,

Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε στη σχέση μας ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο

Ορισμένες οδηγίες για το πώς να καταφέρετε να αποφύγετε τον καυγά και τη σύγκρουση.

Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε στη σχέση μας ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο

Αν έχετε αντιληφθεί ότι δεν έχετε αρκετό χρόνο για τον εαυτό σας μέσα σε μια σχέση, μην ανησυχείτε: μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το χρόνο και το χώρο χωρίς να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα σε εσάς και το/τη σύντροφό σας. Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες οδηγίες για το πώς να καταφέρετε να αποφύγετε τον καυγά και τη σύγκρουση.

Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε στη σχέση μας ότι χρειαζόμαστε προσωπικό χρόνο

Να θυμάστε ότι είναι υγιές να θέλετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας

Είναι εύκολο να «χαθείτε» μέσα σε μια σχέση. Χωρίς να το θέλουμε, σταματάμε να ξεκλέβουμε χρόνο και ενέργεια ώστε να θρέφουμε τα ενδιαφέροντά μας. Η καθημερινότητα και οι στρεσογόνοι παράγοντες αφήνουν και τις δύο πλευρές εξουθενωμένες, και είναι δελεαστικό να εγκαθιδρύουμε συμπεριφορές εξάρτησης για να δημιουργούμε μια αίσθηση ασφάλειας. Αλλά όσο περισσότερο τα μοτίβα αυτά δημιουργούν αλληλεξάρτηση και μειώνουν την προσωπική ελευθερία και εξέλιξη, τόσο πιο περιοριστικές γίνονται οι συμπεριφορές. Στο τέλος, ο ένας ή και οι δύο νιώθουμε ότι ασφυκτιούμε. Οι υγιείς σχέσεις επιτρέπουν τον προσωπικό χρόνο και χώρο.

Advertisment

Είμαστε ήρεμοι όταν ξεκινάμε αυτή τη συζήτηση

Το αίτημα για περισσότερο προσωπικό χρόνο μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα απόρριψης στην άλλη πλευρά, φόβου ή ανησυχίας για το μέλλον της σχέσης. Είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση αυτού του ζητήματος και να μην πυροδοτούμε τέτοιες σκέψεις στο/στη σύντροφό μας.

Μην κατηγορείτε ή ντροπιάζετε το/τη σύντροφό σας

Προσανατολίστε τη συζήτηση προς αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε στη σχέση ώστε να εξελιχθεί. Αποφύγετε να κατηγορήσετε τις αρνητικές συνήθειες είτε του ενός είτε του άλλου γιατί δεν θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός θετικού κλίματος.

Ξεκινήστε τη συζήτηση γνωρίζοντας ακριβώς αυτό που θέλετε

Πριν μιλήσετε, πάρτε λίγο χρόνο να αναλογιστείτε τα θέλω και τις ανάγκες σας με σεβασμό στον προσωπικό σας χρόνο. Όσο πιο ξεκάθαρη είναι η σκέψη σας, τόσο πιθανότερο είναι ο/η σύντροφός σας να καταλάβει και να εκτιμήσει τις επιθυμίες σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέλετε λίγο προσωπικό χρόνο για να ασκηθείτε, να διαβάσετε ή για να έχετε ένα νέο χόμπι. Ό,τι κι αν θέλετε και χρειάζεστε, προετοιμαστείτε γι’ αυτή την κουβέντα.

Advertisment

Δώστε έμφαση στο πόσο πολύ τον/την αγαπάτε

Εκφράζοντας την αλήθεια σας απλά και με ειλικρίνεια θα βοηθήσει τον/τη σύντροφό σας να νιώσει ασφάλεια. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «σ’ αγαπώ και αγαπώ κι αυτή τη σχέση. Απλά ήθελα να σου μιλήσω για μια προσωπική μου ανάγκη».

Δηλώστε ότι θέλετε να βοηθήσετε ώστε και η άλλη πλευρά να έχει προσωπικό χρόνο

Ο/Η σύντροφός σας θα θέλει να γνωρίζει ότι λαμβάνετε υπόψη και την δική τους πλευρά. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε «Ξέρω ότι θες περισσότερο χρόνο κι εσύ για συνδεθείς με τους φίλους σας και να διαβάζεις, οπότε ίσως έτσι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο περισσότερο».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

2 τρόποι με τους οποίους η ενσυναίσθηση καθορίζει τον τύπο του συντρόφου που επιλέγουμε
8 σημάδια που σας δείχνουν ότι ο σύντροφός σας φοβάται την δέσμευση
Τα χαρακτηριστικά των μακροχρόνιων σχέσεων που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους
Οι 23 "Διαστάσεις συμβατότητας" σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση