, ,

Η ώρα της ημέρας που γυμναζόμαστε επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους

Η σωματική δραστηριότητα τη σωστή ώρα της ημέρας φαίνεται ικανή να αυξήσει τον μεταβολισμό του λίπους.

Η ώρα της ημέρας που γυμναζόμαστε επηρεάζει τον μεταβολισμό του λίπους

Η σωματική δραστηριότητα τη σωστή ώρα της ημέρας φαίνεται ικανή να αυξήσει τον μεταβολισμό του λίπους. Μια νέα μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία δείχνει ότι τα ποντίκια που ασκούνταν σε πρώιμη ενεργό φάση, που αντιστοιχεί στην πρωινή άσκηση στον άνθρωπο, αύξησαν τον μεταβολισμό τους περισσότερο από τα ποντίκια που ασκούνταν το βράδυ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS) .

Η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους αφού οι βιολογικές διεργασίες εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς των κυττάρων. Για να εξακριβώσουν πώς η ώρα της ημέρας που γίνεται η άσκηση επηρεάζει την καύση λίπους, οι ερευνητές στο Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μελέτησαν τον λιπώδη ιστό των ποντικών μετά από μια συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο σημεία του ημερήσιου κύκλου. Μια πρώιμη ενεργή φάση και μια φάση πρώιμης ανάπαυσης (που αντιστοιχεί σε μια αργά το πρωί και αργά το βράδυ, αντίστοιχα, στους ανθρώπους). Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους δείκτες για το μεταβολισμό του λίπους και ανέλυσαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

Advertisment

Ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα σε μια πρώιμη ενεργό φάση, αύξησε την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και τα μιτοχόνδρια στον λιπώδη ιστό, υποδηλώνοντας υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που ασκούνταν στην πρώιμη ενεργό φάση και ήταν ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η αργά το πρωί άσκηση θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την αργά το βράδυ άσκηση όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους, και αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη για τα άτομα που είναι υπέρβαρα», λέει η καθηγήτρια Juleen. R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, Karolinska Institutet.

Βελτιώστε τα οφέλη της άσκησης για την υγεία

Τα ποντίκια και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες και τα ποντίκια είναι ένα καθιερωμένο μοντέλο για την ανθρώπινη φυσιολογία και μεταβολισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές, όπως το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

Advertisment

«Ο σωστός χρόνος φαίνεται να είναι σημαντικός για το ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος και για τη βελτίωση των οφελών για την υγεία της άσκησης, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη συνάφεια των ευρημάτων μας με τους ανθρώπους», λέει ο καθηγητής Zierath.

Η μελέτη διεξήχθη σε στενή συνεργασία με το Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και χρηματοδοτήθηκε από το Novo Nordisk Foundation, Novo Nordisk, το Σουηδικό Ίδρυμα Διαβήτη, το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το Karolinska Institutet.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση