Ένα «έξυπνο» τεστ ανιχνεύει στο αίμα τον καρκίνο του ήπατος

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%.

Ένα «έξυπνο» τεστ ανιχνεύει στο αίμα τον καρκίνο του ήπατος

Ο καρκίνος του ήπατος είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ατόμων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κίρρωση και ιογενή ηπατίτιδα, παρέχει μια οδό για βελτιωμένη επιβίωση αλλά οι μέχρι τώρα  τρέχουσες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν  ανεπαρκείς.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει τους καρκίνους του ήπατος σε ποσοστό άνω του 80%. Το τεστ με την ονομασία DELFI είχε το 2021 αρχικά χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση με επιτυχία του καρκίνου των πνευμόνων.

Advertisment

Τα θετικά δεδομένα ανίχνευσης καρκίνου του ήπατος που δημοσιεύθηκαν στο Cancer Discovery  καταδεικνύουν την υπόσχεση της υψηλής απόδοσης, προσβάσιμης πλατφόρμας υγρής βιοψίας της Delfi Diagnostics σε έναν νέο τύπο όγκου. Η Delfi είχε προαναγγείλει ότι αναπτύσσει μια χαμηλού κόστους, εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση αίματος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Τα νέα ευρήματα, τα οποία θα παρουσιαστούν επίσης στο Όστιν του Τέξας στο Ειδικό Συνέδριο της AACR για την Πρόληψη Ακρίβειας, την Έγκαιρη Ανίχνευση και την Αναχαίτιση του Καρκίνου, δείχνουν πώς η πλατφόρμα του Delfi θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ένα δεύτερο κλινικό πλαίσιο.

Οι επιπτώσεις του καρκίνου του ήπατος υποτιμούνται όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στη δημόσια υγεία. Το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο έχει αυξηθεί σταθερά εδώ και δεκαετίες, καθιστώντας την τον έκτο μεγαλύτερο θάνατο από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και την τρίτη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως.

Παγκοσμίως, ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου άνω των 350 εκατομμυρίων ατόμων αυξάνεται λόγω της αύξησης της λιπώδους ηπατικής νόσου, της κίρρωσης και των χρόνιων ιογενών λοιμώξεων ηπατίτιδας. Εν τω μεταξύ, παρά τα δεδομένα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από νόσους και τις μακροχρόνιες συστάσεις ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου αξιολογούνται τακτικά, λιγότερο από το 20% των επιλέξιμων υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο είτε στις ΗΠΑ είτε στο εξωτερικό.

Advertisment

Σε μια μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Cancer Discovery, ο ιδρυτής της Delfi Diagnostics Victor Velculescu και άλλοι συνάδελφοί του που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα DELFI απέδειξαν την ικανότητά του να ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο του ήπατος σε μια ομάδα περισσότερων από 700 ατόμων από τις Ηνωμένες Πολιτείες , την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Χονγκ Κονγκ . Η τεχνολογία είχε καλή απόδοση ακόμη και στα πιο πρώιμα στάδια της νόσου και έδειξε ευαισθησία 88% σε έναν πληθυσμό μέσου κινδύνου.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε πολλά υποσχόμενα πρώιμα δεδομένα για τον καρκίνο του ήπατος, ο οποίος είναι ένας τύπος καρκίνου με σημαντική ανικανοποίητη ανάγκη και πιθανή κλινική χρησιμότητα», δήλωσε η Jenn Buechel , Chief Operating Officer της Delfi. «Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα πολλά υποσχόμενα δεδομένα μας για τον καρκίνο του πνεύμονα, παρέχουν μια πρόσθετη απόδειξη της ιδέας για την τεχνολογική μας πλατφόρμα σε πολλούς τύπους καρκίνου». Το δείγμα αίματος και το σχετικά χαμηλό κόστος θα μπορούσαν να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος που ανιχνεύθηκαν σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με το σημερινό πρότυπο περίθαλψης – ένας συνδυασμός απεικόνισης υπερήχων και πρωτεϊνικών εξετάσεων που λαμβάνουν ελάχιστοι ασθενείς.

«Όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, έτσι και ο καρκίνος του ήπατος είναι μια ασθένεια με αποδεδειγμένα οφέλη από την έγκαιρη ανίχνευση, έναν μεγάλο και καλά καθορισμένο πληθυσμό σε κίνδυνο και την ανάγκη για μια προσέγγιση έγκαιρης ανίχνευσης που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην πρώιμη νόσο, οικονομικά προσιτή και προσβάσιμη .  Ερχόμαστε να εργαστούμε με την ελπίδα να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές παγκόσμιες και τις αμερικανικές προκλήσεις δημόσιας υγείας, επομένως αυτή η ασθένεια και αυτά τα δεδομένα ευθυγραμμίζονται με τα κριτήρια και την αποστολή του Delfi”, δήλωσε ο Peter B. Bach , MD, Chief Medical του Delfi Αξιωματικός.

Σχετικά με το Delfi Diagnostics

Η Delfi αναπτύσσει μια νέα κατηγορία δοκιμών υγρής βιοψίας για έγκαιρη ανίχνευση με βάση αλλαγμένα προφίλ κατακερματισμού σε όλο το γονιδίωμα, γνωστά και ως «fragmentomes», που αντιπροσωπεύουν ανώμαλη συσκευασία του DNA σε καρκινικά κύτταρα. Με την εφαρμογή προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, αυτά τα μοτίβα θραυσμάτων είναι ανιχνεύσιμα με πολύ χαμηλό κόστος αλληλουχίας. Η Delfi χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για να αναπτύξει εξαιρετικά ευαίσθητες και ειδικές δοκιμασίες ανίχνευσης καρκίνου που προορίζονται για ευρεία και οικονομικά αποδοτική διανομή και υιοθέτηση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση