, ,

Συνταγή: Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυσική μάσκα μαλλιών με μέλι

Το μέλι έχει ενυδατικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Γι' αυτό, είναι η καλύτερη επιλογή για φυσική μάσκα μαλλιών μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυσική μάσκα μαλλιών με μέλι

Οι μάσκες μαλλιών με μέλι είναι εξαιρετικά ενυδατικές τόσο για τα μαλλιά όσο και για το τριχωτό της κεφαλής. Φυσικά αντιμικροβιακό, αντιμυκητιασικό και αντιφλεγμονώδες, το μέλι μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων που οδηγούν στην πιτυρίδα. Και αν έχουμε κοψίματα ή εκδορές στο τριχωτό της κεφαλής από θεραπείες μαλλιών, ηλιακό έγκαυμα, ξύρισμα ή υπερβολικό styling, μπορεί να βοηθήσει και σε αυτά.

Τα οφέλη της ενυδάτωσης μπορούμε να τα λάβουμε με οποιοδήποτε είδος μελιού, αλλά το μη επεξεργασμένο ή ωμό μέλι, με όλα τα φυσικά ένζυμα του, έχει αποδειχθεί ότι έχει πρόσθετα οφέλη στην επιδερμίδα μας. Αν όμως έχετε αλλεργία στη γύρη, επιλέξτε οπωσδήποτε φιλτραρισμένο μέλι, καθώς οι μη φιλτραρισμένες ποικιλίες μπορεί να περιέχουν σωματίδια γύρης.

Advertisment

Υλικά για την φυσική μάσκα μαλλιών με μέλι

Εργαλεία/ Υλικά

– Μικρό μπολ ανάμειξης

– Κουτάλι, σπάτουλα ή πιρούνι για ανάμειξη

– Παλιά πετσέτα για να καλύψετε τη μάσκα

Advertisment

– Ένα παλιό μπλουζάκι

– 1/4 φλιτζανιού ακατέργαστο μέλι

– 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

– 3 σταγόνες έλαιο λεβάντας (προαιρετικά)

Μέθοδος παρασκευής

Αν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε ένα μικρό μπολ για να αναμείξετε τη μάσκα μαλλιών με μέλι. Θα είναι πολύ πιο εύκολο να συνδυάσετε τα συστατικά αν το κάνετε προσεκτικά σε ένα όσο το δυνατόν μικρότερο μπολ, απλά και μόνο επειδή το μέλι είναι πολύ κολλώδες και θα χάσετε ό,τι κολλά στο πλάι του μπολ. Φροντίστε να έχετε έτοιμο όλο τον εξοπλισμό σας, καθώς και την παλιά σας πετσέτα και το μπλουζάκι σας πριν αρχίσετε να παρασκευάζετε τη μάσκα σας.

– Υπολογίζουμε το μέλι: Η μέτρηση της ακριβούς ποσότητας μελιού δεν είναι εύκολη. Πρώτα, ζυγίστε το και χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να βγάλετε όλο το μέλι από το δοχείο μέτρησης.

– Αναμιγνύουμε τα συστατικά: Προσθέτουμε το λάδι στο μέλι και ανακατεύουμε απαλά. Αν θέλετε λίγη αρωματοθεραπεία και πρόσθετα οφέλη κατά της πιτυρίδας αλλά και αντιβακτηριακή δράση, ρίξτε λίγο αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αν έχει δροσιά στο σπίτι ή το μέλι και τα έλαια δεν φαίνεται να αναμειγνύονται καλά, ζεστάνετε για πολύ λίγο. Ενώ ανακατεύετε, ελέγξτε τη συνοχή του μείγματός σας. Είναι σημαντικό η μάσκα να είναι αρκετά υγρή, ώστε να απλώνεται στα μαλλιά σας και να απορροφάται εύκολα.

– Βουρτσίζουμε καλά τα μαλλιά: Το μέλι είναι αρκετά κολλώδες, οπότε καλό είναι να βουρτσίζετε τα μαλλιά, ώστε να ξεμπερδεύονται πριν εφαρμόσετε τη μάσκα σας. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στο να απομακρύνουμε οποιαδήποτε σκόνη από τα μαλλιά.

– Στρώνουμε πετσέτα κάτω και ελέγχουμε τα ρούχα: Αυτή η μάσκα μαλλιών είναι πιθανό να στάξει, οπότε προστατέψτε το πάτωμα του μπάνιου σας με μια παλιά πετσέτα (ή χρησιμοποιήστε την για να καθαρίσετε ό,τι στάζει στο πάτωμα. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, φορέστε καλύτερα ένα παλιό σας μπλουζάκι.

– Εφαρμόζουμε τη μάσκα μαλλιών: Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας για να εφαρμόσετε τη μάσκα στα μαλλιά. Ξεκινήστε από το τριχωτό της κεφαλής. Ρίξτε μικρές ποσότητες από το μπολ στο τριχωτό της κεφαλής σας και περάστε τις στα μαλλιά σας.

Στη συνέχεια, τυλίξτε το κεφάλι με την παλιά πετσέτα. Και πάλι, αυτή η μάσκα θα προκαλέσει λεκέδες, γι’ αυτό προσέξτε ποιες πετσέτες θα χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε το κεφάλι σας με μια πλαστική σακούλα και στη συνέχεια να τυλίξετε την παλιά πετσέτα από πάνω της. Απλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε ζεστό και ενυδατωμένο όσο θα σταθεροποιείται.

– Αναμονή: Περιμένετε για τουλάχιστον 15 λεπτά, ενώ η μάσκα λειτουργεί για να ενυδατώσει και να θεραπεύσει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας.

– Αφαιρούμε τη μάσκα: Η μάσκα μαλλιών με μέλι δεν θα στεγνώσει, οπότε θα πρέπει να ξέρετε πότε είναι ώρα να την αφαιρέσετε. Μπείτε στο ντους ή βάλτε το κεφάλι σας στο νιπτήρα και ξεπλύνετε καλά με πολύ ζεστό νερό.

– Ολοκληρώνουμε με την κανονική ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών: Τέλος, λούστε τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας τα συνηθισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Αν τα μαλλιά σας τα αισθάνεστε πολύ λιπαρά μετά το λούσιμο, χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα, τρίβοντάς τη απαλά στο τριχωτό της κεφαλής σας και στη συνέχεια ξεπλύνετε για να βγάλετε το λάδι.

Πηγή:

www.treehugger.com/how-to-make-a-honey-hair-mask-5188367

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση