, ,

Ποιες τροφές προκαλούν και ενισχύουν τη δυσκοιλιότητα

Μια διατροφή η οποία δεν περιέχει νερό και φυτικές ίνες θα αποτελέσει βασικό παράγοντα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

Ποιες τροφές προκαλούν και ενισχύουν τη δυσκοιλιότητα

Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, άλλοι σπάνια, άλλοι συχνότερα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν και ένα έντονο, άβολο φούσκωμα, αλλά ακόμα και στομαχόπονο. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν και υπάρχουν ορισμένες τροφές που μπλοκάρουν την κινητικότητα του εντέρου, καμία δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί από μόνη της.

Το βέβαιο είναι ότι μια διατροφή η οποία δεν περιέχει νερό και φυτικές ίνες θα αποτελέσει βασικό παράγοντα εμφάνισης και πρόκλησης δυσκοιλιότητας. Σε περίπτωση που εμφανίζετε συχνά αυτό το πρόβλημα, δοκιμάστε να αποκλείσετε τις παρακάτω ομάδες τροφών, για να το αντιμετωπίσετε. Συνδυάστε τις προσπάθειες με κίνηση, δηλαδή άσκηση και αποφυγή της καθιστικής ζωής.

Advertisment

Ποιες τροφές προκαλούν και ενισχύουν τη δυσκοιλιότητα

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Σε μεγάλες ποσότητες, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το παγωτό προκαλούν δυσκοιλιότητα. Μπορεί να είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, όμως η λακτόζη είναι αποδεδειγμένο ότι αυξάνει τα αέρια και το φούσκωμα. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ανοσοσφαιρίνη G (IgG), μια πρωτεΐνη που έχει συνδεθεί με τη δυσκοιλιότητα.

Έτοιμο φαγητό

Όλα τα έτοιμα και γρήγορα είδη fast food δεν περιέχουν φυτικές ίνες και έχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών. Τα τηγανιτά τρόφιμα συνεισφέρουν στην δυσκοιλιότητα. Προτίμησε τα σπιτικά burger από άπαχο κρέας, ή ακόμα καλύτερα με λαχανικά. Αντί για τηγανητές πατάτες, προτιμήστε τις γλυκοπατάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Επεξεργασμένες τροφές και κατεψυγμένα έτοιμα πιάτα

Μαζί με τα fast food, οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά στοιχεία και πολλά λιπαρά. Πολλά περιέχουν επίσης πολύ αλάτι. Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν: το λευκό ψωμί, τα γλυκά, τα κατεψυγμένα γεύματα, τα πατατάκια και τα hot dog. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα επιβραδύνοντας το πεπτικό σύστημα.

Advertisment

Σοκολάτα

Η σοκολάτα αποφεύγεται από όσους έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Θεωρείται ότι οι υψηλές ποσότητες λιπαρών στη σοκολάτα επιβραδύνουν την πεπτική λειτουργία. Θεωρείται ότι αυτό συμβαίνει επειδή επιβραδύνονται οι μυϊκές συσπάσεις.

Άγουρες μπανάνες

Θα σκεφτεί κανείς, γιατί οι μπανάνες; Αφού είναι φρούτο και έχουν φυτικές ίνες. Πράγματι, οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και κάλιο, κάτι που αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τις άγουρες. Οι άγουρες περιέχουν αρκετές ποσότητες αμύλου και τανίνες, δύο στοιχεία που έχουν συνδεθεί με δυσκοιλιότητα.

Πηγή: www.medicinenet.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο εύκολα χάνουμε κιλά τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες | Τι αλλάζει στο μικροβίωμα
5 τρόφιμα που μας κάνουν να ιδρώνουμε πιο εύκολα – Ποια μας ξεδιψούν
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Οι ιδανικοί χυμοί φρούτων για να δροσιστείτε τις ημέρες του καύσωνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση