, , ,

Μελέτη: Οι περίπατοι στο φυσικό περιβάλλον συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη και το άσθμα

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία πολιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, για χώρους πρασίνου που απείχαν ένα χιλιόμετρο από την οικία τους.

Μελέτη: Οι περίπατοι στο φυσικό περιβάλλον συμβάλουν στην προστασία από την κατάθλιψη και το άσθμα

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι συχνές βόλτες σε πάρκα, κήπους και άλλους χώρους πρασίνου στις πόλεις πιθανός να συμβάλουν σε λιγότερη χρήση φαρμάκων για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το άσθμα σε ανθρώπους που ζουν σε αστικά κέντρα.

Ομάδα Φιλανδών ερευνητών διαπίστωσαν ότι οι επισκέψεις σε φυσικούς χώρους τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ελαττώνουν την πιθανότητα να καταφύγει κάποιος σε φάρμακα για ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας ή υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 35%, και τις πιθανότητες χρήσης φαρμάκων για το άσθμα κατά ένα 1/4.

Advertisment

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα θετικά αποτελέσματα από επισκέψεις σε πάρκα και πλατείες πρασίνου είναι πολύ καλύτερα σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine.

Τα αποτελέσματα είναι συνδεμένα με ολοένα και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας. Οι άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος δεν έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται συχνά την φύση.

Επιστήμονες του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας, διεξήγαγαν την έρευνα με 16.000 τυχαία επιλεγμένους κατοίκους τριών μεγάλων πόλεων το Ελσίνκι, το Εσπού και τη Βαντάα

Advertisment

Η μελέτη συγκέντρωσε στοιχεία πολιτών ηλικίας 25 ετών και άνω, για χώρους πρασίνου που απείχαν ένα χιλιόμετρο από την οικία τους. Ως χώροι πρασίνου κατατάσσονται δάση, κήποι, πάρκα, νεκροταφεία, ζωολογικοί κήποι, λιβάδια, βάλτοι και υγρότοποι. Δεν παρέλειψαν να εξετάσουν περιπτώσεις που διέμεναν κοντά σε θάλασσα, λίμνες, ποτάμια.

Όσοι συμμετείχαν τους ζητήθηκε το ιστορικό χρήσης φαρμάκων για το άγχος, την αϋπνία, την κατάθλιψη, αντιυπερτασικά, άσθμα και πίεση. Επίσης τους ζητήθηκε να αναφέρουν πόσες ώρες γυμναζόταν σε χώρους πρασίνου τους μήνες από Μάιο έως και Σεπτέμβριο καθώς και την συχνότητα.

Όσοι λάμβαναν φάρμακα χαρακτηρίστηκαν ως έχοντες κακή υγεία στην κατάταξη των ερευνητών, οι οποίοι και διαπίστωσαν ότι όσοι ασκούνται μέσα σε πράσινο περιβάλλον, έχουν μικρότερη πιθανότητα να τους χορηγούνται φάρμακα για σοβαρές παθήσεις.

Όσοι επισκεφτήκαν χώρους πρασίνου τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι είχαν 33% χαμηλότερη πιθανότητα να παίρνουν κάποιο φάρμακο για την ψυχική υγεία, 36% μικρότερη πιθανότητα χρήσης φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και 26% μικρότερη πιθανότητα χρήσης φαρμάκων για το άσθμα.

Ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι ασκούνταν σε χώρους με πολύ πράσινο το λιγότερο πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν μόνο 22% λιγότερες πιθανότητες να λαμβάνουν φάρμακα ψυχικής υγείας και 24% μειωμένες πιθανότητες λάβουν κάποιο φάρμακο για άσθμα. Η συχνή άσκηση όμως αύξησε την πιθανότητα να μην λάβουν κάποιο φάρμακο για την αρτηριακή πίεση, με 41% μικρότερη πιθανότητα σε σχέση με κάποιον που επισκέπτεται χώρους πρασίνου σπανιότερα από μία φορά την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η έκθεσή μας στη φύση, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να βελτιωθεί η υγεία και ευεξία όσων κατοικούν σε αστικά κέντρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση