,

5 τρόποι με τους οποίους τα μυστικά μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις με την πάροδο του χρόνου

Tα πιο σημαντικά μυστικά που επηρεάζουν τα ζευγάρια είναι η απιστία, τα οικονομικά προβλήματα και η κατάχρηση ουσιών.

5 τρόποι με τους οποίους τα μυστικά μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις με την πάροδο του χρόνου

Σε μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, οι ψυχολόγοι Michael Slepian, Nir Halevy και Adam Galinsky διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κρατούν κατά μέσο όρο 13 μυστικά, 5 από τα οποία δεν έχουν πει ποτέ σε κανέναν. Όμως, για όσους από εμάς βρίσκονται σε σχέσεις, η διατήρηση μυστικών μπορεί να έχει σοβαρές και επιζήμιες αρνητικές συνέπειες.

Γιατί οι άνθρωποι κρατούν μυστικά στις σχέσεις τους

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της προσωπικής ζωής και των μυστικών σε μια συνεργασία. Τα άτομα διατηρούν το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σε μια σχέση, αν το θέμα που κρατούν για τον εαυτό τους δεν επηρεάζει αρνητικά τον/τη σύντροφό τους.

Συνεπώς, ακόμη και τα μικρότερα μυστικά μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις. Η μελέτη των Slepian, Halevy και Galinsky διαπίστωσε ότι τα μυστικά συσχετίζονται με μια αρνητική αίσθηση ευεξίας και αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι σύντροφοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα πιο σημαντικά μυστικά που επηρεάζουν τα ζευγάρια είναι η απιστία, τα οικονομικά προβλήματα και η κατάχρηση ουσιών – και η έρευνα δείχνει ότι αυτό το είδος της απόκρυψης πληροφοριών είναι συχνό και καταστροφικό.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απιστία ευθύνεται για το 20-40% των διαζυγίων. Υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αποκρύψει έναν τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πιστωτικής κάρτας από έναν σύντροφο ή σύζυγο. Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι αναφορές δείχνουν ότι οι επιζώντες συγγενείς αντιμετωπίζουν συναισθήματα θυμού, ενοχής και αδυναμίας για το γεγονός ότι δεν γνώριζαν ποτέ ότι γινόταν κατάχρηση ναρκωτικών. Η μυστικότητα στερεί από τα μέλη της οικογένειας τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να δράσουν.

Η διατήρηση μυστικών μέσα σε μια σχέση μπορεί να είναι ελκυστική όταν είναι προκαθορισμένο ότι η αποκάλυψη των πληροφοριών θα δημιουργήσει σύγκρουση ή αμηχανία. Οι άνθρωποι κρατούν μυστικά επειδή φοβούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να τους αγαπούν, αν πουν την αλήθεια. Πιστεύουν ότι ο θυμός, η ντροπή, ο εξευτελισμός ή η μομφή που θα αισθανόταν ο/η σύντροφός τους θα τον/την αποξένωνε και θα τον/την έσπρωχνε μακριά από τη σχέση.

Ωστόσο, αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι η προσωπική ντροπή, η ταπείνωση και η ενοχοποίηση έχουν ήδη συμβεί και αυτό είναι που προκάλεσε την επιθυμία να κρατήσουν το μυστικό. Η σχέση έχει ήδη υποστεί ζημιά με τη μορφή της περιορισμένης συναισθηματικής επικοινωνίας και της συνεχιζόμενης εξαπάτησης.

Πώς η διατήρηση μυστικών μπορεί να καταστρέψει μια σχέση

1. Δημιουργεί εμπόδιο στη σύνδεση

Γίνεται δύσκολο να αισθανθούμε μια κοινή και συνδεδεμένη ζωή με κάποιον με τον οποίο ξέρουμε ότι δεν υπάρχει αυθεντικότητα. Στη μελέτη τους, οι Slepian, Halevy και Galinsky σημείωσαν ότι υπάρχει μια διχοτόμηση μεταξύ των συμπεριφορών που ενέχουν μυστικά και των ανθρώπων ως κοινωνικών πλασμάτων. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κρατούσαν μυστικά ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους και αισθάνονταν κουρασμένοι, μοναχικοί, λυπημένοι και εχθρικοί.

2. Τροφοδοτεί ατμόσφαιρα δυσπιστίας

Όταν ένας σύντροφος διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη, η ανοικοδόμησή της είναι δύσκολη. Η δυσαρέσκεια και η καχυποψία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν. Ο εξαπατημένος σύντροφος συχνά δυσκολεύεται να εμπιστευτεί ότι δεν υπάρχουν άλλα μυστικά ή ότι το μοτίβο δεν θα συνεχιστεί στο μέλλον. Η συνεχής ανάγκη για διαβεβαίωση δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης – απλώς κατευνάζει τον φόβο.

3. Εμποδίζει την ικανότητα φυσικής επικοινωνίας

Όταν οι άνθρωποι κρατούν μυστικά, εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ αυτών και των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει καθηλωμένες, ανούσιες συνομιλίες, επειδή απαιτείται τόσος πολύς υπερβολικός προβληματισμός για να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκαλυφθεί το ψέμα. Επίσης, το άτομο που κρατά το μυστικό, καθώς φοβάται την αποκάλυψή του, μπορεί να είναι λιγότερο διαθέσιμο, δεκτικό ή να συμμετέχει λιγότερο. Όπως είναι κατανοητό, αυτό γίνεται απογοητευτικό για τον εξαπατημένο σύντροφο, γεγονός που αναιρεί όποια οικειότητα είχε χτιστεί μεταξύ τους.

4. Η απάτη γεννά απάτη

Μόλις η απάτη γίνει μέρος μιας σχέσης, αρχίζει να διαβρώνει τα θεμέλιά της. Αν ένας σύντροφος δεν αντιμετωπίσει τη διάβρωση από νωρίς, είτε η αρχική εξαπάτηση συνεχίζεται και βαθαίνει, είτε προκύπτουν περαιτέρω εξαπατήσεις. Όταν ένας απατεώνας διατηρεί με επιτυχία μυστικά, αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την αυτοαντίληψή του και να τον ενδυναμώσει να συνεχίσει τη μυστικοπαθή συμπεριφορά του.

5. Το μυστικό μπορεί να σωματοποιηθεί

Η εσωτερίκευση αυτής της κατάστασης είναι ένα βάρος που έχει σωματικές συνέπειες και μπορεί να προκαλέσει ενοχές, ντροπή και άγχος, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πεπτικά προβλήματα και προβλήματα ύπνου. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί ακόμη και να στραφούν σε ουσίες για να μουδιάσουν από τη δυσφορία που βιώνουν. Ο κίνδυνος εξάρτησης από ουσίες ή κατάχρησης ουσιών θα αποξενώσει περαιτέρω τον κάτοχο του μυστικού από τον σύντροφό του.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/why-you-shouldnt-keep-secrets-in-relationships

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε