Εδώ και χρόνια, έχουμε ακούσει από ειδικούς σε θέματα καριέρας και life coaches ότι η ποιότητα (π.χ. η σταθερότητα) της χειραψίας μας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για θέση εργασίας κάνει μεγάλη διαφορά στο αν θα την πάρουμε ή όχι. Άλλοι πιστεύουν ότι ο σωστός και κατάλληλος χαιρετισμός κατά την πρώτη συνάντηση είναι καθοριστικός για την ποιότητα της αλληλεπίδρασης και καθορίζει αν θα υπάρξουν μελλοντικές αλληλεπιδράσεις («αυτός ο χαιρετισμός ήταν ακατάλληλος – πολύ συναισθηματικός ή τι ψυχρή γνωριμία ήταν αυτή!»).
Για να απαντήσουν σε τέτοια ερωτήματα ερευνητές στις ΗΠΑ, πραγματοποιήσαν μια σειρά εμπεριστατωμένων μελετών στο ζήτημα του χαιρετισμού. Έφεραν ανθρώπους στο εργαστήριο και τους ζήτησαν να χαιρετούν αγνώστους (συνοδούς – έναν άνδρα και μια γυναίκα – οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί ώστε να επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να «κάνουν την πρώτη κίνηση» και να ανταποκρίνονται φυσικά). Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να παίξουν σε ρόλους ορισμένες καταστάσεις με συνομηλίκους τους. Πριν από το πείραμα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια σειρά μετρήσεων προσωπικότητας και κοινωνικών δεξιοτήτων.
Advertisment
Είπαν στους συμμετέχοντες ότι το άλλο άτομο θα ήταν είτε ένας στενός φίλος είτε ένας απλός γνωστός και ότι θα μιλούσαν είτε για ένα οικείο θέμα (π.χ. οι γονείς τους σκέφτονταν το διαζύγιο ή θα συζητούσαν για την ερωτική τους ζωή) είτε για ένα πιο γενικό θέμα (ένα αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα). Στη συνέχεια, βιντεοσκόπησαν μόνο τα τμήματα χαιρετισμού των αλληλεπιδράσεων που έπαιζαν ρόλους.
Τα βίντεο προβλήθηκαν σε κριτές οι οποίοι βαθμολόγησαν την οικειότητα των χαιρετισμών. Όπως αναμενόταν, υπήρχε σημαντική διαφορά στις αξιολογήσεις οικειότητας αν χαιρετούσαν έναν στενό φίλο και όχι έναν γνωστό, με τους χαιρετισμούς μεταξύ φίλων να αξιολογούνται ως πολύ πιο οικείοι. Όμως, προς έκπληξη των ερευνητών, δεν υπήρξε καμία επίδραση ως προς την οικειότητα του θέματος που υποτίθεται ότι συζητούσαν (οικείος vs. περιστασιακός), ούτε υπήρξαν διαφορές φύλου (το φύλο των αλληλεπιδρώντων διασταυρώθηκε εξ ολοκλήρου, ώστε να υπάρχουν χαιρετισμοί μεταξύ ανδρών-ανδρών, γυναικών-γυναικών, ανδρών-γυναικών και γυναικών-ανδρών). Κατά πάσα πιθανότητα, οι κριτές έλαβαν υπόψη τους τα ζεύγη φύλου στις αξιολογήσεις οικειότητας που έκαναν.
Ποιοι χαιρετισμοί χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο
Εδώ βρέθηκαν διαφορές φύλου. Τα μικτά ζευγάρια ως προς το φύλο έτειναν να αγκαλιάζονται περισσότερο, ενώ τα ζευγάρια του ίδιου φύλου έτειναν να σφίγγουν το χέρι ή να χτυπούν ελαφρά τον άλλο στον ώμο. Πολλοί από τους χαιρετισμούς δεν περιλάμβαναν καμία επαφή (χαιρετισμός, νεύμα του κεφαλιού κλπ.). Ωστόσο, περισσότεροι από τους χαιρετισμούς που περιλάμβαναν άγγιγμα συνέβησαν εάν ο σύντροφος που έπαιζε ρόλους αναγνωριζόταν ως φίλος και όχι ως γνωστός.
Advertisment
Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να συμφωνούν με τις δικές σας εμπειρίες κατά τον χαιρετισμό άλλων ή την παρακολούθηση χαιρετισμών. Τι γίνεται όμως με την προσωπικότητα;
Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον σαφή. Οι εξωστρεφείς έτειναν να συμμετέχουν σε πιο οικείους χαιρετισμούς, αλλά οι πιο επιδειξιομανείς (αυτοί που τους αρέσει να είναι “επί σκηνής” και στο επίκεντρο της προσοχής) και οι κοινωνικά καταρτισμένοι και εκφραστικοί άνθρωποι συμμετείχαν στους πιο οικείους χαιρετισμούς.
Ποιες είναι λοιπόν οι συνέπειες για τις επίσημες καταστάσεις, όπως οι χαιρετισμοί σε συνεντεύξεις για θέση εργασίας ή όταν προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε κάποιον; Λοιπόν, σε κάποιο βαθμό, αυτό ταιριάζει με αυτό που λένε οι life coaches στους πελάτες τους.
Οι κατάλληλοι χαιρετισμοί μπορούν να «χρωματίσουν» το ύφος της αλληλεπίδρασης και να οδηγήσουν σε μια πιο θετική εντύπωση. Οι ισχυρότερες σχέσεις ήταν μεταξύ των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός ατόμου και της οικειότητας του χαιρετισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να μαθευτεί και να αναπτυχθεί. Δώστε προσοχή στο πώς χαιρετάτε φίλους ή αγνώστους. Παρατηρήστε τους άλλους χαιρετισμούς και δείτε τι μπορείτε να μάθετε.
Πηγή:
www.psychologytoday.com/intl/blog/cutting-edge-leadership/202110/how-you-greet-others-may-reveal-your-personality