Έρευνα | Οι άνδρες κάτω των 35 ετών οδηγούν όλο και πιο επικίνδυνα (το 23% βλέπει βίντεο την ώρα που οδηγεί!)

Οι οδηγοί κάτω των 35 ετών στην Ευρώπη υιοθετούν πολύ περισσότερο επικίνδυνες συμπεριφορές στο τιμόνι.

Έρευνα | Οι άνδρες κάτω των 35 ετών οδηγούν όλο και πιο επικίνδυνα (το 23% βλέπει βίντεο την ώρα που οδηγεί!)

Οι οδηγοί κάτω των 35 ετών στην Ευρώπη υιοθετούν πολύ περισσότερο επικίνδυνες συμπεριφορές στο τιμόνι σε σχέση με τον μέσο όρο των οδηγών, όπως διαπιστώνει το 13ο Βαρόμετρο Υπεύθυνης Οδήγησης του γαλλικού ιδρύματος Vinci Autoroutes.

Τα αποτελέσματα ενοχοποιούν κυρίως τους νεαρούς άνδρες που χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο σε σχέση με τον μέσο όρο το smartphone στο βολάν. Μάλιστα, το 23% εξ αυτών βλέπει βίντεο την ώρα που οδηγεί.

Advertisment

Περί το ένα τρίτο των οδηγών της ηλικιακής κατηγορίας 16 έως 24 ετών «αποφεύγει τη χρήση ζώνης ασφαλείας», αν και υποχρεωτική, σύμφωνα με το Βαρόμετρο που πραγματοποίησε την έρευνα σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλο εύρημα της έρευνας είναι η γενικευμένη χρήση του τηλεφώνου με Bluetooth. Το 56% των οδηγών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το τηλέφωνο στο τιμόνι και τα δύο τρίτα εξ αυτών «δεν θεωρούν ότι πρόκειται για επικίνδυνη πρακτική».

Ωστόσο, το 18% των οδηγών δηλώνει ότι λίγο έλειψε να έχει ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του τηλεφώνου μέσω Bluetooth.

Advertisment

Η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών, αλκοόλ ή φαρμακευτικών ουσιών πριν από την οδήγηση είναι πολύ πιο εκτεταμένη μεταξύ των νέων, κυρίων των ανδρών. Αν και το 7% των οδηγών δηλώνει ότι έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης αυτήν τη χρονιά, το ποσοστό ανεβαίνει στο 20% στους κάτω των 35 ετών.

Το ίδιο ισχύει για τη χρήση κάνναβης ή άλλης ουσίας: το 5% των ερωτηθέντων λέει ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια, αλλά στην κατηγορία κάτω των 35 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 17%.

Η παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι εκτεταμένη, σε σχέση με τα προηγούμενα βαρόμετρα. Το 22% των οδηγών δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ζώνη πάντοτε. Στους κάτω των 35 ετών, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 30%.

Σε ό,τι αφορά το όριο ταχύτητας, σχεδόν εννέα στους δέκα οδηγούς (το 84%) δηλώνουν ότι «το υπερβαίνουν κατά λίγα χιλιόμετρα».

Σύμφωνα με το ίδρυμα Vinci autoroute, αυτή η αποχαλίνωση οδηγεί στην αύξηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς, αφού το 52% των ερωτηθέντων «παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς».

Οι μισοί Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι κορνάρουν νευρικά. Το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει αισθανθεί φόβο στο τιμόνι εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς άλλων οδηγών, επίπεδο ρεκόρ από τη δημιουργία του Βαρομέτρου.

Με πληροφορίες από lifo.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση