,

Bigorexia: Η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα

Κατά την διαταραχή αυτή, εμφανίζεται μια εμμονή με τη σκέψη ότι υπάρχει κάτι λάθος με τον τρόπο που φαίνεται το σώμα.

Bigorexia: Η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα

Η bigorexia, επίσης γνωστή ως μυϊκή δυσμορφία, είναι μια διαταραχή που μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε συνεχώς το χτίσιμο μυϊκού όγκου στο σώμα μας. Μοιράζεται ορισμένα συμπτώματα με άλλες διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία και είναι ένας τύπος δυσμορφικής διαταραχής του σώματος. Η bigorexia φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση, ιδίως μεταξύ των νέων ενηλίκων.

Τι είναι η bigorexia

Η bigorexia ορίζεται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο (DSM-5) ως μια δυσμορφική διαταραχή του σώματος που προκαλεί έντονη ενασχόληση με την ιδέα ότι το σώμα μας είναι πολύ μικρό ή δεν είναι αρκετά μυώδες. Κατά την διαταραχή αυτή, εμφανίζεται μια εμμονή με τη σκέψη ότι υπάρχει κάτι λάθος με τον τρόπο που φαίνεται το σώμα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ατόμου. Η μυϊκή δυσμορφία μπορεί να εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως:

Advertisment

– να περνάμε ώρες στο γυμναστήριο, πιέζοντας το σώμα μας πολύ πέρα από τα όριά του, και στη συνέχεια να αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε και να το ξανακάνουμε την επόμενη κιόλας μέρα

– να ακολουθούμε δίαιτες σε μια πορεία μείωσης βάρους και προσθήκης μυών που δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ

– να μισούμε το σώμα που έχουμε και να αισθανόμαστε ότι αυτές οι αντιληπτές ελλείψεις του σώματός μας είναι εξίσου ξεκάθαρες και στους άλλους

Advertisment

Όταν δεν αντιμετωπιστεί, η bigorexia μπορεί να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε:

– κατάχρηση στεροειδών

– κατάθλιψη

– σκέψεις αυτοκτονίας.

Άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει ακόμη κάποια συζήτηση στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το αν η bigorexia θα πρέπει να ταξινομηθεί απλώς ως δυσμορφική διαταραχή του σώματος ή αν έχει περισσότερα κοινά με τις διατροφικές διαταραχές ή τον εθισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η bigorexia είναι πρωτίστως μια ψυχολογική κατάσταση, αν και μπορεί να εμφανιστεί με σωματικό τρόπο. Κάποιος που πάσχει από αυτή μπορεί να εμφανίσει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

– εμμονή με την εμφάνιση

– εμμονή με τη διατροφή και χρήση πολλών συμπληρωμάτων διατροφής

– χρήση φαρμάκων και στεροειδών που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση

– δυσαρέσκεια με την εμφάνιση που οδηγεί σε καταθλιπτική διάθεση ή θυμό.

Πολλά συμπτώματα της bigorexia μπορεί να σας φαίνονται σχετικά φυσιολογικά. Αλλά όταν πιέζετε το σώμα σας για να πετύχετε στόχους φυσικής κατάστασης που φαίνονται πάντα ανέφικτοι, μπορεί να συμβαίνει κάτι περισσότερο από το να θέλετε απλώς να είστε σε καλή φόρμα.

Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της bigorexia;

Δεν είναι πάντα σαφές ποιος θα εμφανίσει bigorexia. Όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, ορισμένες εμπειρίες ζωής και υποκείμενοι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να κάνουν πιο πιθανό να εμφανίσετε δυσμορφία του σώματος. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορεί να έχουν μυϊκή δυσμορφία. Αρνητικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία, όπως ο εκφοβισμός ή τα πειράγματα για το μέγεθός σας, μπορεί να παίζουν ρόλο στο να έχετε αυτή την πάθηση.

Μια μελέτη του 2019 σε περισσότερους από 14.000 νέους διαπίστωσε ότι το 22% των ανδρών και το 5% των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες που συνδέονται με τη γυμναστική και το να γίνουν πιο μυώδεις.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ύπαρξη άλλων ψυχικών νόσων μπορεί να σας θέσει σε υψηλότερο κίνδυνο για bigorexia. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το bodybuilding, ορισμένα αθλήματα ή κοινότητες πάλης είναι επίσης πιο πιθανό να την εμφανίσουν.

Υπάρχουν θεραπείες για τη bigorexia;

Εάν πάσχετε από bigorexia, μπορεί να αναζητάτε τρόπους για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας. Ενώ υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας.

Μέτρα αυτοφροντίδας

Μπορείτε να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση της μυϊκής δυσμορφίας σήμερα κάνοντας αλλαγές, όπως:

– τον περιορισμό της άσκησης και της άρσης βαρών σε 30 λεπτά έως μία ώρα την ημέρα

– τη διακοπή της χρήσης στεροειδών, ροφημάτων πρωτεΐνης και συμπληρωμάτων γυμναστικής

– διαγραφή των συσκευών παρακολούθησης θερμίδων και των εφαρμογών γυμναστικής από τις συσκευές σας

– τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση άλλων συμπεριφορών που μπορεί να παίζουν ρόλο στην κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένων της αδηφαγίας, του καπνίσματος και της βαριάς χρήσης αλκοόλ.

Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για τα συμπτώματά σας, ειδικά αν η μυϊκή δυσμορφία επηρεάζει τις σχέσεις σας και σας κάνει να σκέφτεστε να αυτοτραυματιστείτε. Εάν πάσχετε από μυϊκή δυσμορφία μαζί με άλλες ψυχικές διαταραχές, ο ψυχίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια φαρμακευτική αγωγή όπως ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσής σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Πηγή:

www.healthline.com/health/bigorexia#coping

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση