Γιατί ραγίζουν τα νύχια; Αιτίες και τρόποι θεραπείας

Τα ραγισμένα νύχια μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες.

Γιατί ραγίζουν τα νύχια; Αιτίες και τρόποι θεραπείας

Πολλοί υποτιμούν τη σημασία των νυχιών για τον άνθρωπο. Αν και αποτελούν για πολλούς μια δήλωση μόδας, τα νύχια είναι απαραίτητα και εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Λειτουργούν επίσης ως παράθυρο σε εσωτερικά ιατρικά προβλήματα. Όταν τα νύχια σπάνε, είναι σημαντικό να καταλάβετε το γιατί, να είστε σε θέση να διορθώσετε τις υποκείμενες αιτίες και να αποτρέψετε μελλοντικά περιστατικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ραγισμένα νύχια.

Τι είναι τα νύχια;

Τα κύτταρα του δέρματος στην κορυφή των δακτύλων και των ποδιών παράγουν νύχια από την πρωτεΐνη κερατίνη. Τα ανθρώπινα νύχια μοιάζουν με τις οπλές των αλόγων, τα νύχια, τα ράμφη, τα φτερά και τα κέρατα, επειδή περιέχουν επίσης την σκληρή πρωτεΐνη κερατίνη. Η κερατίνη είναι μια πρωτεΐνη που προέρχεται από διάφορα αμινοξέα, αλλά το πιο κοινό είναι η κυστεΐνη.

Advertisment

Τα νύχια αναπτύσσονται από τη μήτρα των νυχιών που βρίσκεται στη λευκή ημισεληνοειδή περιοχή των νυχιών κοντά στην επιδερμίδα. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν περίπου 3 χιλιοστά ανά μήνα, ενώ τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν πιο αργά, 1 χιλιοστό ανά μήνα. Χρειάζονται έξι μήνες για την πλήρη αναγέννηση ενός νυχιού και έως και 18 μήνες για ένα νύχι ποδιού. Τα κατεστραμμένα νύχια αναπτύσσονται ακόμη πιο αργά.

Τι είναι τα ραγισμένα νύχια;

Τα ραγισμένα νύχια είναι κατεστραμμένα νύχια που δεν είναι πλέον λεία και πεντακάθαρα. Μπορεί να έχουν διαμήκεις ή οριζόντιες ρωγμές ή σχισμές στο νύχι. Ορισμένα μπορεί να θρυμματίζονται ή να παρουσιάζουν ρωγμές, ξεφλούδισμα ή απολέπιση. Ενώ ο πόνος ή η ευαισθησία μπορεί να συνοδεύουν αυτά τα ευρήματα, τα ραγισμένα νύχια μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Τα ραγισμένα νύχια μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά από τραύμα ή να αναπτυχθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από ιατρικά προβλήματα ή κακή φροντίδα.

Αιτίες των ραγισμένων νυχιών

Τα ραγισμένα νύχια μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, αλλά εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Είναι κρίσιμο να προσδιοριστεί η αιτία, διότι αυτή θα υπαγορεύσει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας για βοήθεια στη διάγνωση και τη θεραπεία των ραγισμένων νυχιών σας.

Advertisment

Ακολουθούν ορισμένες αιτίες των ραγισμένων νυχιών:

Τραύμα. Μπορεί να εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα, όπως το κόψιμο λαχανικών στην κουζίνα ή οι εργασίες στην αυλή, που τραυματίζει τα νύχια σας. Συχνά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα νύχια τους ως εργαλεία για να ανοίξουν κονσέρβες και μπουκάλια, γεγονός που μπορεί να τα βλάψει.

Νερό. Η συνεχής βύθιση των νυχιών σας στο νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως π.χ. όταν πλένετε τα πιάτα, μπορεί να μαλακώσει και να ξηράνει τα νύχια σας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το δέρμα.

Σκληρά προϊόντα. Πολλά σκληρά προϊόντα, όπως η ακετόνη στα προϊόντα αφαίρεσης βερνικιών νυχιών ή η φορμαλδεΰδη στα βερνίκια νυχιών, μπορούν να αφυδατώσουν και να βλάψουν τα νύχια οδηγώντας σε αδυναμία, ρωγμές και αποχρωματισμό.

Ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, τα νύχια γίνονται πιο λεπτά και αδύναμα, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή σε βλάβες και ρωγμές.

Ιατρικές παθήσεις. Πολλές ιατρικές καταστάσεις προκαλούν βλάβες στα νύχια, όπως η ψωρίαση, η αναιμία, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η ηπατική δυσλειτουργία, τα προβλήματα των νεφρών, οι μυκητιασικές ή βακτηριακές λοιμώξεις, ο καρκίνος και η εγκυμοσύνη.

Φάρμακα. Πολλά φάρμακα μπορούν να βλάψουν τα νύχια, όπως η χημειοθεραπεία, τα αντισπασμωδικά και τα από του στόματος ρετινοειδή, για να αναφέρουμε μερικά.

Διατροφική ανεπάρκεια. Αρκετές διατροφικές ελλείψεις οδηγούν σε κατεστραμμένα, ραγισμένα νύχια, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, Β12 και βιοτίνη), οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα 3 και ο ψευδάργυρος.

Θεραπείες για τα ραγισμένα νύχια

Η θεραπεία των ραγισμένων νυχιών εξαρτάται από την αιτία. Εάν δεν γνωρίζετε την αιτία, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Οι δερματολόγοι είναι ειδικοί στα προβλήματα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών, οπότε μπορούν να εντοπίσουν την αιτία και να ξεκινήσουν άμεση θεραπεία. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την υποκείμενη πάθηση, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθούν τα νύχια σας. Για παράδειγμα, αν ο γιατρός σας ανακαλύψει ότι έχετε υποθυρεοειδή, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσει τον θυρεοειδή σας να λειτουργήσει σωστά και τελικά να βελτιώσει την εμφάνιση των νυχιών σας.

Ορισμένοι έχουν βρει συμπληρώματα που βοηθούν στην ενίσχυση των νυχιών και τα εμποδίζουν να τραυματίζονται εύκολα. Ορισμένες μελέτες καταδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις της βιοτίνης στην ανάπτυξη και την υγεία των νυχιών. Τα Neutraceuticals, όπως το Nutrafol, συνδυάζουν διάφορα συστατικά για να βοηθήσουν τα νύχια, όπως θαλάσσιο κολλαγόνο, βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν το νύχι σας ραγίσει λόγω ενός τραυματικού περιστατικού, μπορεί να μπορείτε να το διορθώσετε στο σπίτι, εάν είναι μικρό. Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα κόλλας νυχιών μπορεί να σφραγίσει τη ρωγμή. Μπορεί επίσης να μπορείτε να επιδιορθώσετε το ραγισμένο νύχι εφαρμόζοντας ένα μεταξωτό περιτύλιγμα ή ένα ψεύτικο νύχι. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Δεν θέλετε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό.

Πώς να προλάβετε τα ραγισμένα νύχια

Η πρόληψη είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε τα νύχια σας υγιή και δυνατά. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα ιατρικά προβλήματα που προκαλούν ραγισμένα νύχια, αλλά μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω βλάβες. Μπορείτε επίσης να τα κάνετε λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των νυχιών:

Γάντια. Χρησιμοποιήστε γάντια αν τα χέρια σας είναι βυθισμένα στο νερό για παρατεταμένες περιόδους ή αν κάνετε εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Ενυδάτωση. Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο των χεριών σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι για την επιδερμίδα ή βαζελίνη το βράδυ.

Συντήρηση. Διατηρείτε τα νύχια σας περιποιημένα και λιμαρισμένα.

Μην τα δαγκώνετε. Μην σκαλίζετε ή δαγκώνετε τα νύχια σας.

Αποφύγετε τις χημικές ουσίες. Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα.

Επαρκής διατροφή. Καταναλώστε σωστή διατροφή και διατροφική υποστήριξη για να βοηθήσετε τα νύχια να μεγαλώσουν.

Σκληρυντικά νυχιών. Χρησιμοποιήστε σκληρυντικά νυχιών, όπως το Nailtiques, για να ενισχύσετε τα νύχια σας.

Τα νύχια εξυπηρετούν πολλές σημαντικές λειτουργίες, καθιστώντας τη σωστή προληπτική φροντίδα απαραίτητη, ειδικά αν βασίζεστε και εργάζεστε με τα χέρια σας καθημερινά. Τα ραγισμένα νύχ;ια προκύπτουν από διάφορες αιτίες και απαιτούν άμεση προσοχή για να αποφευχθεί η επιδείνωση. Ορισμένα ζητήματα μπορούν να διορθωθούν στο σπίτι, ενώ άλλα απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εάν δεν γνωρίζετε την αιτία ή τη θεραπεία των ραγισμένων νυχιών σας, ζητήστε θεραπεία από τον δερματολόγο σας.

Πηγές

  1. International Journal of Women’s Dermatology. Nail health in women.
  2. Annals of Medicine. Optimal diagnosis and management of common nail disorders.
  3. Skin Therapy Letter. Skin, hair and nail supplements: An evidence-based approach.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου
Προεκλαμψία: Νέο τεστ αίματος εντοπίζει τον κίνδυνο από το πρώτο τρίμηνο της κύησης
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση