,

«Άκου με» | Η διαδραστική έκθεση με κεραμικές καμπάνες από άτομα με ειδικές ανάγκες

Η καμπάνα με τον ήχο της προσκαλεί τον κόσμο να σταματήσει ό,τι κάνει για να ακούσει προσεκτικά.

Μια ξεχωριστή Έκθεση με δεκάδες κεραμικές καμπάνες άνοιξε τις πύλες της  στο Οθωμανικό κτίριο «Τουρμπές» στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 20 χρόνων του Εργαστηρίου Κεραμικής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες, γιορτάζει με διαφορετικές δράσεις το σπουδαίο  έργο που έχει πραγματοποιηθεί από την ίδρυσή του έως σήμερα.

Το Εργαστήριο Κεραμικής του Κέντρου είναι ένα εργαστήρι ανάπτυξης της δημιουργικής έκφρασης και της ενεργητικής μάθησης. Ένας χώρος αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κάθε νέου ατομικά, αλλά και της δυναμικής της ομάδας. Το κύριο υλικό του είναι ο αρχέγονος πηλός. Υλικό εύπλαστο, θεραπευτικό, ευεργετικό. Όχι μόνο για την χρήση του στην δημιουργική διαδικασία, αλλά και ως μέσο αβίαστης εκγύμνασης του σώματος και της ψυχής.

Advertisment

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου: είναι γνωστό ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες μπαίνουν πολλές φορές στο περιθώριο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν οι δυο πλευρές έρχονται κοντά, αν καταφέρουν να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν, ούτως ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν τα στερεότυπα.

ΑΚΟΥΩ = πληροφορούμαι, αντιλαμβάνομαι, δίνω προσοχή, ενδιαφέρομαι.

Η Έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σκοπό έχει  να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών να ακούσει όλα όσα έχουν να πουν οι νέοι, οι γονείς τους, οι εργαζόμενοι, οι φίλοι του Κέντρου. Επιζητά να μοιραστούν σκέψεις, προβληματισμούς, αγωνίες, χαρές και όνειρα.

Advertisment

Σε αυτή την περίπτωση η καμπάνα επιλέχτηκε ως το αντικείμενο σύμβολο.

Η καμπάνα με τον ήχο της προσκαλεί τον κόσμο να σταματήσει ό,τι κάνει για να ακούσει προσεκτικά. Παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι ενώ οι πρώτες καμπάνες κατασκευάζονταν στο εργαστήριο του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών, διαδόθηκε η πληροφορία και αμέσως κι άλλοι φορείς και εργαστήρια εκδήλωσαν ενδιαφέρον στέλνοντας καμπάνες από διάφορες δομές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τη συμμετοχή τους σε αυτό τον δημιουργικό διάλογο.

Το οθωμανικό κτίριο Τουρμπές επιλέχτηκε λόγω του τρούλου που βρίσκεται στην κορυφή του και προσφέρει εξαιρετική ακουστική, ενώ υπάρχει πρόσβαση και για άτομα με κινητική προβλήματα.

Ο ήχος των πολλών καμπανών θα δώσει μια μοναδική ευκαιρία να ακουστεί για πρώτη φορά με έναν πρωτότυπο δημιουργικό τρόπο ο ήχος των δημιουργών. Να σκεφτεί με ανοιχτά αυτιά. Να αναρωτηθεί με ανοιχτή καρδιά. Να αφουγκραστεί την αναγκαιότητα της αλληλοεπίδρασης και της αλληλοκατανόησης με την διαφορετικότητα και την αναπηρία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση