, , ,

Τα δαμάσκηνα μπορούν να προστατεύσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες από την οστεοπόρωση

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που τα κατανάλωναν τακτικά ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην ασθένεια.

Τα δαμάσκηνα μπορούν να προστατεύσουν τις ηλικιωμένες γυναίκες από την οστεοπόρωση, σύμφωνα με έρευνα

Μια χούφτα δαμάσκηνα την ημέρα προστατεύει τις ηλικιωμένες γυναίκες από την οστεοπόρωση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα επίπεδα των οιστρογόνων που ενισχύουν τα οστά πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση, γεγονός που προκαλεί αύξηση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν ζωτικές χημικές ουσίες που τη μιμούνται. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αμβλύνουν τη φλεγμονή και καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Advertisment

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που τα κατανάλωναν τακτικά ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην ασθένεια που κάνει τα οστά εύθραυστα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων. Η πάθηση επηρεάζει πολλά εκατομμύρια ενήλικες -κυρίως γυναίκες. Κάθε χρόνο 300.000 άνθρωποι παθαίνουν ένα «εύθραυστο κάταγμα» από πτώση ακόμα και μικρής έντασης.

Αυτά τα κατάγματα προκαλούν σημαντικό πόνο, αναπηρία και απώλεια ανεξαρτησίας. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτά κάθε μήνα. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα δαμάσκηνα περιέχουν εκχυλίσματα πολυφαινολών, φυτικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά και μειώνουν τη φλεγμονή. Προάγουν χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και φλεγμονής σε έναν τύπο οστικών κυττάρων που ονομάζονται οστεοκλάστες.

Ερευνητές από το Πρόγραμμα Βιοϊατρικής Φυσιολογίας και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διερεύνησαν τις επιδράσεις των δαμάσκηνων στην υγεία των οστών μετά την εμμηνόπαυση.

Advertisment

Η μελέτη σε 235 γυναίκες με οστική πυκνότητα που είχε οριστεί ως χαμηλή είναι η πρώτη που καταδεικνύει το όφελος της απλής διατροφικής αλλαγής. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μία που έτρωγε 50 γραμμάρια δαμάσκηνα (περίπου έξι) καθημερινά για 12 μήνες, μία που έτρωγε 100 γραμμάρια δαμάσκηνα (περίπου 12 δαμάσκηνα) καθημερινά για 12 μήνες και μία ομάδα ελέγχου που δεν έτρωγε δαμάσκηνα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από όλους τους εθελοντές πριν και μετά τη δοκιμή και διαπίστωσε σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής και στις δύο ομάδες που έτρωγαν δαμάσκηνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Η πρώτη συγγραφέας της έρευνας, Janhavi Damani, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση 6 έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές που μπορεί να συμβάλλουν στην οστική απώλεια στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Έτσι, τα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πολλά υποσχόμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της αύξησης των φλεγμονωδών μεσολαβητών που συχνά παρατηρείται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης».

Η Mary Jane De Souza, του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Είναι συναρπαστικά τα δεδομένα από τη μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή μας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξαν ότι η κατανάλωση 5 έως 6 δαμάσκηνων την ημέρα συνεισφέρει στην προστασία από την οστική απώλεια στο ισχίο.

«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν τη χρήση δαμάσκηνων για την προστασία του ισχίου από την οστική απώλεια μετά την εμμηνόπαυση. Πράγματι, τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν φαρμακολογική θεραπεία για την καταπολέμηση της οστικής απώλειας και χρειάζονται μια εναλλακτική στρατηγική».

Με λιγότερες από 100 θερμίδες ανά μερίδα, τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο διαθέτει μια ισχυρή δόση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν επίσης βόριο, κάλιο, χαλκό και ένα κοκτέιλ υγιεινών φυτικών ενώσεων που κάνουν καλό στα οστά.
Θεωρούνται υπερτροφή για τη βελτίωση των βακτηρίων του εντέρου, την επιβράδυνση της γήρανσης, την καταπολέμηση της έλλειψης σιδήρου, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Η έρευνα αυτή έχει δημοσιευθεί στο Advances in Nutrition.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/prunes-can-protect-older-women-against-osteoporosis-says-penn-state-study

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση