,

Οι ώρες που τρώμε είναι το ίδιο σημαντικές με το τι τρώμε

Η προσαρμογή των ωρών που τρώμε μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας όσο και η αλλαγή στο περιεχόμενο του πιάτου μας.

Οι ώρες που τρώμε είναι το ίδιο σημαντικές με το τι τρώμε

Όταν σκέφτεστε για υγιεινή διατροφή, τι έρχεται στο νου σας; Προσθήκη φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας, σωστά; Όπως και μείωση επεξεργασμένων τροφών, αλλά και κατανάλωση περισσότερων οργανικών και τοπικών προϊόντων.

Η χρονοβιολόγος Emily Manoogian απέδειξε ότι η προσαρμογή ενός συγκεκριμένου παράγοντα – των ωρών που τρώμε – μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας όσο και η αλλαγή στο περιεχόμενο του πιάτου μας. Συγκεκριμένα λέει ότι «Όπως τρώμε το υγιεινό γεύμα που το σώμα μας ζητά, έτσι χρειάζεται να το καταναλώνουμε την ώρα που το ζητά».

Advertisment

Το σώμα μας λειτουργεί με ένα 24ωρο ρολόι, ακόμα και το κάθε μας κύτταρο. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να εξετασθεί από έναν γιατρό, έχει έναν κιρκάδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, ο καρδιακός σας ρυθμός και η αρτηριακή πίεση φυσιολογικά αυξάνονται το απόγευμα και πέφτουν σε χαμηλότερα επίπεδα όταν κοιμάστε.

Αυτός ο ρυθμός μας βοηθά να μένουμε σε εγρήγορση αφού ξυπνήσουμε, προετοιμάζει το πεπτικό μας σύστημα να επεξεργαστεί τις τροφές όταν τρώμε και βοηθά τα όργανά μας να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν όσο κοιμόμαστε. Στην έρευνά της, η Emily Manoogian ελέγχει τις ώρες των ημερήσιων συνηθειών σε χιλιάδες άτομα απ’ όλο τον κόσμο για να αποκτήσει γνώση ως προς το πώς αυτές επηρεάζουν την υγεία μας.

Στον πολυάσχολο κόσμο μας με τους γρήγορους ρυθμούς, ο κιρκάδιος ρυθμός μας χρειάζεται λίγη βοήθεια. «Τα δύο κυριότερα στοιχεία που ειδοποιούν το σώμα μας για την ώρα είναι το φως και το φαγητό», δηλώνει η Manoogian. «Εξελικτικά, αυτά ήταν τα πιο έγκυρα στοιχεία. Αλλά στη σύγχρονη κοινωνία, το φως και το φαγητό είναι διαθέσιμα όλη τη μέρα και τη νύχτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού».

Advertisment

Μια τέτοια διατάραξη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και διαβήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει κατηγοριοποιήσει ως πιθανό καρκινογόνο, όταν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής λόγω για παράδειγμα της αλλαγής βάρδιας στην εργασία.

Ακόμα και τα πολύτιμα σαββατοκύριακα και οι διακοπές μπορούν να απορρυθμίσουν τον οργανισμό μας με ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κοινωνικό jetlag», το οποίο μας κάνει να νιώθουμε σαν να έχουμε περάσει πολλές ζώνες ώρες και καταλήγουμε να κοιμόμαστε πολύ αργά ή πολύ νωρίς και να τρώμε περισσότερο ή να πίνουμε σε ακατάλληλες ώρες.

«Χρειάζεται να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα ώστε ο οργανισμός μας να προετοιμάζεται για το φαγητό», καταλήγει η Manoogian. «Αυτό σημαίνει τη χρήση εκείνων των εξωτερικών στοιχείων για τη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού: να του πείτε πότε είναι πρωί και πότε να ξυπνήσει, και να μειώσει την εγρήγορσή του το βράδυ ώστε να ξεκουραστεί σωστά».

Ένας τρόπος για να βοηθήσουμε το σώμα μας σε αυτό είναι να εξασκήσουμε την κατανάλωση φαγητού σε αυστηρά συγκεκριμένες ώρες. Χρειάζεται να τρώμε μέσα σε ένα πλαίσιο 10 ωρών. Άρα αν το πρώτο μας γεύμα είναι στις 8 το πρωί, το τελευταίο χρειάζεται να είναι στις 6 το απόγευμα.

Δηλαδή το τελευταίο μας γεύμα δεν θα πρέπει να ταυτίζετε με την ώρα που θα πάμε για ύπνο (αλλά νερό φυσικά και μπορούμε να πιούμε όσο θέλουμε). Αφήστε λοιπόν κενές τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε αυτή την πρακτική, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπάτε σε πάρτι ή σε δείπνο. Όταν ξεπεράσετε το πλαίσιο των 10 ωρών, την επόμενη μέρα μπορείτε να επανέλθετε. Η Manoogian αποδεικνύει πως αυτή η πρακτική μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε 5% από το βάρος μας, να βελτιώσει την αίσθηση δύναμης και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διατροφικές διαταραχές: Είναι συχνές σε έναν στους τέσσερις εφήβους με αυτή την πάθηση
Το αντιφλεγμονώδες ελληνικό βότανο που καταπολεμά διαβήτη και κατάθλιψη
Στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ένα ελληνικό | Ποιο βρέθηκε στην κορυφή
Πώς να κάνετε τα τρόφιμα να διατηρούνται υγιή για περισσότερο χρόνο στο ψυγείο σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση