, , ,

Μπορούν τα μπαχαρικά και τα βότανα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση;

Ερευνητές διεξήγαγαν πείραμα με 3 διαφορετικά είδη διατροφών που περιλάμβαναν διαφορετικά επίπεδα μπαχαρικών.

Μπορούν τα μπαχαρικά και τα βότανα να μειώσουν την αρτηριακή πίεση; Μελέτη συμπεραίνει

Η υπέρταση που δεν ρυθμίζεται φαρμακευτικά και διατροφικά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, απώλεια όρασης και βλάβη των αιμοφόρων αγγείων.

Η διατροφική καθοδήγηση για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει τη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Οι διατροφικές οδηγίες περιλαμβάνουν τη χρήση βοτάνων και μπαχαρικών αντί για αλάτι για τον αρωματισμό των τροφίμων. Οι ειδικοί γνωρίζουν λιγότερα για τις επιπτώσεις των βοτάνων και των μπαχαρικών στην υγεία από ό,τι για εκείνες του αλατιού. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να μειώσουν τη λιπαιμία – την περίσσεια λιπιδίων στο αίμα – την υπεργλυκαιμία και το οξειδωτικό στρες.

Advertisment

Για να εμβαθύνουν λίγο περισσότερο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν πρόσφατα μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διερεύνησε την επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης βοτάνων και μπαχαρικών στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Διαπίστωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο βοτάνων και μπαχαρικών στα τρόφιμα μείωσε την αρτηριακή πίεση στις 24ωρες μετρήσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Η καθηγήτρια Penny Kris-Etherton, μία από τις επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στο Medical News Today: «Πράγματι, τα αποτελέσματα της μείωσης της αρτηριακής πίεσης από τα βότανα και τα μπαχαρικά σε μια μέση δυτική διατροφή με εξέπληξαν». «Γνωρίζουμε ήδη για τις επιδράσεις πολλών παραγόντων του τρόπου ζωής, ιδίως των διατροφικών παραγόντων, που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση – όπως το νάτριο, το αλκοόλ και η καφεΐνη – και άλλων που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, την απώλεια βάρους, τη σωματική δραστηριότητα και ορισμένες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης D όταν η πρόσληψη είναι χαμηλή, αλλά οι επιδράσεις των βοτάνων και των μπαχαρικών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση είναι καινούργιες!». «Όσον αφορά τα βότανα και τα μπαχαρικά», συνέχισε, «δεν έχει υπάρξει κλινική δοκιμή που να δείχνει οφέλη στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέχρι τη μελέτη μας».

Τρεις διαφορετικές διατροφές – Μία έρευνα

Συνολικά 71 συμμετέχοντες ηλικίας 30-75 ετών συμμετείχαν στη μελέτη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Αφού οι συμμετέχοντες έμειναν νηστικοί για 12 ώρες, οι ερευνητές έκαναν βασικές εκτιμήσεις. Αυτές περιλάμβαναν ύψος, βάρος, περίμετρο μέσης, δείγμα αίματος και αγγειακές εξετάσεις. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επίσης ένα όργανο παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης για 24 ώρες.

Advertisment

Στη συνέχεια, οι ερευνητές κατέταξαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε μία από τις τρεις ομάδες. Κάθε ομάδα θα ακολουθούσε μία από τις τρεις διατροφές: μια δίαιτα με ελάχιστα μπαχαρικά, μια δίαιτα με μέτρια ποσότητα μπαχαρικών ή μια δίαιτα με πολλά μπαχαρικά. Αυτές οι διατροφές περιλάμβαναν ημερήσια πρόσληψη 0,5 γραμμαρίων (g), 3,3 g και 6,6 g βοτάνων και μπαχαρικών, αντίστοιχα.

Ο στόχος ήταν να ενσωματωθούν τα βότανα και τα μπαχαρικά σε μια δίαιτα που ήταν αντιπροσωπευτική της μέσης δυτικής διατροφής. Τα πρόσθετα βότανα και μπαχαρικά περιλάμβαναν κανέλα, κουρκουμά και ρίγανη. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις αντίστοιχες δίαιτες για 4 εβδομάδες, με ένα διάλειμμα 2 εβδομάδων στο ενδιάμεσο. Στο τέλος κάθε περιόδου δίαιτας, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν για αξιολογήσεις παρακολούθησης. Συνολικά 63 άτομα ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης

Η έρευνα έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε μπαχαρικά έτεινε να βελτιώνει τις μετρήσεις της 24ωρης αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με τις δίαιτες με μεσαία και χαμηλή περιεκτικότητα σε μπαχαρικά.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία επίδραση των διαιτών στη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, στην κλινικά μετρούμενη αρτηριακή πίεση, στους δείκτες γλυκαιμίας, στην αγγειακή λειτουργία ή στο οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, λένε ότι οι 24ωρες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης αποτελούν ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακού θανάτου από την κλινική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένοι περιορισμοί

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η μελέτη μπορεί να ήταν πολύ σύντομη για να συμβεί αγγειακή αναδιαμόρφωση, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί δεν είδαν καμία επίδραση στην αρτηριακή δυσκαμψία. Σημειώνουν επίσης ότι οι δόσεις των βοτάνων και των μπαχαρικών μπορεί να μην είναι επαρκείς για να ανατρέψουν τις μεταβολικές επιδράσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής υποβάθρου. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να συστήσουν την αύξηση της πρόσληψης βοτάνων και μπαχαρικών μόνο στο πλαίσιο μιας κακής ποιότητας διατροφής για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Επιπλέον, επειδή κάθε ημέρα του μενού περιλάμβανε διαφορετικές ποσότητες των 24 βοτάνων και μπαχαρικών, η έκθεση δεν ήταν συνεπής. Καθώς τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν παραμένουν στον οργανισμό για πολύ καιρό, τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν τις ημέρες που ήταν πιο κοντά στην εξέταση μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα πιο έντονα.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/can-herbs-and-spices-lower-blood-pressure

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση