, , , ,

Μήλο: Νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι επιβραδύνει τη γήρανση

Νέα έρευνα εντόπισε ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, όπως στα μήλα και στις φράουλες, αλλά και σε λαχανικά, και μπορεί να

Μήλο: Νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι επιβραδύνει τη γήρανση

Νέα έρευνα εντόπισε ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, όπως στα μήλα και στις φράουλες, αλλά και σε λαχανικά, και μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ένας βασικός παράγοντας στη διαδικασία γήρανσης είναι η κυτταρική γήρανση. Όταν ένα κύτταρο εισέρχεται σε αυτό το στάδιο, δεν έχει πια την ικανότητα να διαιρεθεί. Όταν λοιπόν αυτό συμβαίνει, το κύτταρο απελευθερώνει φλεγμονώδη σήματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απομακρύνει αυτό το «άχρηστο» πια κύτταρο.

Οι νεότεροι οργανισμοί μπορούν εύκολα να απομακρύνουν τα γερασμένα κύτταρα, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, το σύστημά μας δεν έχει πια την ίδια απόδοση. Αυτό προκαλεί συσσώρευση «άχρηστων» κυττάρων, κάτι που δίνει τη θέση της σε φλεγμονές χαμηλού επιπέδου και ύστερα σε διάλυση του ιστού.

Advertisment

Σε προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και από την Mayo Clinic στο Rochester παρατήρησαν ότι τα γερολυντικά – μόρια που στοχεύουν και καταστρέφουν τα γερασμένα κύτταρα ώστε να επιβραδύνουν ή να προλάβουν τη διαδικασία γήρανσης – μπορούν επιτυχώς να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής και να βελτιώσουν την υγεία.

Ακόμα και όταν αυτά χορηγούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες, εξηγούν οι ερευνητές, τα γερολυντικά μπορούν να μειώσουν και πάλι τον αριθμό των γερασμένων κυττάρων. Κάποιοι από αυτούς τους επιστήμονες ξανασυνεργάστηκαν με σκοπό να επιχειρήσουν να εντοπίσουν ποια γερολυντικά είναι πιο αποτελεσματικά στη διαδικασία επιβράδυνσης της γήρανσης.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το μήλο είναι μία από τις πιο θεραπευτικές τροφές στον κόσμο και Συμβουλές Αντιγήρανσης

Advertisment

Η ουσία που μειώνει τα γερασμένα κύτταρα

Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έλεγξαν 10 φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε ποντίκια μεγάλης ηλικίας. Από όλα τα φλαβονοειδή που μελέτησαν, το πιο αποτελεσματικό βρέθηκε ότι ήταν η φισετίνη, που εμφανίζεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, της φράουλας, των κρεμμυδιών και των αγγουριών.

Καθώς οι επιστήμονες χορήγησαν φισετίνη στα ποντίκια, παρατήρησαν ότι αυτή μείωσε τα επίπεδα των γερασμένων κυττάρων τους, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής και συνεισφέροντας στην καλύτερη υγεία. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μπορούμε να επεκτείνουμε τα χρόνια υγείας, ακόμα και τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα ενός μεγάλου ερευνητικού ταξιδιού και οι απορίες είναι πολλές ως προς τη σωστή δοσολογία για παράδειγμα.

Παρ’ όλα αυτά, η έρευνα αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αφού δεν θα μπορούσε να γίνει στο παρελθόν και αυτό διότι θα ήταν πολύ δύσκολο (με τα επιστημονικά εργαλεία που διαθέταμε) να καθορίσουμε πώς τέτοιες ουσίες μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά είδη ιστού και διαφορετικά κύτταρα στο σώμα ενός ατόμου που γερνά.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε ποια συγκεκριμένα γερολυντικά στόχευαν σε συγκεκριμένα γερασμένα κύτταρα. Τώρα όμως η ομάδα έχει καταφέρει να ξεπεράσει τέτοιες δυσκολίες και το μέλλον υπόσχεται νέες ανακαλύψεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4860251/

https://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(18)30373-6/fulltext

https://www.nature.com/articles/s41591-018-0092-9

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση