, ,

Η κατανάλωση πρωινού μετά την άσκηση εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες και διατροφολόγοι εστιάζουν όλο και περισσότερο στο πώς το timing επηρεάζει την υγεία μας.

Η κατανάλωση πρωινού μετά την άσκηση εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με έρευνα

Τα τελευταία χρόνια επιστήμονες και διατροφολόγοι εστιάζουν όλο και περισσότερο στο πώς το timing (δηλαδή η χρονική στιγμή) επηρεάζει την υγεία μας. Έχουμε ακούσει ότι όταν τρώμε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να επηρεάσουμε αρνητικά τον μεταβολικό ρυθμό μας και να πάρουμε κιλά. Έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ένα καλά οργανωμένο διατροφικό πρόγραμμα μειώνει την πιθανότητα φλεγμονών και αυξάνει την ενέργεια.

Αλλά τι συμβαίνει με το χρόνο που αφιερώνουμε στην άσκηση; Έχει μεγάλη σημασία αν γυμναζόμαστε το πρωί ή το βράδυ; Ευτυχώς, μια νέα έρευνα από το Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν αν η άσκηση πριν το πρωινό είχε κάποια επίδραση στην υγεία μας, ειδικότερα στο πώς το λίπος αποθηκεύεται στους μύες. Ήταν ένα πείραμα 6 εβδομάδων που περιελάμβανε 30 άνδρες υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Οι ομάδες ήταν τρεις: μία ομάδα έτρωγε πρωινό πριν την άσκηση, η δεύτερη έτρωγε πρωινό μετά και μια ομάδα ελέγχου που δεν έκανε καμία αλλαγή στο πρόγραμμά της.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η ομάδα των ανδρών που γυμναζόταν πριν το πρωινό έκαιγε διπλάσια ποσότητα λίπους σε σύγκριση με την ομάδα που γυμναζόταν μετά την άσκηση. Αυτή η αύξηση είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι για τον λόγο που νομίζετε – και οι δύο πρώτες ομάδες έχασαν τα ίδια κιλά κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Το σημαντικό, λοιπόν εδώ, είναι ότι αν και δεν είχε καμία διαφορά ως προς την απώλεια βάρους, βελτίωσε δραματικά τη συνολική υγεία των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, η άσκηση πριν το πρωινό ρύθμιζε το σάκχαρο στο αίμα, σημαντικό στοιχείο σε περιπτώσεις διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Advertisment

Ο λόγος που αυτοί οι άνδρες μπορούσαν να κάψουν περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης ήταν ότι το σώμα τους μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στην ινσουλίνη. Οι μύες τους σημείωσαν αύξηση σε βασικές πρωτεΐνες αν και οι άνδρες των δύο ομάδων ασκούνταν και τα έτρωγαν τα ίδια. Η μόνη διαφορά ήταν η χρονική στιγμή που κατανάλωναν το πρωινό τους.

Η επόμενη φάση του πειράματος θα είναι η εστίαση στις γυναίκες και το αν τα αποτελέσματα θα είναι ίδια και για εκείνες. Αν και η άσκηση από μόνη της είναι ευεργετική για την υγεία μας, η χρονική στιγμή που θα γυμναστούμε επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να γυμναστούμε με άδειο στομάχι. Γι’ αυτό πάρτε κάτι μαζί σας για να το καταναλώσετε αμέσως μετά την προπόνηση.

Πηγές:

www.bath.ac.uk/announcements/increase-health-benefits-of-exercise-by-working-out-before-breakfast-new-research/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23036285

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η απλή άσκηση που δυναμώνει όλο το σώμα χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις
Το Δέκαθλο των 100: Οι σημαντικότερες δραστηριότητες που «πρέπει» να μπορείτε να κάνετε για την υπόλοιπη ζωή σας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, δυναμώνει το μυαλό και βελτιώνει την ισορροπία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση