, , , , ,

Μαύρη σοκολάτα: Η ευεργετική της επίδραση στον εγκέφαλο και στην καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές τα τελευταία χρόνια. Και όχι αδίκως. Δεκάδες μελέτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για

Μαύρη σοκολάτα: Η ευεργετική της επίδραση στον εγκέφαλο και στην καρδιά

Η μαύρη σοκολάτα θεωρείται μία από τις πιο διαδεδομένες υπερτροφές τα τελευταία χρόνια. Και όχι αδίκως. Δεκάδες μελέτες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για να ξεδιπλώσουν τα οφέλη της.

Και το ενδιαφέρον είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού αποτελεί μια πραγματικά νόστιμη υγιεινή επιλογή. Η μαύρη, λοιπόν, σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει αποδειχθεί πως επιδρά θετικά στο στρες, στα επίπεδα φλεγμονής, στη διάθεση, στη μνήμη και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Advertisment

Πρόσφατα, στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την Πειραματική Θεραπευτική (American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) που έλαβε χώρα στο Σαν Ντιέγκο παρουσιάστηκαν τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Όμως αξίζει να εξετάσουμε την μαύρη σοκολάτα λίγο αναλυτικότερα.

Από που προέρχεται η μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα προέρχεται από το κακάο, το οποίο είναι ένα φυτό με υψηλά επίπεδα ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Η εμπορική σοκολάτα γάλακτος περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα και μικρές ποσότητες κακάο. Αντίθετα, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες κακάο και λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Οι σπόροι εξάγονται από το λοβό του φυτού και ζυμώνονται, ξηραίνονται και ψήνονται δίνοντάς μας μικρούς κόκκους κακάο.

Advertisment

Ιστορία και παράδοση

Το πολύτιμο αυτό φαγητό χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Εκείνη την εποχή, οι Μάγια από την Κεντρική Αμερική -οι πρώτοι γνώστες της σοκολάτας- το έπιναν ως ένα πικρό ζυμωμένο ποτό αναμεμειγμένο με μπαχαρικά ή κρασί.

Δείτε επίσης: Τι κοινό έχουν η σοκολάτα, το κρασί και το πράσινο τσάι; και Η διαφορά λευκής και μαύρης σοκολάτας

Διατροφική σύσταση της μαύρης σοκολάτας

Η μαύρη σοκολάτα με κακάο 70-85% αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σιδήρου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μαύρη σοκολάτας 101 g με 70-85% στερεά κακάο περιέχει:

  • 604 θερμίδες
  • 7,87 g πρωτεΐνης
  • 43,06 g λίπους
  • 46,36 g υδατανθράκων
  • 11,00 g διαιτητικών ινών
  • 24,23 g ζάχαρης
  • 12,02 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου
  • 230,00 mg μαγνησίου
  • 3,34 mg ψευδαργύρου

Οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα και καρδιακή υγεία

Η μέτρια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Heart. Η Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι μαζί με τους συνεργάτες της από το Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέλυσαν στοιχεία από 55.500 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών, θέλοντας να συσχετίσουν την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή και άλλους παράγοντες. 3.346 άτομα σε διάστημα 13.5 χρόνων εμφάνισαν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης μορφής καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες όμως συμπέραναν μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων των συμμετεχόντων ότι όσο περισσότερη μαύρη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο μειωνόταν η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Οι 2 – 6 μερίδες την εβδομάδα μείωναν την πιθανότητα κατά 20%, η μία μερίδα την εβδομάδα κατά 17% και οι 1 – 3 μερίδες τον μήνα κατά 10%. Μέση μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 περίπου γραμμάρια.

Μαύρη σοκολάτα και εγκέφαλος

Εκτός από την καρδιά, το νόστιμο αυτό σνακ φαίνεται να ωφελεί και τον εγκέφαλό μας. Ο καθηγητής Φίο Μίιντ και οι συνεργάτες του από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αμπερντίν στη Σκωτία, διεξήγαγαν μια μετά- ανάλυση σε 8 προηγούμενες έρευνες για τη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνολικά, οι έρευνες περιελάμβαναν 158.000 συμμετέχοντες και κάλυπταν περίοδο 12 ετών.

Το 20% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι δεν κατανάλωνε καθόλου σοκολάτα. Οι υπόλοιποι ανέφεραν ότι κατανάλωναν ημερησίως 7 γραμμάρια κατά μέσο όρο, ενώ κάποιοι κατανάλωναν μέχρι και 100 γραμμάρια την ημέρα. Αυτή λοιπόν η τελευταία ομάδα έδειξε τη μεγαλύτερη θετική επίδραση: κινδύνευαν 11% λιγότερο να εμφανίσουν κάποια καρδιαγγειακή νόσο, 25% να πεθάνουν με αιτία κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.

Αντιοξειδωτικά οφέλη

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως φλαβανόλες και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες αναφέρεται στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος. ΤΤο οξειδωτικό στρες επίσης, συμβάλλει στη φυσική διαδικασία της γήρανσης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση των παρακάτω:

  • καρδιακή ασθένεια
  • Διαβήτης
  • Η νόσος του Πάρκινσον
  • Η ασθένεια Αλτσχάιμερ
  • Καρκίνος
  • ασθένεια των ματιών

Αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μαύρη σοκολάτα

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσοαπόκρισης του οργανισμού σε μικρόβια και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα και τους ιστούς και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της αρθρίτιδας και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Μια μικρή πιλοτική μελέτη από το 2018 στην οποία συμμετείχαν πέντε υγιείς άνθρωποι εξέτασε τα αποτελέσματα της μαύρης σοκολάτας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας ποσοστού 70 τοις εκατό επηρεάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων που ρυθμίζουν την ανοσοαπόκριση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς αυτή η μελέτη θα έχει πρακτική σημασία.

Σε μια άλλη μελέτη από το 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας 84% κάθε μέρα για 8 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες μελέτες για την αξιολόγηση των βέλτιστων ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας για χρήση σε άτομα με διαβήτη.

Αντοχή στην ινσουλίνη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος σταματούν να ανταποκρίνονται στην ορμόνη της ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και 2.

Μια 6μηνη μελέτη από το 2018 εξέτασε τη σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μεταξύ  Ισπανόφωνων ατόμων. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατανάλωση 48 g μαύρης σοκολάτας 70 τοις εκατό κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Είναι ευεργετική για το δέρμα

Το Harvard T.H. περιλαμβάνει λίστες βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με χαλκό, σίδηρο και μαγνήσιο, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για το δέρμα μας. Το μαγγάνιο, για παράδειγμα, υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά το δέρμα να φαίνεται νεαρό και υγιές. Άλλα μέταλλα, όπως το ασβέστιο, βοηθούν στην επιδιόρθωση και την ανανέωση του δέρματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό γιατί, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, το σώμα μας μπορεί να απορρίψει έως και 40.000 κύτταρα του δέρματος κάθε μέρα. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τις ισχυρές υπεριώδεις ακτίνες (UV) που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Άλλες έρευνες, όπως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2014 στο Nutrition Journal, απέτυχαν να δείξουν σημαντικές προστατευτικές επιδράσεις από πλούσια σε αντιοξειδωτικά σοκολάτα έναντι των ακτίνων UV, αλλά έδειξαν βελτιώσεις στην ελαστικότητα του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο, αν και ο ακριβής μηχανισμός αυτού δεν είναι απόλυτα γνωστός.

Στοιχεία που αξίζει να προσέξουμε

Τα οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας προέρχονται κυρίως από τις φλαβανόλες που υπάρχουν στα στερεά κακάο.

Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ποικίλλει ανάλογα με τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας. Οι μέθοδοι επεξεργασίας διαφέρουν επίσης μεταξύ των κατασκευαστών και αυτό μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητα της σοκολάτας σε φλαβανόλη.

Δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τους κατασκευαστές σοκολάτας να αναφέρουν το περιεχόμενο της φλαβανόλης στα προϊόντα τους. Ωστόσο, τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας με υψηλότερο ποσοστό στερεών κακάο θα πρέπει γενικά να περιέχουν περισσότερες φλαβανόλες.

Αν και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά και μέταλλα, συνήθως έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, γεγονός που την καθιστά πολύ πυκνή σε θερμίδες τροφή.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λίπος με τη μορφή βουτύρου κακάο, το οποίο αποτελείται κυρίως από ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη.

Οι άνθρωποι πρέπει, επομένως, να προσπαθήσουν να περιορίσουν την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για να αποφύγουν να καταναλώνουν πάρα πολλές θερμίδες, λίπη και σάκχαρα.

Γενικά, η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα. Η μαύρη σοκολάτα με υψηλότερα ποσοστά στερεών κακάο περιέχει συνήθως λιγότερη ζάχαρη. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ποικίλλει μεταξύ των κατασκευαστών σοκολάτας, επομένως συνιστάται να ελέγξετε τη διατροφική ετικέτα.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/324747

www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/dark-chocolate/

Διαβάστε επίσης | Σιρόπι σφενδάμου: Ιδιότητες, τρόποι χρήσης, οφέλη και παρενέργειες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση