,

Η κίνηση – κλειδί μετά το γεύμα για να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Το περπάτημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να αποτελέσει την «χρυσή συνταγή» για τη διατήρηση της υγείας μας.

Η κίνηση - κλειδί μετά το γεύμα για να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Το περπάτημα μετά από ένα γεύμα μπορεί να αποτελέσει την «χρυσή συνταγή» για τη διατήρηση της υγείας μας. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίμερικ στην Ιρλανδία έχουν βρει ότι μία μικρή βόλτα μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Sports Medicine και προέκυψαν από την ανασκόπηση επτά διαφορετικών μελετών. Κύριος στόχος της ήταν να εξετάσει πώς επηρεάζει η συμπεριφορά μας μετά το γεύμα την υγεία της καρδιάς, τα επίπεδα ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Advertisment

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ενώ μια μικρή βόλτα μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, είναι αρκετή για να βελτιώσει την αίσθηση κορεσμού και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν περπατάμε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και μειώνονται σταδιακά, αποτρέποντας τις απότομες αλλαγές που μπορούν να είναι επικίνδυνες για την υγεία μας.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να περπατήσετε για ώρα. Ένας περίπατος διάρκειας 15 λεπτών, 60 έως 90 λεπτά μετά το τέλος του γεύματος – όταν οι τιμές του σακχάρου κορυφώνονται – είναι ιδανικός. Αλλά ακόμη και μόνο 2 ή 5 λεπτά περπάτημα μπορούν να είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν τον χρόνο ή τη δυνατότητα να ασκηθούν σε ένα γυμναστήριο.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητής Aidan Buffey, μέσα στην πολυσύχναστη καθημερινότητα μας, κάθε βήμα μετράει. Κι αυτό δεν το λέει μόνο ο Buffey. Ο Δρ. Euan Ashley, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, υποστηρίζει την άποψη αυτή, τονίζοντας ότι κάθε κίνηση είναι χρήσιμη για την υγεία μας.

Advertisment

Σε τελική ανάλυση, το να βάλουμε στην καθημερινότητα μας το περπάτημα μετά το γεύμα δεν είναι μόνο μια ευχάριστη συνήθεια, αλλά και μια αποτελεσματική στρατηγική για την προαγωγή της υγείας. Οπότε, την επόμενη φορά που θα τελειώσετε το γεύμα σας, πάρτε τα παπούτσια σας και κάντε μια βόλτα. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση