,

Η αθροιστική κεφαλαλγία και η ημικρανία επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό

Η ημικρανία και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες που συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό.

Η αθροιστική κεφαλαλγία και η ημικρανία επηρεάζονται από τον κιρκάδιο ρυθμό

Τα άτομα με ημικρανίες και αθροιστικούς πονοκεφάλους συχνά αιφνιδιάζονται από έντονα συμπτώματα που εμφανίζονται ξαφνικά και δυσκολεύουν εξαιρετικά την καθημερινή τους ρουτίνα. Μια νέα μελέτη προσφέρει νέες ενδείξεις σχετικά με το πότε αυτοί οι σοβαροί πονοκέφαλοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να χτυπήσουν.

Οι κρίσεις ημικρανίας είναι πιο συχνές κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι άνθρωποι τείνουν να έχουν χειρότερα συμπτώματα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαρτίου στο περιοδικό Neurology. Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συμβαίνουν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Advertisment

“Ο αθροιστικός πονοκέφαλος είναι γνωστό στους ειδικούς σε θέματα πονοκεφάλων ότι έχει έναν πολύ ακριβή ημερήσιο κύκλο, οπότε δεν μας εξέπληξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρήκαμε ισχυρές συνδέσεις με το βιολογικό ρολόι”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mark Burish, MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Will Erwin Headache Research Center στην Ιατρική Σχολή McGovern του UT Health Houston.

“Η ημικρανία, ωστόσο, δεν θεωρείται με τον ίδιο τρόπο”, λέει ο Δρ Burish. “Μας εξέπληξε η διαπίστωση ότι η ημικρανία έχει τόσο ισχυρές κυκλικές συνδέσεις”.

Η κιρκαδιανή σύνδεση με την ημικρανία και τις αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να είναι γενετική

Ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος, ή το εσωτερικό βιολογικό ρολόι, ρυθμίζει τον ύπνο καθώς και μια σειρά άλλων λειτουργιών, όπως η πέψη και η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η δραστηριότητα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου θεωρείται ότι παίζει ρόλο τόσο στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος όσο και στην πρόκληση κρίσεων ημικρανίας και αθροιστικών πονοκεφάλων, λέει ο Burish.

Advertisment

Για τη νέα ανάλυση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 72 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που εστίαζαν στο πώς ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση κρίσεων ημικρανίας ή αθροιστικών πονοκεφάλων. Οι μελέτες αυτές περιλάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την εποχή του έτους ή την ώρα της ημέρας που οι συμμετέχοντες βίωναν αυτούς τους έντονους πονοκεφάλους.

Αυτές οι μικρότερες μελέτες εξέτασαν επίσης κατά πόσον κάποια γονίδια που συνδέονται με τη λειτουργία του κιρκαδιανού ρυθμού ήταν πιο συχνά σε άτομα που εμφανίζουν κρίσεις ημικρανίας ή αθροιστικούς πονοκεφάλους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε από τα εννέα γονίδια που συνδέονται με τους αθροιστικούς πονοκεφάλους παίζουν επίσης ρόλο στους κιρκάδιους ρυθμούς. Βρήκαν επίσης 100 γονίδια που σχετίζονται με την ημικρανία και τα οποία συνδέονται επίσης με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς.

Η ημικρανία και οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι μπορεί να διαταράξουν τις ορμόνες που συνδέονται με τον κιρκάδιο ρυθμό

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνδέσεις μεταξύ της παραγωγής ορμονών, των σοβαρών πονοκεφάλων και του βιολογικού ρολογιού του σώματος. Ο υποθάλαμος, ο οποίος είναι το κέντρο ελέγχου του κιρκάδιου, βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής δύο ορμονών που εμπλέκονται στους κιρκάδιους ρυθμούς: της κορτιζόλης, η οποία σηματοδοτεί ότι είναι ώρα να είμαστε σε εγρήγορση και ξύπνιοι, και της μελατονίνης, η οποία λέει στον οργανισμό πότε είναι ώρα για ύπνο.

Τα άτομα με ημικρανία και αθροιστικούς πονοκεφάλους έχουν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης, σύμφωνα με την ανάλυση. Και τα επίπεδα κορτιζόλης είναι επίσης αυξημένα στα άτομα με αθροιστικούς πονοκεφάλους.

“Όταν οι άνθρωποι έχουν ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία, το ρολόι του σώματός τους μπορεί να μπερδευτεί, προκαλώντας αλλαγές στις ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του ύπνου και της εγρήγορσης”, λέει η Lauren Natbony, MD, ιατρική διευθύντρια του Integrative Headache Medicine of New York και επίκουρη κλινική καθηγήτρια νευρολογίας στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

“Έτσι, αν έχετε ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία, το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας μπορεί να μην λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του ύπνου και του πόνου σας”, λέει η Δρ Natbony, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα ανάλυση.

Ένας περιορισμός της νέας ανάλυσης είναι ότι οι ερευνητές δεν είχαν στοιχεία για ορισμένους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως αν οι άνθρωποι έπαιρναν φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή να επηρεάσουν τον ύπνο, αν οι άνθρωποι εργάζονταν σε βάρδιες που θα μπορούσαν να διαταράξουν το βιολογικό τους ρολόι ή αν οι άνθρωποι είχαν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στον κιρκάδιο ρυθμό.

Ακόμα κι έτσι, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των κιρκαδιανών ρυθμών και των σοβαρών πονοκεφάλων θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να προσαρμόσουν το πρόγραμμα του ύπνου τους και τον χρόνο λήψης των φαρμάκων τους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα, λέει η Nada Hindiyeh, MD, διευθύντρια της ιατρικής για τον πονοκέφαλο στην κλινική Metrodora στο West Valley City της Γιούτα.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοδηγήσει τις αλλαγές στη θεραπεία με βάση τη σχέση μεταξύ των σοβαρών πονοκεφάλων και των κιρκαδιανών ρυθμών, λέει η Δρ Hindiyeh, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα ανάλυση. “Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η λήψη φαρμάκων σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που συμπίπτουν με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη ή τη θεραπεία των κρίσεων”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση