,

Τα όρια στο χρόνο μας είναι πολύτιμα, κι όμως δεν έχουμε μάθει να τα θέτουμε

Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες τη μέρα κι αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε με αυτές είναι αυτό που γίνεται η ιστορία της

Τα όρια στο χρόνο μας είναι πολύτιμα, κι όμως δεν έχουμε μάθει να τα θέτουμε

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε τη σημασία των ορίων – από το να τα θέτουμε, να τα κρατάμε και φυσικά να σεβόμαστε τα όρια των άλλων. Και όπως εξήγησε η ψυχολόγος και ειδική στις σχέσεις Nedra Glover Tawwab μιλώντας στο mindbodygreen, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ορίου στον οποίο είναι σημαντικό όλοι μας να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή.

Γιατί τα όρια με το χρόνο μας είναι τόσο ζωτικής σημασίας

Υπάρχουν μια χούφτα διαφορετικές κατηγορίες για τα όρια (π.χ. πνευματικά όρια, σεξουαλικά όρια, υλικά όρια κ.λπ.), και σύμφωνα με την Tawwab, τα όρια με το χρόνο μας είναι ένας τομέας όπου υποφέρουμε περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί ότι είναι επίσης ο τομέας που έχουμε τον μεγαλύτερο έλεγχο.

Advertisment

«Κανείς σε αυτή τη γη δεν έχει περισσότερες από 24 ώρες την ημέρα», εξηγεί, σημειώνοντας ότι αν διαπιστώνετε ότι τα χρονικά σας όρια παραβιάζονται συνεχώς, είναι επειδή συνεχίζετε να το επιτρέπετε. «Είναι ο χρόνος σας και έχετε τη δυνατότητα να πείτε όχι γύρω από το πώς περνάτε το χρόνο σας ή μπορείτε να πείτε ναι στο πώς θέλετε να περάσετε το χρόνο σας».

Εξάλλου, προσθέτει η Tawwab, ο χρόνος μας επηρεάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή. Ωστόσο, τον χαρίζουμε, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. «Όταν λέμε ναι, χαρίζουμε χρόνο», λέει.

Πώς να σεβόμαστε το χρόνο μας

Επομένως, πώς μπορούμε να αρχίσουμε να τιμούμε τα δικά μας χρονικά όρια; «Πρέπει να είμαστε πολύ προσηλωμένοι στο πώς χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο, σε τι λέμε ναι ή όχι – γιατί είναι ένα τόσο τεράστιο κομμάτι της εμπειρίας μας», λέει η Tawwab. Προσθέτει ότι οι άνθρωποι που εφαρμόζουν με επιτυχία τα όρια κατανοούν τη δύναμη του χρόνου και, ακόμη περισσότερο, ότι ακόμη και μικρά πράγματα μπορούν να αποτελέσουν μεγάλους περισπασμούς. (Όλοι μας έχουμε σκεφτεί ότι ένα γρήγορο τηλεφώνημα θα πάρει ένα λεπτό και τελικά διαρκεί μισή ώρα, για παράδειγμα).

Advertisment

«Το επιτρέπουμε να συνεχίζεται και δεν το κάνουμε σκόπιμα και αυτό πραγματικά διαταράσσει το τι είμαστε σε θέση να κάνουμε μέσα σε μια μέρα», εξηγεί ηTawwab στο mbg. «Οι επιτυχημένοι άνθρωποι κατανοούν την αξία του χρόνου. Καταλαβαίνουν τη σημασία του να έχουν όρια γύρω από το να λένε ναι και όχι».
Στο τέλος της ημέρας, προσθέτει, το θέμα είναι η ικανότητά σας να διατηρείτε το χρόνο σας για να διατηρείτε την ενέργειά σας, να αφιερώνετε το χρόνο σε ό,τι έχει σημασία και να κατανοείτε ότι δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα.

Το συμπέρασμα

Μιλάμε πολύ για τα όρια στο πλαίσιο των σχέσεων, του σεξ και της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, αλλά πόσο συχνά σκεφτόμαστε να θέσουμε όρια γύρω από τον δικό μας χρόνο; Όπως λέει η Tawwab, όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες κάθε μέρα – και αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε με αυτές τις ώρες είναι αυτό που γίνεται η ιστορία ολόκληρης της ζωής μας.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/setting-boundaries-with-your-time

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία
Ν' αγαπάς, για να φωτίζεται ο κόσμος σου…
Αγάπη Εαυτού: Το μεγάλο άλμα προς μια ζωή γεμάτη Φως
«Υπάρχω σημαίνει είμαι ευάλωτος» | Νόρμαν Ο. Μπράουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση