,

Έρευνα συνδέει την έλλειψη βιταμίνης D με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού

Ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.

Έρευνα συνδέει την έλλειψη βιταμίνης D με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και εγκεφαλικού

Η βιταμίνη D θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού. Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί με διαβήτη, καρδιαγγειακά και αναπνευστικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κατέληξαν σε σύνδεση της έλλειψης βιταμίνης D με τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.

Advertisment

Πάνω από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Η άνοια επηρεάζει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να επικοινωνούν φυσιολογικά.

Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει το 60% έως 70% των περιπτώσεων άνοιας.

Advertisment

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα για σχεδόν 295.000 συμμετέχοντες στη βάση δεδομένων UK Biobank. Έλαβαν υπόψη παραλλαγές στα γονίδια των συμμετεχόντων για να ανακαλύψουν πώς τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D επηρέαζαν τη νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου ενός ατόμου και τον κίνδυνο για άνοια και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D με χαμηλότερο όγκο εγκεφάλου και αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού. Δήλωσαν επίσης ότι η γενετική τους ανάλυση υποστηρίζει την αιτιολογική επίδραση της ανεπάρκειας βιταμίνης D στην άνοια.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Elina Hyppönen, ανώτερη ερευνήτρια και διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι ερευνητές υπέθεταν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη νευρογνωστικών ασθενειών όπως η άνοια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το εάν αυτές οι επιδράσεις είναι αιτιολογικής φύσης.

«Πράγματι, είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν οι επιδράσεις της βιταμίνης D στην υγεία του εγκεφάλου ή σε άλλες ασθένειες, καθώς δεν είναι ηθικό να γίνουν κλινικές δοκιμές σε άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης D», δήλωσε η Hyppönen .

«Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας ένα νέο γενετικό σχεδιασμό, θέλαμε να ελέγξουμε το ρόλο της βιταμίνης D στην υγεία του εγκεφάλου και συγκεκριμένα, να δούμε εάν οι βελτιώσεις στα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν» εξήγησε.

Προηγούμενες έρευνες -συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2018 που ανέλυσε πάνω από 70 κλινικές και προκλινικές μελέτες για τον ρόλο της βιταμίνης D σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον- κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D ήταν νευροπροστατευτική.

Πιο πρόσφατη έρευνα ωστόσο, υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της άνοιας.

Ερωτηθείσα πώς αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας και του εγκεφαλικού στο μέλλον, η Hyppönen είπε ότι αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

«Αυτό είναι χρήσιμο όχι μόνο για τον κίνδυνο άνοιας αλλά και για τη συνολική υγεία», πρόσθεσε. «Κατά τη γνώμη μου, οι στρατηγικές για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και σε χώρες όπου αυτό έχει ήδη γίνει, να αυξηθούν οι συγκεντρώσεις».

Τροφές με βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη την οποία συνθέτει ο οργανισμός κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας, αλλά προσλαμβάνεται και καταναλώνοντας ορισμένες τροφές, όπως:

  • λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί και ο τόνος
  • ιχθυέλαια
  • αυγά
  • τυρί
  • μοσχαρίσιο συκώτι
  • μανιτάρια
  • κρέας, όπως γαλοπούλα, μοσχάρι και χοιρινό
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα, γάλα σόγιας, βρόμης και αμυγδάλου, δημητριακά πρωινού, χυμός πορτοκαλιού, γιαούρτια και μαργαρίνες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition Trusted Source.

Με πληροφορίες από www.onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση