,

Tο πρώτο σπίτι για τον πλανήτη Άρη, είναι έτοιμο και χτίστηκε στο… Μπρίστολ!

Ένα διώροφο χρυσό φουσκωτό «αρειανό» σπίτι, με κουζινάκι, υδροπονικό κήπο και «αρειανή» τουαλέτα.

Tο πρώτο σπίτι για τον πλανήτη Άρη, είναι έτοιμο και χτίστηκε στο... Μπρίστολ!

Έχετε σκεφτεί πως θα είναι η ζωή μας στον Άρη; Την απάντηση δίνει ένα σπίτι που βρίσκεται στο Μπρίστολ, στη Βρετανία. Οι αρχιτέκτονες που βρίσκονται πίσω από τον βρετανικό σταθμό Antarctic Survey, όταν έβγαλαν πολεοδομική άδεια κατασκεύασαν ένα διώροφο χρυσό φουσκωτό «αρειανό» σπίτι, με κουζινάκι, υδροπονικό κήπο και «αρειανή» τουαλέτα, όπου τοποθετήθηκε στο λιμάνι του Μπρίστολ Το σπίτι έχει σχεδιαστεί για να «προβάλλει τις δυνατότητες για ανθρώπινη ζωή στον Άρη». Η υλοποίηση του πρότζεκτ έγινε από το γραφείο Hugh Broughton Architects, ενός πενταετούς έργου με επικεφαλής τους καλλιτέχνες Ella Good και Nicki Kent.

Στο  σπίτι του πλανήτη  Άρη για να ολοκληρωθεί εργάστηκαν πολλές ειδικότητες όπως καλλιτέχνες, επιστήμονες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς και το κοινό. Η  Κεντ είπε ότι είχαν συνεργαστεί με όλους, από παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι επιστήμονες πυραύλων.

Advertisment

Advertisment

«Όταν ξεκινήσαμε το έργο σκεφτήκαμε ότι μπορεί να φτιάχναμε κάτι στον πίσω κήπο μας οι δυο μας», είπε. «Αλλά ο κόσμος ενθουσιάστηκε πολύ και θέλησε να μας βοηθήσει με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μεγαλύτερη και πιο συναρπαστική εκδοχή αυτού που ελπίζαμε».

Παρά το γεγονός ότι λειτουργεί με ένα «κλάσμα του προϋπολογισμού της NASA», η διώροφη κατοικία διαθέτει ένα υδροπονικό σαλόνι - γεμάτο φυτά - ευέλικτο, ιδιωτικό χώρο διαβίωσης και δωμάτια εικονικής πραγματικότητας.

Το επάνω επίπεδο, σχεδιασμένο έτσι για να σταθεί σε ένα αρειανό τοπίο, για να είναι ελαφρύ κατασκευάστηκε από φουσκωτό φύλλο με επικάλυψη χρυσού, για να παρέχει προστασία από την ακτινοβολία.

Κάτω από το έδαφος έχει χτιστεί το ο χαμηλότερο για προστασία από την ακτινοβολία. Στο πρωτότυπο που έχει στηθεί στο Μπρίστολ και ήταν επισκέψιμο μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2022, η βάση έχει τοποθετηθεί υπέργεια και η επιφάνειά της έχει ζωγραφιστεί με σχέδια που εξηγούν την εσωτερική διαρρύθμιση.

Το σπίτι σχεδιάστηκε για να αντέχει στο σκληρό κλίμα του Άρη (μέση θερμοκρασία -80 βαθμοί και υψηλή κοσμική ακτινοβολία), αλλά δεν θα είναι ανθεκτικό για τον Άρη, σύμφωνα με τα κριτήρια της NASA.

Σίγουρα υπάρχουν τεχνικά κενά, αλλά στόχος είναι να αναπαραστήσει, όσο το δυνατόν καλύτερα, πώς θα ήταν ένα σπίτι στον Άρη και να προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ζωή στη Γη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση