,

“Άρνηση για την αλλαγή”: Τι κάνουμε όταν ο σύντροφός μας δεν κάνει το επόμενο βήμα;

Τι να έχουμε υπόψη μας όταν ο/η σύντροφός μας δεν θέλει την αλλαγή.

"Άρνηση για την αλλαγή": Τι κάνουμε όταν ο σύντροφός μας δεν κάνει το επόμενο βήμα;

Μήπως ο/η σύζυγός σας παραπονιέται για το ότι δεν νιώθει καλά, αλλά αρνείται να δει έναν γιατρό; Μήπως ο/η σύντροφός σας κάνει σχέδια μαζί σας για ταξίδια ή μικρές αποδράσεις, αλλά κάνει πίσω συνέχεια την τελευταία στιγμή; Μήπως δίνει υποσχέσεις που τελικά δεν κρατά; Ή αναγνωρίζει τα προβλήματα της σχέσης σας, αλλά αρνείται να αλλάξει συμπεριφορά ή να δείτε κάποιον ειδικό; Αν η απάντηση είναι «ναι» σε όλα ή στα περισσότερα από τα παραπάνω, φαίνεται ότι η άλλη πλευρά της σχέσης σας είτε αρνείται είτε δεν συγκινείται από την αλλαγή.

Τα ζητήματα που βλάπτουν μια σχέση

Η σύγχυση που μας προκαλούν η αθέτηση υποσχέσεων, η ακύρωση σχεδίων ή η συνεχής άρνηση σταδιακά συσσωρεύεται πλήττοντας τη συναισθηματική και σωματική μας επαφή με τον/τη σύντροφό μας. Αυτή η σύγχυση μεγιστοποιείται αν μάλιστα αρνηθεί να αναζητήσετε συμβουλευτική ή θεραπεία ζεύγους.

Advertisment

Τι μπορείτε να κάνετε αν έρθετε αντιμέτωποι με μια τέτοια μεγάλη αντίσταση και άρνηση της αλλαγής; Εδώ συλλέξαμε ορισμένα από τα πιο συχνά παραδείγματα συμπεριφορών που δημιουργούν ρωγμές στη σχέση:

– Δεν βρίσκoυν χρόνο για τα παιδιά ή για εσάς

– Είναι συναισθηματικά ή σωματικά κακοποιητικοί

Advertisment

– Συχνά άπιστοι

– Συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια

– Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

– Πολύ αρνητική στάση

– Αδυναμία να κρατήσουν μια θέση εργασίας

– Δαπάνη πολλών χρημάτων.

Αν ο/η σύντροφός σας δεν αλλάζει, δεν είναι πρόθυμος/η να προσπαθήσει ή να βελτιώσει τη σχέση, ζητώντας βοήθεια ειδικού, μπαίνετε σταδιακά στο δρόμο που οδηγεί στο διαζύγιο ή χωρισμό. Αν και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις, μπορείτε να έχετε στο νου σας κάποια σημεία καθοδήγησης για την προσπάθειά σας.

Τι να έχουμε υπόψη μας όταν ο/η σύντροφός μας δεν θέλει την αλλαγή

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε εσείς να τους αλλάξετε. Μπορείτε να αλλάξετε μόνο εσάς και τις αντιδράσεις σας. Η δική σας αλλαγή μπορεί ωστόσο να πυροδοτήσει την ανάγκη και επιθυμία να αλλάξει και εκείνος/η. Δοκιμάστε να ανταποκρίνεστε διαφορετικά στις δύσκολες καταστάσεις.

Αν έχετε τον ίδιο καυγά ξανά και ξανά, δηλώστε ότι αυτή τη φορά δεν θέλετε εσείς να τον αφήσετε στη μέση. Αν δεν έχετε εκφράσει στο παρελθόν τα συναισθήματά σας, μοιραστείτε το πώς νιώθετε. Ποτέ όμως μην θέτετε σε κίνδυνο τα παιδιά σας παραμένοντας σε μια κακοποιητική κατάσταση.

Αντιμετωπίστε τα προβλήματα

Η άλλη πλευρά της σχέσης μπορεί να μην είναι τόσο δυστυχισμένη και απογοητευμένη όσο εσείς. Αφού εκφράσετε την αγάπη σας, μοιραστείτε επίσης τις ανησυχίες και τους φόβους για το πώς θα πορευτείτε από εδώ και πέρα. Αν αμφιβάλλετε για την αγάπη σας, κάντε μια λίστα με ό,τι σας αρέσει στον άνθρωπό σας. Μην αναβάλετε την κουβέντα αυτή, ώστε να αναγνωρίσετε, να εντοπίσετε συμπεριφορές και να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο το πρόβλημα.

Στρατηγικές για δύσκολες συζητήσεις

– Συμφωνείστε να θέσετε ένα χρονικό πλαίσιο για επαναξιολόγηση του πώς πάνε τα πράγματα.

– Να είστε θερμοί και όχι επιθετικοί.

– Κάντε brainstorm και εξετάστε πιθανές λύσεις. Αναφέρετε την επιλογή της συμβουλευτικής και θεραπείας.

– Επιλέξτε μια ώρα που κανένας από τους δύο δεν θα είναι κουρασμένος.

– Ξεκαθαρίστε πώς το πρόβλημα επηρεάζει ακριβώς τη σχέση σας.

– Μην κάνετε κήρυγμα.

– Επιλέξτε μια τοποθεσία χωρίς περισπασμούς για τη συζήτηση.

– Επιμείνετε στο θέμα.

– Μιλήστε για το τι θέλετε στη σχέση σας, όχι για το τι δεν θέλετε. Εξηγήστε τι κάνει και τους δύο ευτυχισμένους και ικανοποιημένους.

– Δοκιμάστε να πείτε κάτι σαν αυτό: «Διαφωνούμε πολύ και αυτό προκαλεί μια απόσταση μεταξύ μας. Γι’ αυτό και θα ήθελα να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού» ή «Σ’ αγαπώ και νοιάζομαι για εμάς. Χρειάζομαι κάποια βοήθεια ώστε να μάθω πώς να επικοινωνώ καλύτερα με εσένα. Θα ήθελα να δοκιμάσω μαζί σου τη θεραπεία».

Επαναξιολόγηση

Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν τελικά κάτσετε να κάνετε την επαναξιολόγηση για τα προβλήματά σας, σκεφτείτε τις απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

– Πρόκειται για μια προσωρινή κρίση ή για το τέλος της σχέσης;

– Ποιο θα ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν μείνετε μαζί;

– Ποιο θα ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν χωρίσετε;

– Ποιο θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν μείνετε μαζί;

– Ποιο θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αν χωρίσετε;

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις αν μόνο εσείς είστε πρόθυμοι να λύσετε τα προβλήματα σχέσης σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένους τρόπους, αλλά πρέπει να έχετε στο νου σας ότι και ο χωρισμός είναι μια επιλογή. Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τι είναι σωστό για εσάς.

Πηγή: verywellmind.com/when-your-spouse-doesnt-want-change-2302197

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση