,

Αλλεργίες: 6 κοινοί μύθοι που καταρρίπτονται

Θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε ορισμένους μύθους γύρω από την αλλεργία, οι οποίοι φυσικά καταρρίπτονται και χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Αλλεργίες: 6 κοινοί μύθοι που καταρρίπτονται

Η εποχή της άνοιξης είναι κατεξοχήν η ευκαιρία για την εμφάνιση διάφορων αλλεργιών που οφείλονται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Κι αν και τείνει να είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, οι μύθοι και η λάθος πληροφόρηση επιμένουν για τις αλλεργίες.

Ακόμα και ορισμένες πρότερες ιατρικές πεποιθήσεις έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, καθώς η ιατρική επιστήμη και η έρευνα έχουν προοδεύσει. Δυστυχώς, όμως, κάποιες από εκείνες τις παλαιότερες πεποιθήσεις υπάρχουν ακόμα και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Advertisment

Εδώ θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε ορισμένους μύθους γύρω από την αλλεργία, οι οποίοι φυσικά καταρρίπτονται και χρειάζεται να γνωρίζουμε.

6 μύθοι για τις αλλεργίες που καταρρίπτονται

1. Οι αλλεργίες είναι μόνο για παιδιά

Δεν ισχύει. Το βέβαιο είναι πως μπορούμε να αναπτύξουμε αλλεργίες ως ενήλικες. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι το μισό ποσοστό ενήλικων που έχουν αλλεργίες, τις εμφάνισαν στην ενήλικη ζωή τους.

2. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αλλεργίες

Κι όμως, πολλοί άνθρωποι ξεπερνούν τις αλλεργίες με τα χρόνια. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλλεργική ευαισθητοποίηση ήταν υψηλότερη στους νέους ανθρώπους και μάλιστα βρέθηκε να είναι μικρότερη στην τρίτη ηλικία ειδικά όσον αφορά τη σκόνη και τις γάτες.

Advertisment

3. Οι αλλεργίες στο φαγητό και στη γύρη δεν αλληλοεπικαλύπτονται

Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να υποφέρουν από το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στα αλλεργιογόνα που βρίσκουμε στη γύρη, όπως επίσης και σε ωμά φρούτα, λαχανικά ή άλλους καρπούς.

4. Το αλλεργικό σοκ αντιμετωπίζεται στο σπίτι

Όχι. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Κι αυτό διότι το αλλεργικό σοκ μπορεί εύκολα να συνοδευτεί από σοβαρά συμπτώματα, τόσο σοβαρά που να απειλήσουν τη ζωή του. Γι’ αυτό χρειάζεται να επισκεφθούμε απευθείας νοσοκομείο ή γιατρό.

5. Η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται αφού εμφανίσετε συμπτώματα

Το γεγονός είναι πως μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να αποφευχθεί αν ληφθεί φαρμακευτική αγωγή πριν αναπτυχθούν συμπτώματα. Μάλιστα, υπάρχουν φάρμακα που λαμβάνονται για όσους γνωρίζουν πως έχουν εποχιακές αλλεργίες, ξεκινώντας τη χορήγησή τους δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η περίοδος.

6. Κάποιοι συνδυασμοί τροφών προκαλούν αλλεργίες

Κι όμως, δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές έρευνες που να στηρίζουν απόλυτα πως ο συνδυασμός οποιονδήποτε δύο τροφών μπορεί να προκαλέσει αλλεργία ή και αλλεργικό σοκ.

Πηγή: www.everydayhealth.com/allergies/myths-about-allergies/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση