, ,

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο έχει υποστεί βία στην εργασία του

1 στους 5 εργαζόμενους στον πλανήτη έχουν ζήσει παρενόχληση και βία στην εργασία τους.

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους στον κόσμο έχει υποστεί βία στην εργασία του

Στη δημοσιότητα δόθηκε την Δευτέρα μια αποκαλυπτική έρευνα που διεξαχθεί σε 121 χώρες απο τον διεθνής οργανισμό εργασίας (ILO), του Ιδρύματος Lloyd’s Register και του Ινστιτούτου Gallup

Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους πέντε εργαζόμενους στον πλανήτη έχουν ζήσει παρενόχληση και βία στην εργασία τους, ενώ τονίζεται πως τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς φοβούνται να καταγγείλουν το περιστατικό.

Advertisment

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η οποία είναι και η πρώτη που γίνεται παγκόσμια : «Η βία και η παρενόχληση στην εργασία είναι ευρέως διαδεδομένες σε ολόκληρο τον κόσμο, στους εργασιακούς χώρους κάθε χώρας ανεξάρτητα από την οικονομική της ισχύ και την ανάπτυξη, τον τύπο του πολιτεύματος, το γενικότερο πλούτο ή την κρατούσα θρησκεία».

«Περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (το 22,8% του συνόλου για την ακρίβεια, ή 743 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως) έχει υποστεί τουλάχιστον μία από τις τρεις μορφές μορφή βίας και παρενόχλησης στην εργασία (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική) κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής», σημειώνεται στην έρευνα με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν πέρυσι.

Περίπου το ένα τρίτο (το 31,8%) των θυμάτων δήλωσαν ότι είχαν υποστεί περισσότερες από μία μορφές βίας και παρενόχλησης, ενώ το 6,3% των θυμάτων είχαν βιώσει και τις τρεις μορφές κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής.

Advertisment

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Μονάδας Διακυβέρνησης, Δικαιωμάτων και Διαλόγου του ILO, Μανουέλα Τομέι, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας, ωστόσο, είναι ότι περισσότερα από ένα στα δύο θύματα, το 55% του συνόλου για την ακρίβεια, δεν μίλησαν σε κανένα για τη δοκιμασία που πέρασαν»

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι σε πολλές περιπτώσεις η καταγγελία μιας κακοποιητικής συμπεριφοράς από συνάδελφο ή προϊστάμενο δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ταμπού, αλλά στο ότι τα θύματα λόγω των κοινωνικών συμβάσεων και των προκαταλήψεων μπορεί να νιώθουν ντροπή και ενοχές. Να πιστεύουν ότι με κάποιο τρόπο ήταν η δική τους συμπεριφορά που προκάλεσε κάποιο άλλο άτομο να πάψει να τους σέβεται ως προσωπικότητες»

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 75.000 εργαζόμενους σε 121 χώρες στο πλανήτη κυρίως  τηλεφωνικά. Οι συνεντεύξεις έγιναν σύμφωνα με την κουλτούρα του κάθε λαού  για το τι συνιστά βία ή παρενόχληση. Στην Κίνα, χρειάστηκε  άδεια από τις αρχές για να συμμετάσχει εργαζόμενος στην έρευνα και κάποιες ερωτήσεις δεν επιτρέπονταν να γίνουν. «Και σε άλλες χώρες, ωστόσο, οι αρχές ζήτησαν να προσαρμοστούν οι συνεντεύξεις στις ιδιαίτερες πολιτισμικές αντιλήψεις του τόπου», σημείωσε ένα διευθυντικό στέλεχος της Gallup.

Η χειριστικοί συνάδελφοι – προϊστάμενοι, είναι αυτοί που ασκούν περισσότερο ψυχολογική βία.  Το 17,9% των εργαζομένων κάτω από ψυχολογική βία, γυναίκες και άνδρες, δηλαδή  583 εκατομμύρια άτομα.

Σωματικές επιθέσεις δέχονται 1 στους 10 εργαζόμενους, στατιστικά είναι το 8,5% του συνόλου, δηλαδή 277 εκατομμύρια άτομα

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από τις γυναίκες να υποστούν σωματική βία στην εργασία τους. Το αντίθετο συμβαίνει βέβαια στην σεξουαλική βία.

Βία ή παρενόχληση σεξουαλικής δέχονται ένας εργαζόμενος στους δεκαπέντε που είναι το 6,3% του συνόλου ή 205 εκατομμύρια. Οι γυναίκες είναι περισσότερο απροστάτευτες στη σεξουαλική βία και παρενόχληση, το ποσοστό πέφτουν θύματα είναι 8% των γυναικών και 5% ανδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νεαρές γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν βία ή σεξουαλική παρενόχληση από τους νεαρούς άνδρες και μετανάστριες  έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τις μη μετανάστριες να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

Οι γυναίκες, είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες και στην ψυχολογική βία. Όσο αφορά τη σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση στην εργασία, οι νέοι στην ηλικία και στο χώρο εργασίας, οι μετανάστες και οι χαμηλόβαθμοι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Άτομα που κάποια στιγμή στην κοινωνική τους ζωή έχουν υποστεί διακρίσεις με βάση το φύλο, την αναπηρία, την εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος ή/και το θρήσκευμα τους, είναι σε γενικές γραμμές πιο ευάλωτα στους χώρους εργασίας και υφίστανται συχνότερα κακοποιητικές συμπεριφορές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δασκάλα αποκλείει μαθήτρια σε αναπηρικό καρότσι από τη μαθητική παράσταση και προκαλεί σάλο (βίντεο)
Βάσια Ζαχαροπούλου: Η σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η φωνή πίσω από το Google Translate
Μπορούμε να αποφύγουμε την άνοια αν μάθουμε μια νέα γλώσσα;
«Είμαστε τυχεροί που είμαστε ζωντανοί»: Τρομακτικό βίντεο με χιονοστιβάδα να καταπίνει δύο οδηγούς snowmobile

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση