,

Οι 10 Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας | Ποιοι είναι και από τι απειλούνται (βίντεο)

Δείτε το explainer video του Act for Earth.

Οι 10 Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας | Ποιοι είναι και από τι απειλούνται (βίντεο)

Στην Ελλάδα υπάρχουν 10 περιοχές που έχουν κηρυχθεί Εθνικοί Δρυμοί. Πρόκειται για οικοσυστήματα ή βιότοπους, που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία (εξαιτίας της σπανιότητας), ταυτόχρονα όμως απειλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι δέκα Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας

1) Εθνικός Δρυμός Ολύμπου: Ο Όλυμπος ο πολυτιμότερος βοτανικούς παράδεισος στην Ευρώπη. Τα τελευταία έτη έχει απαγορευτεί η υλοτομία, το κυνήγι και η βόσκηση, τα οικολογικά συστήματα βελτιώνονται συνεχώς. Έχει πολλά ενδημικά φυτά και ελάχιστη πανίδα.

Advertisment

2) Εθνικός Δρυμός Παρνασσού: Κηρύχτηκε εθνικός δρυμός, γα να προστατευτεί το μαντείο των Δελφών. Έχει πολλά σπήλαια και κατακόμβες και κυριαρχούν το κεφαλονίτικο ελατά.

3) Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Που βρίσκεται στην Αθήνα έχει  820 είδη φυτών, είδη θηλαστικών, αμφιβίων, ερπετών και πουλιών. Θεωρείται περιαστικό δάσος μιας πόλης 4.000.000 κατοίκων.

4) Εθνικός Δρυμός Αίνου: Ο Αίνος, το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς, φιλοξενεί το ομώνυμο μαύρο έλατο, είδος προστατευόμενο και μοναδικό.

Advertisment

5) Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς: Ο δρυμός είναι στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Ιδρύθηκε για να προστατεύσει το φαράγγι της Σαμαριάς και τον τελευταίο πληθυσμό των αιγάγρων.

6) Εθνικός Δρυμός Οίτης: Βρίσκεται στην κεντρική Στερεά, έχει μεγάλα ελατοδάση και λιβάδια. Είναι κατοικία αρπακτικών πτηνών και έχει 1500 είδη ενδημικών φυτών.

7) Εθνικός Δρυμός Πίνδου – Βάλια Κάλντα: Κηρύχθηκε δρυμός ώστε να προστατευτούν οι αρκούδες, οι λύκους, οι βίδρες, οι πέστροφες και τα αγριόγιδα. Θεωρείται ένα από σπουδαιότερα καταφύγια μεγάλων θηλαστικών.

8) Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου: Εκεί είναι το φαράγγι του Βίκου, η κοιλάδα του Αώου και ο ορεινός όγκος της Γκαμήλας. Είναι το μεγαλύτερο ορεινό τοπίο της χώρας μας

9) Εθνικός Δρυμός Πρεσπώ:. Η Μικρή Πρέσπα και το ελληνικό κομμάτι της Μεγάλης Πρέσπας είναι από τους πολυτιμότερους υγρότοπους της Ευρώπης. Είναι βιότοπος για πολλά είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια. Ερωδιοί, κορμοράνοι, πελεκάνοι αλλά και θηλαστικά στα γύρω βουνά συνθέτουν την πανίδα της περιοχής. Τα είδη των φυτών φτάνουν τα 1300.

10)Εθνικός Δρυμός Σουνίου: Έχει 260 είδη ορυκτών και τον κάνουν έναν από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου σε ποικιλία ορυκτών. Είναι ένα τυπικό μεσογειακό τοπίο.

Ο σκοπός που ιδρύθηκαν

• Να ακολουθεί η φύση ελεύθερη τις δικές της διεργασίες, ανεπηρέαστη από εξωτερικές επιδράσεις.

• Να προστατευθεί το φυσικό περιβάλλον για λόγους αισθητικής απόλαυσης και επιστημονικής έρευνας.

• Να δημιουργηθούν χώροι αναψυχής για το κοινό.

• Να διατηρηθούν ως βιογενετικά αποθέματα και ζωντανά μουσεία φυσικής ιστορίας για την προαγωγή της έρευνας και της εκπαίδευσης.

Οι Εθνικοί Δρυμοί της χώρας απειλούνται από το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων και την αλιεία, παράνομη ξύλευση σπάνιων δέντρων, αλλά και από την παράνομη βόσκηση κοπαδιών σε προστατευόμενες εκτάσεις.

Στο video μπορείτε να δείτε από τι απειλούνται οι Δρυμοί της Ελλάδας:

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ξεκινά στην Χίο πρωτοποριακό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή
Ηλεκτρικά λεωφορεία: Έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα 140 οχήματα
Γιβραλτάρ: Μια ολόκληρη τεκτονική πλάκα έχει αναποδογυρίσει εντελώς
Ανακύκλωση: Παραγωγή βιοκαυσίμων από παλιά ρούχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση