Σύνδρομο “Πίτερ Παν και Γουέντι” | Πώς να αναγνωρίσετε αν κάποιος είναι ανώριμος μέσα στη σχέση

2 τρόποι για να διαχειριστείτε το σύνδρομο "Πίτερ Παν και Γουέντι" στη σχέση σας.

Σύνδρομο "Πίτερ Παν και Γουέντι" | Πώς να αναγνωρίσετε αν κάποιος είναι ανώριμος μέσα στη σχέση

Πολλοί άνθρωποι προχωρούν σε θεραπεία όταν αισθάνονται ότι η σχέση τους είναι επιβαρυμένη με ανωριμότητα. Μπορεί να λένε πράγματα όπως:

“Δεν ξέρω τι να κάνω”

Advertisment

“Ο σύντροφός μου δεν ξέρει πώς να φροντίζει τον εαυτό του και εξαρτάται από εμένα για τα πάντα. Είναι σχεδόν σαν να είμαι η μητέρα του και πρέπει να φροντίζω τις παιδικές του ανάγκες”.

“Ο σύντροφός μου δυσκολεύεται να καταρτίσει ένα λειτουργικό, μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη ζωή του ως ενήλικας”.

“Βγαίνουμε τόσο καιρό τώρα, αλλά το αγόρι μου δεν θέλει να βάζει ταμπέλες στη σχέση μας. Φαίνεται ότι έχει φόβο δέσμευσης”.

Advertisment

Αν ταυτίζεστε με τις παραπάνω δηλώσεις, οι πιθανότητες είναι ότι βρίσκεστε σε σχέση με μια προσωπικότητα τύπου “Πίτερ Παν”.

Συχνά χαρακτηρίζεται ως “το αγόρι που δεν μεγαλώνει ποτέ”. Οι άνθρωποι, κυρίως οι άνδρες, που εμφανίζουν μια προσωπικότητα τύπου Πίτερ Παν μπορεί να κάνουν δύσκολη τη διατήρηση μιας υγιούς και ισορροπημένης σχέσης. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, αποφεύγουν να ακούσουν τον σύντροφό τους και αποφεύγουν βασικές υποχρεώσεις της σχέσης.

5 βασικοί δείκτες του συνδρόμου Peter Pan

Συναισθηματική παράλυση. Αδρανοποίηση των συναισθημάτων ή αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων με τους κατάλληλους τρόπους.

Βραδύτητα στη δράση. Η απάθεια, η αναβλητικότητα στις εργασίες και η συχνή καθυστέρηση.

Αποφυγή της ευθύνης. Αποφυγή της ευθύνης για τα λάθη τους και επίρριψη ευθυνών στους άλλους.

Μητρικές προσδοκίες από τους συντρόφους. Δυσκολία με τις μητρικές σχέσεις και αντιμετώπιση των μελλοντικών ερωτικών συντρόφων ως μητρικές φιγούρες.

Τεταμένη σχέση με τις πατρικές φιγούρες. Αισθήματα απόστασης από τον πατέρα του ατόμου και προβλήματα με τις ανδρικές φιγούρες εξουσίας.

Όπως και στο παιδικό παραμύθι, οι γυναίκες που συμμετέχουν σε αυτές τις σχέσεις, γνωστές ως “Γουέντι”, συχνά επιτρέπουν στον Πίτερ Παν να συνεχίσει να ζει μια ζωή χωρίς ευθύνες. Μπορεί να το κάνουν αυτό παίρνοντας αποφάσεις για λογαριασμό του, καθαρίζοντας μετά από αυτόν ή προσφέροντας αμείλικτη συναισθηματική υποστήριξη χωρίς να παίρνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Δυστυχώς, όσοι πέφτουν στον ρόλο της “Γουέντι” μπορεί να μην το συνειδητοποιούν καν. Αυτό μπορεί φυσικά να προκαλέσει τριβή στις σχέσεις και να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της συνεργασίας.

2 τρόποι για να διαχειριστείτε το σύνδρομο “Πίτερ Παν και Γουέντι” στη σχέση σας

1. Βοηθήστε τους να αποκτήσουν μια επαφή με την ενηλικίωση

Η επιθυμία για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο λειτουργεί σήμερα μέσα από αργά και μετρημένα βήματα μπορεί να βοηθήσει δύο ανθρώπους σε μια σχέση να μεταμορφωθούν προς το καλύτερο.

Όσο κι αν μας αρέσει να λέμε ότι αγαπάμε τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι, να θυμάστε ότι τουλάχιστον ένα μικρό κομμάτι του δούναι και λαβείν και της σταδιακής βελτίωσης είναι απαραίτητο για να ευδοκιμήσει μια ρομαντική σχέση.

Ωστόσο, ο χειρισμός του “αρσενικού παιδιού” μιας σχέσης μπορεί να είναι δύσκολος. Η περίφραξή τους μπορεί να πνίξει τις ανάγκες τους για ελευθερία και παιχνίδι. Συχνά είναι καλύτερο να επικοινωνείτε και να υποστηρίζετε τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες στη σχέση, ενώ παράλληλα να τους αφήνετε χρόνο και χώρο να ενεργούν σύμφωνα με αυτές.

Μην ξεχνάτε να γιορτάζετε τις προσπάθειες του συντρόφου σας σε κάθε βήμα της διαδρομής δείχνοντάς του εκτίμηση και στοργή. Κρατήστε τους υπόλογους για όσα λένε ότι θα κάνουν και επικεντρωθείτε σε μικρές νίκες και όχι σε μαζικές ανατροπές συμπεριφοράς.

2. Σταματήστε τις συμπεριφορές που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την ίδια κατάσταση

Ο τερματισμός των ενθαρρυντικών συμπεριφορών, όπως το να τακτοποιείτε πίσω τους κάθε φορά που κάνουν ακαταστασία, να καθαρίζετε το αυτοκίνητό τους ή να πληρώνετε τους λογαριασμούς τους, μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν την ανάγκη για αλλαγή. Έχετε κατά νου ότι το να περιμένετε δραστικές αλλαγές είναι μη ρεαλιστικό. Καμία αλλαγή δεν μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί ενώ περιμένετε να δείτε αλλαγές στις συμπεριφορές του συντρόφου σας.

Σκεφτείτε αυτές τις ερωτήσεις ενώ προσπαθείτε να υποχωρήσετε από τη συμπεριφορά που σας επιτρέπει.

Οι ενέργειές μου με βοηθούν ή με βλάπτουν μακροπρόθεσμα;

Αξίζει τον κόπο να επωμιστώ μόνη μου όλες τις ευθύνες μιας σχέσης;

Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη και ικανοποιημένη σε αυτή τη σχέση;

Μπορώ να αγνοήσω την τρέχουσα απογοήτευσή μου στο μεγάλο σχήμα των πραγμάτων;

Συμπέρασμα

Μην ζητάτε ποτέ από τον σύντροφό σας να αλλάξει αυτό που είναι. Άλλωστε, αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος για τον οποίο τον ερωτευτήκατε εξ αρχής.

Ωστόσο, είναι λογικό να περιμένετε από τους ανθρώπους να ωριμάσουν και να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αν αισθάνεστε ότι ο σύντροφός σας είναι μονίμως κολλημένος σε μια νεανική φάση και δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιφέρει κάποια από τις αλλαγές που ζητάτε, ίσως να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε έναν νέο σύντροφο του οποίου οι στόχοι και οι συμπεριφορές είναι πιο συμβατές με τις δικές σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα μας όταν είμαστε πληγωμένοι
Η «κρίση του Gaslighting»: Κατανόηση των επιπτώσεων της συναισθηματικής κακοποίησης
Ο έρωτας μετά τα παιδιά | 3 τρόποι με τους οποίους τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φλόγα ζωντανή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση