,

Τα 4 χαρακτηριστικά μιας συνειδητής σχέσης

Άρθρο της συμβούλου γάμου και θεραπεύτριας Shelly Bullard Ζούμε σε μια εποχή που οι σχέσεις επανατοποθετούνται μια και το τρέχον μοντέλο δεν φαίνεται αποτελεσματικό.

Άρθρο της συμβούλου γάμου και θεραπεύτριας Shelly Bullard

Ζούμε σε μια εποχή που οι σχέσεις επανατοποθετούνται μια και το τρέχον μοντέλο δεν φαίνεται αποτελεσματικό. Οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι από τον έρωτα και δεν γνωρίζουν πώς να δημιουργήσουν λειτουργικές σχέσεις. Είτε το πιστεύετε είτε όχι αυτό δεν είναι κάτι κακό, αφού όταν τα συστήματα καταρρέουν τότε προκύπτουν αλλαγές. Αυτό συμβαίνει και στον έρωτα κι έτσι αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε μια συνειδητή σχέση.

Advertisment

Τι ακριβώς είναι η συνειδητή σχέση;

Πρόκειται για μια σχέση στην οποία και οι δύο σύντροφοι είναι δεσμευμένοι σε έναν κοινό σκοπό και ο σκοπός αυτός είναι η εξέλιξη. Η εξέλιξη είναι τόσο ατομική όσο και συλλογική ως ζευγάρι. Με αυτόν του τρόπο ο κόσμος μας γίνεται καλύτερος. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν σχέσεις με σκοπό να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες. Αυτό θα μπορούσε να είναι λειτουργικό για μερικά χρόνια, αλλά τελικά η σχέση μας αποτυγχάνει και στο τέλος καταλήγουμε ανικανοποίητοι.

Όταν όμως δύο άνθρωποι αποφασίζουν να είναι μαζί με την πρόθεση της εξέλιξης στη σχέση, πρέπει να διασφαλιστεί κάτι πολύ σημαντικότερο από την ικανοποίηση. Η σχέση γίνεται ένα ταξίδι εξέλιξης και οι δύο σύντροφοι έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τους ορίζοντές τους περισσότερο απ’ ό,τι θα έκαναν μόνοι τους. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει μακροπρόθεσμα μια βαθιά ικανοποίηση και πληρότητα.

Advertisment

Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν τη σχέση τους στο επόμενο επίπεδο, διαβάστε τα παρακάτω 4 σημεία που χαρακτηρίζουν ένα συνειδητό ζευγάρι. Καλώς ήρθατε στον δρόμο της συνειδητής σχέσης και του έρωτα που περνά στο επόμενο επίπεδο.

1. Ένα συνειδητό ζευγάρι δεν ασχολείται με την έκβαση της σχέσης διότι προηγείται η εξέλιξη

Το να μην ασχολείστε με την έκβαση της σχέσης σας δεν σημαίνει ότι δεν σας νοιάζει τι θα συμβεί! Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν έχετε όνειρα για τον τρόπο εξέλιξης της σχέσης. Αυτό που σημαίνει είναι το εξής: είστε περισσότερο προσηλωμένοι στην εμπειρία της εξέλιξης παρά στο πώς να κάνετε τη σχέση σας «λειτουργική».

Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε εδώ για να εξελιχτούμε σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Όταν σταματά η εξέλιξη, αισθανόμαστε αυτομάτως ότι κάτι πήγε στραβά. Αυτό όντως συμβαίνει. Χωρίς εξέλιξη, δεν εκπληρώνουμε τον σκοπό της ψυχής μας. Δυστυχώς, οι σχέσεις σήμερα τείνουν να εμποδίζουν την εξέλιξη παρά να την ενισχύουν. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι σχέσεις αποτυγχάνουν.

Θέλουμε ο/ η σύντροφός μας να ενεργεί με συγκεκριμένο τρόπο ενώ πιέζουμε τον εαυτό μας προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους άλλους κι έτσι αρκετά σύντομα νιώθουμε καταπιεσμένοι και προβληματισμένοι σχετικά με το ποιοι είμαστε. Αναπόφευκτα αισθανόμαστε ότι η σχέση μας είναι ένα κλουβί από το οποίο θέλουμε να ξεφύγουμε. Η πικρή αλήθεια είναι όμως ότι μόνοι μας φυλακίσαμε τον εαυτό μας στο κλουβί.

Το συνειδητό ζευγάρι θεωρεί την εξέλιξη πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι το μυστικό για να διατηρήσει τη σχέση ζωντανή. Παρ’ όλο που η εξέλιξη είναι τρομακτική (γιατί μας οδηγεί στο άγνωστο), το ζευγάρι είναι πρόθυμο να καταβάλει προσπάθειες για να επεκτείνει τους ορίζοντές του ακόμη και με κίνδυνο η εξέλιξη αυτή να είναι γρηγορότερη από τη σχέση. Εξαιτίας αυτού, η σχέση διατηρεί τη φυσική της ζωντάνια καθώς και την αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι.

2. Ο κάθε σύντροφος δεσμεύεται να κρατήσει για τον εαυτό του οποιοδήποτε αρνητικό φορτίο που κουβαλά από το παρελθόν

Τα συνειδητοποιημένα ζευγάρια γνωρίζουν ότι όλοι έχουν πληγές από το παρελθόν και καταλαβαίνουν ότι αυτές οι πληγές αναπόφευκτα θα ξανανοίξουν, ειδικά σε μια σχέση. Με άλλα λόγια, περιμένουν να νιώσουν εγκαταλελειμμένοι, παγιδευμένοι, προδομένοι ή οποιοδήποτε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα που προκύπτει όταν έχουμε στενή σχέση με κάποιο άλλο πρόσωπο. Οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι σε μια σχέση πρέπει να αισθανόμαστε μόνο καλά και όταν έρχονται στην επιφάνεια άσχημα συναισθήματα θεωρούμε ότι κάτι έχει γίνει λάθος. Αυτό που αποτυγχάνουμε να δούμε σε αυτή την κατάσταση είναι ότι αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα προέρχονται από τα δικά μας λανθασμένα πρότυπα!

Τα ζητήματα αυτά δεν προκαλούνται από τους συντρόφους μας αλλά από τις δικές μας πεποιθήσεις. Το συνειδητό ζευγάρι είναι πρόθυμο να εξετάσει τα παλαιά αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα στη σχέση του, επειδή γνωρίζει ότι αντιμετωπίζοντας αυτό το σύστημα πεποιθήσεων η σχέση μπορεί να εξελιχτεί σε μια καινούρια πραγματικότητα. Τα δυσλειτουργικά πρότυπα θα διαλυθούν, αλλά μόνο όταν πρώτα αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτά.

3. Όλα τα συναισθήματα είναι ευπρόσδεκτα και καμία εσωτερική διαδικασία δεν είναι αποτυχημένη

Σε μια συνειδητή σχέση υπάρχει χώρος για να αισθανθείτε τα πάντα. Εκτός από αυτό, υπάρχει χώρος για να εκφράσετε αυτά τα συναισθήματα και τα όνειρα με τον/τη σύντροφό σας. Πρόκειται για επικίνδυνο έδαφος. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι όμως μια από τις πιο θεραπευτικές διαδικασίες που μπορούμε να ζήσουμε σε μια σχέση. Είναι σπάνιο να γίνετε απόλυτα ειλικρινής σχετικά με το ποιοί είστε και να πείσετε και τον/τη σύντροφό σας να κάνει το ίδιο. Μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που θα ακούσετε. Στην πραγματικότητα, μπορεί να σας φανεί τρομερό. Αν όμως ο/η σύντροφός σας είναι αυθεντικός/ή, σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να δεχτείτε την πρόκληση.

Όπως ήδη ανέφερα, έχουμε συνηθίσει να υποχωρούμε και να αλλάζουμε τον εαυτό μας προκειμένου να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να σταματήσουν να μας αγαπούν! Αυτό όμως καταπνίγει την αγάπη στις σχέσεις μας. Η μόνη επιλογή είναι η απόλυτη ειλικρίνεια: να αποκαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που είναι δύσκολο να μοιραστούμε και να αφήσουμε τον/τη σύντροφό μας να κάνει το ίδιο. Αυτό θα μας οδηγήσει στο να νιώθουμε ότι μας γνωρίζουν, μας προσέχουν και μας κατανοούν πραγματικά – ένας συνδυασμός που θα ενισχύσει αυτομάτως την αγάπη στη σχέση μας.

4. Η σχέση αποτελεί μια ευκαιρία για να εξασκήσετε το συναίσθημα της αγάπης

Η αγάπη σε τελική ανάλυση χρειάζεται εξάσκηση. Είναι μια πρακτική αποδοχής, παρουσίας, συγχώρεσης και αποκάλυψης των ευάλωτων πτυχών της ψυχής. Μερικές φορές αντιμετωπίζουμε τον έρωτα σαν να είναι ο προορισμός. Θέλουμε να νιώθουμε αυτό το συναίσθημα στον υπέρτατο βαθμό συνεχώς και όταν αυτό δεν συμβαίνει, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη σχέση μας. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι αυτό το νόημα της αγάπης.

Η αγάπη είναι ταξίδι και εξερεύνηση. Εμφανίζεται σε όλες τις αποχρώσεις της σχέσης και σας κάνει να αναρωτιέστε κάθε φορά πώς εμφανίστηκε. Η απάντηση θα είναι διαφορετική κάθε φορά και χάρη σ’ αυτό θα εξελίσσεστε με τρόπους που δεν είχατε βιώσει ποτέ πριν!
Το συνειδητό ζευγάρι δεσμεύεται στο να αποτελέσει την ενσάρκωση της αγάπης. Μέσω της αφοσίωσης και της εξάσκησης, η αγάπη θα εμφανίζεται στη ζωή και τη σχέση του με τρόπους που ποτέ δεν είχε φανταστεί.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να ασκήσετε εποικοδομητική κριτική στους αγαπημένους σας ανθρώπους;
Πώς να δημιουργήσουμε ουσιαστική σύνδεση σε μια προσωπική σχέση
Τι να κάνετε εάν οι διαφορές με τον/την σύντροφό σας είναι αγεφύρωτες;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση