Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι άνθρωποι πλουτίζουν εύκολα, ενώ άλλοι έχουν μια ζωή γεμάτη οικονομικές δυσκολίες; Μήπως η διαφορά βρίσκεται στην εκπαίδευση, στην ευφυΐα, στις συγκυρίες, στις γνωριμίες ή στην τύχη; Η αναπάντεχη απάντηση είναι: Τίποτα από τα παραπάνω!
Για τον T. Harv Eker, συγγραφέα του διεθνούς bestseller Σκέψου σαν πλούσιος, τα πράγματα είναι απλά. Αν σκέφτεστε όπως οι πλούσιοι και κάνετε όσα κάνουν οι πλούσιοι, το πιθανότερο είναι να γίνετε κι εσείς πλούσιοι!
Advertisment
Το πρωτοποριακό Σκέψου σαν πλούσιος είναι δύο βιβλία σε ένα. Στο πρώτο μέρος ο T. Harv Eker αναλύει πώς λειτουργεί το οικονομικό αρχέτυπο. Ο Eker εξηγεί πως όλοι έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα, βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητό μας, που καθορίζει την οικονομική μας ζωή. Μπορεί να γνωρίζετε τα πάντα για τις πωλήσεις, το χρηματιστήριο και τα ακίνητα, αλλά αν δεν στοχεύετε ψηλά, δεν θα έχετε ποτέ πολλά χρήματα!
Στο δεύτερο μέρος ο Eker παρουσιάζει δεκαεπτά Αρχεία Πλουτισμού, τα οποία περιγράφουν πώς σκέφτονται και δρουν οι πλούσιοι.
Advertisment
Στο απόσπασμα που ακολουθεί, ο συγγραφέας αναλύει τη σημασία της σωστής νοοτροπίας σχετικά με τα χρήματα και πώς αυτή μπορεί να μας βάλει στο δρόμο του πλουτισμού:
ZΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΔΥΪΣΜΟΥ: πάνω και κάτω, φως και σκοτάδι, ζέστη και κρύο, μέσα κι έξω, γρήγορα και αργά, δεξιά κι αριστερά. Αυτά είναι μονάχα μερικά παραδείγματα από τους χιλιάδες διαμετρικά αντίθετους πόλους. Για να υπάρξει ο ένας πόλος, πρέπει να υπάρχει και ο άλλος. Είναι δυνατόν να έχουμε τη δεξιά πλευρά χωρίς την αριστερή; Σε καμιά περίπτωση. Το χρήμα ρυθμίζεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.
Οι εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν εφόδια όπως η επιχειρηματική γνώση, η χρηματοοικονομική διαχείριση και οι επενδυτικές στρατηγικές. Αυτά είναι ουσιώδη. Ωστόσο, η εσωτερική μας προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική.
Μια αναλογία θα μπορούσε να είναι αυτή του ξυλουργού με τα εργαλεία του. Ένας ξυλουργός είναι απαραίτητο να διαθέτει άριστης ποιότητας εργαλεία, αλλά το πιο σημαντικό είναι να τα χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά.
Συνηθίζω να χρησιμοποιώ ένα ρητό: «Δεν είναι αρκετό να είσαι στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να είσαι το κατάλληλο άτομο στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή».
Ποιοι είστε, λοιπόν; Πώς σκέφτεστε; Ποιες είναι οι πεποιθήσεις σας; Ποιες είναι οι συνήθειες και τα χαρακτηριστικά σας; Πώς αισθάνεστε πραγματικά για τον εαυτό σας; Πόσο σίγουροι είστε για τον εαυτό σας; Πώς σχετίζεστε με τους άλλους; Πόσο εμπιστεύεστε τους άλλους; Αισθάνεστε πραγματικά ότι αξίζετε τον πλούτο;
Ποια είναι η ικανότητά σας να δράτε παρά τον φόβο, παρά την αγωνία, παρά την κακουχία, παρά τη δυσφορία; Μπορείτε να δράτε όταν δεν έχετε διάθεση;
Το θέμα είναι ότι ο χαρακτήρας σας, ο τρόπος σκέψης σας και οι πεποιθήσεις σας είναι καθοριστικής σημασίας για το πόσο ψηλά θα φτάσετε.
Ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, ο Στιούαρτ Γουάιλντ, το θέτει ως εξής: «Το κλειδί για την επιτυχία είναι το να ανεβάζεις ο ίδιος την ενέργειά σου˙ όταν το κάνεις, θα προσελκύεις από φυσικού σου τους ανθρώπους. Και όταν έρθουν, χρέωσε τους!».
Μπορείτε να αυξήσετε το εισόδημά σας μόνο στο μέτρο που εξελίσσετε τον ίδιο σας τον εαυτό!
Μπορείτε να επιλέγετε να σκέφτεστε με τρόπους που θα υποστηρίζουν την ευτυχία και την επιτυχία σας και όχι με τρόπους που δεν το κάνουν.
Όταν παραπονιέστε, γίνεστε ένας ολοζώντανος «μαγνήτης σαβούρας».
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όσοι παραπονιούνται έχουν συνήθως δύσκολη ζωή; Φαίνεται πως ό,τι μπορεί να πάει στραβά τους πάει στραβά. Λένε: «Φυσικά παραπονιέμαι – κοίτα πόσο χάλια είναι η ζωή μου».
Και τώρα που έχετε αυτή τη γνώση, μπορείτε να τους εξηγήσετε: «Όχι, η ζωή σου είναι τόσο χάλια επειδή παραπονιέσαι. Βούλωσέ το… και μη με πλησιάζεις!».
Το οποίο μας φέρνει σε ένα άλλο ζήτημα. Πρέπει να σιγουρευτείτε απολύτως ότι δεν βρίσκεστε στην περίμετρο των παραπονιάρηδων. Αν είναι απόλυτη ανάγκη να είστε κοντά τους, σιγουρευτείτε ότι κρατάτε ατσάλινη ομπρέλα, αλλιώς η σαβούρα που προορίζεται για εκείνους θα έρθει και σ’ εσάς!
Όσο είναι δυνατόν, αποφεύγω τους παραπονιάρηδες γιατί η αρνητική τους ενέργεια είναι μεταδοτική. Πολλοί άνθρωποι, παρ’ όλα αυτά, λατρεύουν να κάνουν παρέα και να ακούν τους παραπονιάρηδες. Γιατί; Είναι απλό: περιμένουν τη σειρά τους!
«Πιστεύετε ότι αυτό είναι κακό; Ακούστε τι συνέβη σε μένα!»
Ορίστε κάποιες ασκήσεις για το σπίτι, που σας υπόσχομαι ότι θ’ αλλάξουν τη ζωή σας. Για τις επόμενες επτά ημέρες, σας προκαλώ να μην παραπονεθείτε καθόλου. Ούτε μεγαλόφωνα ούτε από μέσα σας. Αλλά πρέπει να το κάνετε για επτά ημέρες. Γιατί; Γιατί τις πρώτες ημέρες μπορεί να έχετε λίγη ακόμη «υπολειπόμενη σαβούρα» που θα σας έρθει από το παρελθόν.
Δυστυχώς, η σαβούρα δεν ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός, ξέρετε, ταξιδεύει με ταχύτητα σαβούρας, οπότε μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να καθαρίσει το τοπίο.
Έχω θέσει αυτή την πρόκληση σε χιλιάδες ανθρώπους και έχω εκπλαγεί από το πόσοι μου είπαν ότι αυτή η ασκησούλα μεταμόρφωσε τη ζωή τους. Σας εγγυώμαι ότι θα εκπλαγείτε με το πόσο απίθανη θα είναι η ζωή σας όταν σταματήσετε να επικεντρώνεστε στη –και επομένως να προσελκύετε τη– σαβούρα στη ζωή σας. Αν έχετε υπάρξει παραπονιάρηδες, για την ώρα μην περιμένετε να προσελκύσετε την επιτυχία˙ για τους περισσότερους από εσάς, το να μετακινηθείτε στην «ουδέτερη» θέση θα είναι ήδη μια εξαιρετική αρχή!
Ο υπ’ αριθμόν ένα λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτό που θέλουν είναι ότι δεν ξέρουν τι θέλουν.
Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, όμως μπορείτε πάντα να παίρνετε αυτό που θέλετε – αυτό που υποσυνείδητα θέλετε και όχι αυτό που ισχυρίζεστε ότι θέλετε. Μπορεί να το αρνείστε εμφατικά και να απαντάτε: «Αυτό είναι τρελό! Γιατί να θέλω να
μοχθώ;» Και το ερώτημά μου προς εσάς είναι ακριβώς το ίδιο:
«Δεν ξέρω. Γιατί να θέλετε να μοχθείτε;»
Αν θέλετε να ανακαλύψετε τον λόγο, σας προσκαλώ να συμμετάσχετε στο Εντατικό Σεμινάριο «Σκέψου σαν πλούσιος», όπου θα αναγνωρίσετε το οικονομικό σας αρχέτυπο. Η απάντηση θα γίνει προφανής. Για να το θέσω ευθέως, αν δεν επιτυγχάνετε τον πλούτο που ισχυρίζεστε ότι επιθυμείτε, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτό να συμβαίνει επειδή, πρώτον, υποσυνείδητα δεν θέλετε πραγματικά τον πλούτο, ή, δεύτερον, δεν είστε πρόθυμοι να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να τον αποκτήσετε.
Ας διερευνήσουμε αυτό το ζήτημα λίγο παραπάνω. Υπάρχουν, στην πραγματικότητα, τρία επίπεδα αυτού που λέγεται «επιθυμία». Το πρώτο επίπεδο είναι «Θέλω να είμαι πλούσιος».
Πρόκειται για έναν άλλο τρόπο να πει κανείς: «Αν ο πλούτος μού έρθει ουρανοκατέβατος, καλοδεχούμενος». Η θέληση από μόνη της είναι άχρηστη. Έχετε παρατηρήσει ότι η θέληση από μόνη της δεν οδηγεί στην απόκτηση; Προσέξτε επίσης ότι η επιθυμία χωρίς την απόκτηση οδηγεί σε μεγαλύτερη επιθυμία. Η επιθυμία γίνεται συνήθεια και οδηγεί μονάχα στον εαυτό της, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που δεν βγάζει πουθενά. Ο πλουτισμός δεν έρχεται μονάχα επειδή τον επιθυμούμε. Πώς ξέρω ότι ισχύει κάτι τέτοιο;
Ρίχνοντας απλώς μια ματιά στην πραγματικότητα: δισεκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να είναι πλούσιοι, αλλά σχετικά λίγοι είναι.
Το δεύτερο επίπεδο επιθυμίας είναι «Επιλέγω να είμαι πλούσιος». Αυτό εμπεριέχει την απόφαση να πλουτίσει κανείς.
Η επιλογή είναι μια πολύ πιο δυνατή ενέργεια και πηγαίνει χέρι χέρι με την ευθύνη της δημιουργίας της δικής σας πραγματικότητας. Η λέξη απόφαση (στα αγγλικά, decision) προέρχεται από την λατινική λέξη decidere, που σημαίνει «σκοτώνω κάθε άλλη εναλλακτική». Το να επιλέγει κανείς είναι καλύτερο, αλλά όχι το κάλλιστο.
Το τρίτο επίπεδο επιθυμίας είναι «Δεσμεύομαι να είμαι πλούσιος». Ο ορισμός της λέξης δεσμεύομαι είναι «το να αφοσιώνεται κανείς άνευ όρων». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν συγκρατείται καθόλου, ότι δίνει το 100% του εαυτού του στην επιδίωξη του πλούτου. Σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειάζεται για όσο χρειαστεί. Αυτή είναι η οδός του πολεμιστή. Καμιά δικαιολογία, κανένα «εάν», κανένα «όμως», κανένα «ίσως» – και η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή.
«Δεσμεύομαι να είμαι πλούσιος». Προσπαθήστε να το πείτε αυτό στον εαυτό σας… Τι νιώθετε; Μερικοί νιώθουν ενδυναμωμένοι. Άλλοι νιώθουν αποθαρρημένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ δεν δεσμεύονται πραγματικά να πλουτίσουν. Αν τους ρωτούσατε «Θα στοιχηματίζατε τη ζωή σας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα είστε πλούσιοι;» οι περισσότεροι θα έλεγαν «Αποκλείεται!». Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς. Οι άνθρωποι δεν είναι, και πιθανότατα ποτέ δεν θα είναι, πλούσιοι, ακριβώς επειδή ποτέ δεν δεσμεύονται πραγματικά σε αυτό.
Κάποιοι μπορεί να πουν «Χαρβ, τι είναι αυτά που λες; Δουλεύω σαν σκυλί και προσπαθώ πολύ σκληρά. Φυσικά και δεσμεύομαι να πλουτίσω». Κι εγώ θα απαντούσα: «Το ότι προσπαθείς δεν σημαίνει και πολλά. Δέσμευση σημαίνει ότι αφιερώνομαι στον στόχο μου άνευ όρων». Η λέξη κλειδί εδώ είναι άνευ όρων. Το οποίο σημαίνει ότι αφιερώνετε τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, σε αυτό.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/3DsVMdS