, , ,

Β-γλυκάνη: Το καλύτερο είδος φυτικής ίνας για την υγεία της καρδιάς

Η β-γλυκάνη είναι φυτική ίνα που βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως στη βρώμη, στα φασόλια, στο σιτάρι και σε ορισμένα μανιτάρια.

Β-γλυκάνη: Το καλύτερο είδος φυτικής ίνας για την υγεία της καρδιάς

Η β-γλυκάνη είναι μία διαλυτή φυτική ίνα που βρίσκουμε φυσικά σε διάφορες τροφές, όπως στη βρώμη, στα φασόλια, στα ρεβίθια, στις φακές, στο σιτάρι και σε ορισμένα μανιτάρια. Υπάρχει επίσης ένα είδος β-γλυκάνης στη μαγιά και το οποίο κατηγοριοποιείται ως πολυσακχαρίτης.

Η β-γλυκάνη είναι η καλύτερη πηγή διαλυτής φυτικής ίνας για την υγεία της καρδιάς και γι’ αυτό οι γιατροί πολλές φορές συστήνουν την κατανάλωση βρώμης για την αποφυγή εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Εκτός από την ποσότητα που υπάρχει στην τροφή μας, η β-γλυκάνη υπάρχει και σε μορφή συμπληρώματος. Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Advertisements

– Άσθμα

– Αλλεργίες

– Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

– Διαβήτη

Advertisements

– Υψηλή χοληστερίνη

– Ρευματοειδής αρθρίτιδα

– Φούσκωμα

– Ωτίτιδες

– Προβλήματα με το ήπαρ

– Ινομυαλγία

Η β-γλυκάνη πιστεύεται επίσης ότι ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη. Φαίνεται μάλιστα ότι αυξάνει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλαβερές επιδράσεις του στρες.

Οφέλη της β-γλυκάνης στην υγεία μας

Τονώνει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που υποδεικνύουν ότι η β-γλυκάνη μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς. Ο FDA (Ο Αμερικάνικος Οργανισμός τροφών και φαρμάκων) έχει εγκρίνει την κατηγοριοποίηση των τροφών που περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά β-γλυκάνης ως κατάλληλες για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς. Ορισμένες μελέτες την έχουν συσχετίσει με μειωμένη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια. Μία έρευνα, μάλιστα, βρήκε ότι η κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης μείωνε τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης από 5-7%.

Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Είναι πολύ πιθανό να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για όσους έχουν ήδη διαβήτη.

Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η β-γλυκάνη θα μπορούσε να έχει ορισμένα θετικά οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εντούτοις, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Οι περισσότερες μέχρι σήμερα έρευνες περιλαμβάνουν έρευνες σε ζώα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η β-γλυκάνη βοηθά στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ασθενειών. Όμως, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι περίπλοκο και οι ερευνητές ακόμα μαθαίνουν πώς λειτουργεί. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος πριν μάθουμε την ακριβή επίδραση της β-γλυκάνης ειδικά στην ανοσοποιητική λειτουργία.

Πώς λειτουργεί η β-γλυκάνη;

Καθώς πρόκειται για μια διαλυτή φυτική ίνα, η β-γλυκάνη επιβραδύνει την μετάβαση της τροφής στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μεταβολίσει την τροφή. Η αργότερη πέψη σημαίνει ότι το σώμα δεν απορροφά τόσο γρήγορα τα σάκχαρα, μειώνοντας την πιθανότητα απότομης αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η β-γλυκάνη δεν πέπτεται, οπότε διαπερνά όλο το πεπτικό σύστημα. Καθώς ταξιδεύει, παίρνει μαζί της και τη χοληστερίνη, μειώνοντας τα επίπεδά της.

Η β-γλυκάνη βρίσκεται σε φυσική μορφή σε αρκετές τροφές και γενικά θεωρείται ασφαλής. Αν επιλέγετε να λαμβάνετε συμπληρώματα, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από μια αξιόπιστη πηγή. Επιπλέον, μιλήστε στο γιατρό σας πριν ξεκινήσετε. Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, πολλαπλή σκλήρυνση, άσθμα και ευερέθιστο έντερο χρειάζεται να καταναλώνουν με προσοχή τα συμπληρώματα της β-γλυκάνης. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη υπερδραστήριο. Βεβαιωθείτε ότι θα το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας, αν εμφανίζετε ήδη κάποια χρόνια πάθηση.

Πηγές:

https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/69/6/299/1815168?redirectedFrom=fulltext

https://www5.agr.gc.ca/resources/prod/doc/misb/fb-ba/nutra/pdf/B-Glucans_Eng.pdf

https://www.nutri-facts.org/en_US/news/beta-glucan-is-shown-to-lower-total-cholesterol-and-ldl-choleste.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704234/

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι καλύτερες υπερτροφές για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας το Φθινόπωρο
5 tips για να μειώσεις το συναισθηματικό φαγητό
Αντιγήρανση: Οι «σπόροι της μακροζωίας» που βάζουν φρένο στην φλεγμονή
Πεπτικό: Τι βάζουν οι γαστρεντερολόγοι στον καφέ τους για το καλό του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε