Προγεννητική ψυχική υγεία: Οι αλλαγές και οι συναισθηματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος τόσο σωματικών όσο και συναισθηματικών αλλαγών.

Προγεννητική ψυχική υγεία: Οι αλλαγές και οι συναισθηματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική και μεταμορφωτική εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συναισθημάτων, από ενθουσιασμό και χαρά μέχρι φόβο και άγχος.

Ενώ είναι φυσιολογικό να βιώνετε έναν ορισμένο βαθμό συναισθηματικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάποιοι μπορεί να βρεθούν να παλεύουν με πιο έντονα και επίμονα συναισθήματα που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία και ευεξία.

Advertisment

Συνήθεις συναισθηματικές προκλήσεις κατά την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος τόσο σωματικών όσο και συναισθηματικών αλλαγών, η οποία μπορεί να επιφέρει μια σειρά νέων προκλήσεων και στρεσογόνων παραγόντων. Ορισμένες από τις πιο κοινές συναισθηματικές προκλήσεις που βιώνουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Οι ορμονικές αλλαγές. Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις της διάθεσης, ευερεθιστότητα και άγχος.

Προβληματισμοί σχετικά με την εικόνα του σώματος. Οι σωματικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν την εικόνα του εαυτού και να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια για το σώμα.

Advertisment

Αλλαγές στις σχέσεις. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιβαρύνει τις ρομαντικές σχέσεις, τις φιλίες και τις οικογενειακές σχέσεις, καθώς όλοι προσαρμόζονται στην επερχόμενη άφιξη ενός νέου μωρού.

Οικονομικό άγχος. Το κόστος που συνδέεται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την ανατροφή ενός παιδιού μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους για πολλές οικογένειες.

Ο φόβος του τοκετού. Ο φόβος για το άγνωστο, τον σωματικό πόνο και τις πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να προκαλέσει άγχος και στρες στις εγκύους.

Ο φόβος της απώλειας της εγκυμοσύνης. Για τις οικογένειες που έχουν βιώσει αποβολή ή προβλήματα γονιμότητας, ο φόβος της απώλειας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μεγάλος και να δημιουργήσει πρόσθετες συναισθηματικές προκλήσεις.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτές οι προκλήσεις είναι φυσιολογικές και ότι πολλοί άνθρωποι τις βιώνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν αυτές οι προκλήσεις γίνονται συντριπτικές ή παρεμβαίνουν στην ικανότητά σας να λειτουργείτε, μπορεί να είναι σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Προγεννητική κατάθλιψη

Ενώ συχνά ακούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της επιλόχειας κατάθλιψης ή της κατάθλιψης μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί και κατά την προγεννητική περίοδο. Υπολογίζεται ότι το 10% έως 20% των εγκύων μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας κατά την προγεννητική περίοδο.

Η προγεννητική κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους και τα συμπτώματά της μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα συνήθη συμπτώματα της προγεννητικής κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επίμονα συναισθήματα θλίψης, απελπισίας ή αναξιότητας
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως ήταν ευχάριστες
 • Αλλαγές στην όρεξη ή στις συνήθειες του ύπνου
 • Κόπωση ή χαμηλή ενέργεια
 • Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
 • Σκέψεις αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονίας

Τα άτομα που έχουν ιστορικό κατάθλιψης, άγχους ή άλλων διαταραχών της ψυχικής υγείας μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προγεννητικής κατάθλιψης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η προγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και αναπτυξιακών καθυστερήσεων στα παιδιά. Είναι σημαντικό για όσες αντιμετωπίζουν συμπτώματα προγεννητικής κατάθλιψης να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία το συντομότερο δυνατό για να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Άγχος εγκυμοσύνης

Το άγχος είναι μία από τις πιο συχνές καταστάσεις ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Ομοίως, το άγχος κατά την προγεννητική περίοδο είναι πολύ συχνό και επηρεάζει έως και το 25% των εγκύων.

Τα συμπτώματα του άγχους εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υπερβολική ανησυχία ή φόβο για την υγεία του μωρού
 • Φόβος για τον τοκετό ή τις ιατρικές διαδικασίες
 • Ψυχαναγκαστικές ή παρεμβατικές σκέψεις
 • Κρίσεις πανικού ή σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια ή εφίδρωση
 • Δυσκολία στον ύπνο ή στη συγκέντρωση

Τα άτομα με ιστορικό αγχωδών διαταραχών ή που έχουν βιώσει στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή τους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προγεννητικό άγχος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το προγεννητικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως πρόωρος τοκετός ή χαμηλό βάρος γέννησης. Είναι σημαντικό για όσες αντιμετωπίζουν συμπτώματα προγεννητικού άγχους να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, καθώς υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους και στην προώθηση της συναισθηματικής ευημερίας.

Συμβουλές για την προστασία της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενώ υπάρχουν πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, υπάρχουν επίσης πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προάγετε την ψυχική σας υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη διατήρηση της συναισθηματικής ευεξίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας

Μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική σας υγεία να είστε υπερβολικά περιοριστική σε πράγματα όπως η κατανάλωση αλλαντικών και η κατανάλωση καφεΐνης. Εξισορροπήστε τις ανάγκες σας με τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας και να γνωρίζετε ότι ορισμένα πράγματα μπορούν να είναι εντάξει με μέτρο.

Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα

Όπως και με την ιεράρχηση των αναγκών σας, φροντίστε να εξασκείτε την αυτοφροντίδα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Αυτό περιλαμβάνει πράγματα όπως να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε τροφές που κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται καλά, να ασχολείστε με σωματική δραστηριότητα που αισθάνεστε προσιτή και να ξεκουράζεστε και να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης

Η κοινωνική υποστήριξη είναι ένα κρίσιμο ανάχωμα απέναντι σε θέματα ψυχικής υγείας. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με αγαπημένα πρόσωπα που μπορούν να σας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια όταν χρειάζεται.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας

Αν σας είναι χρήσιμο, αναζητήστε πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη γονική μέριμνα. Η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Απομακρυνθείτε όταν χρειάζεται

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική πληροφόρηση μπορεί να είναι συντριπτική και να προκαλεί άγχος. Να ξέρετε πότε πρέπει να απομακρυνθείτε από την πρόσληψη νέων πληροφοριών.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα προγεννητικής κατάθλιψης, άγχους ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία, όπως έναν θεραπευτή, σύμβουλο ή ακόμη και έναν γυναικολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να συνιστάται φαρμακευτική αγωγή.

Να θυμάστε, η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα της σωματικής σας υγείας. Δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, δημιουργώντας ένα σύστημα υποστήριξης και αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται, μπορείτε να προστατεύσετε την ψυχική σας ευεξία και να υποστηρίξετε τόσο τον εαυτό σας όσο και το μωρό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δεσμοί προσκόλλησης και η διαμόρφωση της προσωπικότητας
Αντικαταθλιπτικά: Το μεγάλο άλμα της κατανάλωσης
Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση