Η Αρχαιότερη πρόταση βρέθηκε σε μια… χτένα για ψείρες!

Η χτένα αποκαλύπτει ότι οι ψείρες υπάρχουν χιλιάδες χρόνια και ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν γλίτωναν από τα ενοχλητικά έντομα.

Μια αρχαία χτένα από ελεφαντόδοντο έφερε στο φώς την αρχαιότερη γραπτή φράση .Η μικρή μεγέθους χτένα, ανακαλύφθηκε το 2017 και έχει διαστάσεις 3,5Χ 2,5 εκατοστά.

Η χτένα που ανακαλύφθηκε στη Λαχίς, μια πόλη-κράτος των Χαναναίων κατά τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., αποκαλύπτει ότι οι ψείρες υπάρχουν χιλιάδες χρόνια και ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι άνθρωποι δεν γλίτωναν από τα ενοχλητικά έντομα.

Advertisment

Στην επιφάνεια της χτένας ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι υπάρχει η επιγραφή «Είθε αυτός ο χαυλιόδοντας να ξεριζώσει τις ψείρες από τα μαλλιά και τη γενειάδα», σύμφωνα με τους ερευνητές στο Jerusalem Journal of Archaeology, τα γράμματα είναι επτά λέξεις που αποτελούν την πρώτη πλήρως αποκρυπτογραφημένη πρόταση στη διάλεκτο των Χαναναίων. Η ανάλυσή της γραφής επιβεβαίωσε ότι είναι το αρχαιότερο αλφάβητο, το οποίο εφευρέθηκε πριν από περίπου 3.800 χρόνια.

«Η επιγραφή είναι πολύ ανθρώπινη», αναφέρει ο καθηγητής αρχαιολόγος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ Γιόσεφ Γκάρφινκελ που βοήθησε στις ανασκαφές «Έχεις μία χτένα και πάνω στη χτένα μια ευχή να καταστραφούν οι ψείρες στα μαλλιά και τα γένια. Σήμερα έχουμε όλα αυτά τα σπρέι και τα σύγχρονα φάρμακα και δηλητήρια. Στο παρελθόν, δεν τα είχαν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξετάζοντας την χτένα οι ερευνητές για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία, ανακάλυψαν σκληρές εξωτερικές μεμβράνες μισού χιλιοστού από κεφάλι ψείρας στο στάδιο της νύμφης. Η χτένα είναι φθαρμένη έχει χάσει αρκετά από τα δόντια της, και υπολόγισαν ότι από τη μία μεριά είχε 14 πυκνά για την αφαίρεση των ψειρών και από την άλλη, είχε έξι σε μεγάλη απόσταση για να ξεμπερδεύονται τα μαλλιά.

Advertisment

Από τις έρευνας κατέληξαν, ότι η χτένα κατασκευάστηκε περίπου το 1700 π.Χ. προσπάθησαν να καθορίσουν την ηλικία της με την μέθοδο του άνθρακα αλλά η εξέταση αυτή ήταν άκαρπη.
Στην αρχαιότητα οι χτένες φτιάχνοντας από οστά, ξύλο και ελεφαντόδοντο. Στην Χαναάν δεν υπήρχαν ελέφαντες την συγκεκριμένη εποχή και ήταν ένα ακριβό εισαγόμενο είδος πολυτελείας.

Τα πρώτα συστήματα γραφής προήλθαν από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο, γύρω στο 3200 π.Χ., αλλά εκείνα αποτελούνταν από εκατοντάδες σύμβολα που αντιπροσώπευαν λέξεις ή συλλαβές, λέει ο Κρίστοφερ Ρόλστον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Το παλαιότερο αλφάβητο εφευρέθηκε περίπου το 1800 π.Χ., από ανθρώπους που μιλούσαν σημιτικά και ήταν εξοικειωμένοι με το αιγυπτιακό σύστημα γραφής, συμπληρώνει. Χρησιμοποιήθηκε για εκατοντάδες χρόνια, τυποποιήθηκε από τους Φοίνικες στον αρχαίο Λίβανο και στη συνέχεια αποτέλεσε το θεμέλιο για τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τις περισσότερες σύγχρονες γλώσσες της σημερινής Ευρώπης.

«Το γεγονός ότι η επιγραφή αφορά την καθημερινή ζωή είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό», επισημαίνει ο Ρόλστον. «Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι ψείρες υπήρξαν ένα διαχρονικό πρόβλημα. Και αυτή η επιγραφή αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι πλούσιοι και διάσημοι της αρχαιότητας δεν εξαιρούνταν από τέτοια προβλήματα. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτή η χτένα ήταν χρήσιμη στο να κάνει αυτό για το οποίο λέει ότι προορίζεται: να ξερίζωνε κάποια από αυτά τα ενοχλητικά έντομα».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Yuval Noah Harari | Γιατί οι άνθρωποι κυριαρχούν στον κόσμο;
Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι για να μπορέσεις να τους ξαναβρείς
Ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας: 9 παιδιά στα 10 άρρωστα με μολυσματικές ασθένειες
Kurt Cobain: Η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει πώς θα ήταν σήμερα αν ζούσε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση