«Η Επιστήμη και η Τέχνη ανήκουν σε όλον τον κόσμο, και μπροστά τους εξαφανίζονται όλα τα σύνορα» | Goethe
Για ένα ισόνομο και δημοκρατικό κράτος, η πρόσβαση και η συμμετοχή στον πολιτισμό, όλων των πολιτών, αποτελεί θεμελιώδη λίθο. Πολλά μουσεία του 21ου αιώνα, αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως με προβλήματα όρασης , προσπάθησαν στα πλαίσια της άρσης του αποκλεισμού, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι χώροι πολιτισμού να είναι φιλικοί και επισκέψιμοι από όλους.
Advertisment
Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και με την υποστήριξη και χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο δίνει την ευκαιρία στα άτομα με οπτική αναπηρία να «δουν» το θαύμα του Παρθενώνα.
Η απτική διαδρομή περιλαμβάνει 12 στάσεις επίσκεψης και τέσσερις πληροφοριακούς σταθμούς, όπου βρίσκονται διαθέσιμα ειδικά σχεδιασμένα εργαλεία και βοηθήματα απτικής μορφής και ειδική εφαρμογή πλοήγησης στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, μέσω κινητού τηλεφώνου, συμβατή σε Android και iOS.
Επιπλέον, διατίθενται ενημερωτικά φυλλάδια της Εφορείας Πόλης Αθηνών και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης με τα νέα αναστηλωτικά δεδομένα στη γραφή Braille και σε μεγαλογράμματη γραφή σε 6 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά), ειδικός οδηγός προσβασιμότητας στη γραφή Braille σε 6 γλώσσες, απτική κάτοψη του αρχαιολογικού χώρου με υπομνηματισμό στην ελληνική και αγγλική γραφή Braille, πινακίδα απτικής διαδρομής, απτική μακέτα της Ακρόπολης, δύο πινακίδες με αρχαιολογικά-ιστορικά πληροφοριακά στοιχεία και προπλάσματα αντιγράφων κιόνων δωρικού, ιωνικού και κορινθιακού ρυθμού.
Advertisment