόγους για τους οποίους καταναλώνουμε ένα συγκεκριμένο γλυκό. Συνήθως, υπάρχουν 4 λόγοι που τρώμε: οργανική πείνα, βαρεμάρα, στρες ή έντονη επιθυμία (και οι συνδυασμοί αυτών).

Επομένως, όταν αναζητάμε ένα κέικ ή μια σοκολάτα, μπορούμε να σταματάμε για λίγο και να σκεφτόμαστε γιατί το θέλουμε και αν θα μας κάνει να νιώσουμε καλά. Μία τροφή ή ένα γεύμα δεν ακυρώνει τις προσπάθειες να είμαστε υγιείς ή να διατηρήσουμε το βάρος μας.

Αυτό είναι καλό να το θυμόμαστε, γιατί συχνά όταν «παραστρατούμε», νιώθουμε ότι όλη η πρότερη προσπάθεια πάει χαμένη. Όταν τρώμε μια σαλάτα, δεν περιμένουμε ότι θα χάσουμε απευθείας και ως δια μαγείας κιλά. Γιατί λοιπόν να πιστεύουμε το αντίθετο; Δεν θα βάλουμε μισό κιλό, επειδή φάγαμε μια φορά ένα κομμάτι κέικ, όσο γλυκό κι αν είναι.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/how-to-stop-eating-sugar

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Intermittent fastin concept. One-third plate with healthy food and two-third plate is empty. Chicken fillet, arugula and tomatoes on a plate. Top view. Flat lay
Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;
Comfort food: Γιατί τρώμε ανθυγιεινά όταν είμαστε θλιμμένοι
11 λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί η ψυχαναγκαστική υπερφαγία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση