,

Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου

Nα σταματάτε και να συλλογίζεστε τη ζωή σας τακτικά.

Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου

Ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das είναι ένας από τους πιο αγαπητούς μοναχούς του κόσμου. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και τις ομιλίες του έχει μοιραστεί τη σοφία του με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα μαθήματα ζωής και το απόσταγμα των εμπειριών του αποτελούν έμπνευση για τον καθένα μας που επιθυμεί να ευθυγραμμίσει τη ζωή με τα όνειρά του.

Advertisment

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και στα ελληνικά το διεθνές bestseller του Τα Υπέροχα Μυστικά της Ζωής. Σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι αυτογνωσίας, ο Gaur Gopal Das μοιράζεται τις πολύτιμες γνώσεις του, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής.

https://keybooks.gr/product/ta-yperoxa-mystika-ths-zwhs/

Στο απόσπασμα που ακολουθεί, ο συγγραφέας αφηγείται ένα συναρπαστικό πείραμα που έλαβε χώρα πριν μερικά χρόνια στην Ουάσινγκτον, που αποδεικνύει τη σημασία της παύσης και της σιωπής στην καθημερινότητά μας.

Advertisment


Πατήστε παύση

Πρέπει να σταματάτε και να συλλογίζεστε τη ζωή σας τακτικά. Το να κάνετε μια παύση για να εξασκείτε την αρχή της ευγνωμοσύνης είναι ο τρόπος να κάνετε την αρχή αυτή μια σταθερά στη ζωή σας.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είπε: «Εκεί που οι λέξεις δεν αρκούν μιλά η μουσική». Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν φροντίσεις να βρεις χρόνο για ν’ ακούσεις. Πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, δημοσιεύτηκε ένα σύντομο, ταπεινό άρθρο σε μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής, την Washington Post. Η εφημερίδα αυτή είναι γνωστή για την κάλυψη του πολιτικού σκηνικού της χώρας, αλλά αυτό το άρθρο ήταν διαφορετικό. Αφορούσε ένα κοινωνικό πείραμα που φώτιζε κάποιες σκληρές αλήθειες για την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Οι περισσότεροι από τους γραφειοκράτες μεσαίου επιπέδου αποβιβάζονται στον σταθμό Λ’ Ανφάντ Πλάζα, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Ουάσιγκτον. Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου του 2007, καθώς οι άνθρωποι έπιναν τον καφέ τους και καταβρόχθιζαν ντόνατ βιαστικά, πηγαίνοντας με γοργό ρυθμό προς τη δουλειά τους, ένας άντρας που φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μπλουζάκι στεκόταν απαρατήρητος δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών μέσα στον σταθμό και έπαιζε βιολί. Σε μια πόλη σαν τη Βομβάη, το να παίζει κανείς μουσική στον δρόμο δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιοπρεπές. Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι μουσικοί του δρόμου δεν ανήκουν στην αριστοκρατία, αλλά δεν θεωρούνται και πένητες.

Θεωρούνται απλώς καλλιτέχνες του δρόμου, οι οποίοι κάποιες φορές τραβούν την προσοχή αρκετών ανθρώπων, αλλά και την προσοχή των μέσων. Αν δείτε κάποιον να παίζει μουσική σε έναν δημόσιο χώρο, σταματάτε να τον ακούσετε; Του αφήνετε μερικά ψιλά σαν ένδειξη καλοσύνης; Ή τον προσπερνάτε βιαστικά, γεμάτοι τύψεις για την έλλειψη χρόνου σας; Εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό η Washington Post έκανε ένα πείραμα για να δει αν οι άνθρωποι θα σταματούσαν για να ακούσουν έναν από τους κορυφαίους μουσικούς κλασικής μουσικής στον κόσμο, ο οποίος θα έπαιζε την πιο εκλεπτυσμένη μουσική που γράφτηκε ποτέ, με ένα από τα ακριβότερα βιολιά που κατασκευάστηκαν ποτέ. Θα αποδέχονταν οι περαστικοί ένα εισιτήριο στην πρώτη σειρά για να ακούσουν αυτή τη μουσική ιδιοφυΐα ή θα πετούσαν την ευκαιρία στα σκουπίδια, κατευθυνόμενοι βιαστικά προς το Κάπιτολ Χιλ;

Ο καλλιτέχνης ήταν ο διεθνούς φήμης βιολονίστας Τζόσουα Μπελ. Ο τριάντα εννέα ετών τότε Μπελ είχε ανταλλάξει την αίθουσα συναυλιών με το υπόγειο του μετρό, και το κοινό που τον λάτρευε με εκείνο που μπορεί να τον αγνοούσε. Λίγες μέρες πριν από το πείραμα, ο Μπελ είχε γεμίσει το επιβλητικό Symphony Hall της Βοστόνης όπου το μέσο εισιτήριο κοστίζει 100 δολάρια. Επρόκειτο για ένα τεστ σχετικά με τον ρόλο του ευρύτερου πλαισίου, την ικανότητα αντίληψης και τις προτεραιότητες που θέτουμε. Θα έκαναν οι άνθρωποι μια παύση για να εκτιμήσουν την ομορφιά που βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους;

Ο Μπελ ήταν ένα παιδί-θαύμα. Οι γονείς του, οι οποίοι ήταν και οι δύο ψυχολόγοι, αποφάσισαν να τον πάνε να μάθει και επίσημα μουσική όταν παρατήρησαν ότι ο τεσσάρων ετών γιος τους έπαιζε μουσική με κάτι λαστιχάκια – τα τέντωνε, ανοιγοκλείνοντάς τα στα ντουλάπια για να πετύχει διαφορετικό τόνο.

Η φήμη του μεγάλωσε όταν ήταν έφηβος. Σε μια συνέντευξη σε ένα περιοδικό έγραφαν για εκείνον: «Αυτό που κάνει είναι σαν να λέει στους ανθρώπους γιατί αξίζει να ζει κανείς». Θα του έλεγαν όμως οι άνθρωπο στον σταθμό του μετρό το ίδιο πράγμα; Θα αναγνώριζαν αυτή τη μεταμφιεσμένη ιδιοφυΐα που θα έπαιζε αριστουργήματα αριστοτεχνικά, σε ένα βιολί αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων;

Τι πιστεύετε λοιπόν; Μια δωρεάν συναυλία από έναν από τους κορυφαίους μουσικούς στον κόσμο! Θα περίμενε κανείς να μαζευτεί γύρω του ένα ολόκληρο πλήθος από περαστικούς.

Και συνέβη το αντίθετο.

Τρία λεπτά από τη στιγμή που ξεκίνησε να παίζει, μια μεσήλικη γυναίκα έριξε στον Τζόσουα μια ματιά για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, αλλά συνέχισε τον δρόμο της. Τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα, μια γυναίκα έριξε ένα δολάριο και συνέχισε και εκείνη βιαστικά τον δρόμο της. Έξι λεπτά αργότερα, ένας μόνο ακούμπησε στον τοίχο και κάθισε να ακούσει. Τα στατιστικά ήταν απογοητευτικά. Στα σαράντα πέντε λεπτά που ο Τζόσουα Μπελ έπαιξε μουσική, επτά άνθρωποι σταμάτησαν και κοντοστάθηκαν για τουλάχιστον ένα λεπτό, είκοσι επτά άτομα έριξαν χρήματα που αθροιστικά έφτασαν το αστρονομικό ποσό των 32 δολαρίων. Και 1.070 άνθρωποι δεν πρόσεξαν καν το θαύμα που στεκόταν μερικά μόνο μέτρα μακριά τους.

Η Washington Post κατέγραψε κρυφά ολόκληρη την παράσταση του Μπελ, δημιουργώντας ένα βίντεο σε μορφή time-lapse που έδειχνε τι συνέβη ή, σε αυτή την περίπτωση, τι δεν συνέβη.

«Ακόμα και σε αυτό τον γρήγορο ρυθμό, ωστόσο, οι κινήσεις του βιολονίστα διατηρούν τη ροή και τη χάρη τους. Ο καλλιτέχνης φαίνεται τόσο μακριά από το ακροατήριό του -αόρατος, αθόρυβος, απόκοσμος-, τόσο που πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι στην πραγματικότητα δεν βρίσκεται εκεί. Είναι ένα φάντασμα.
Και μόνο τότε το καταλαβαίνεις: εκείνος είναι ο αληθινός. Και οι περαστικοί είναι τα φαντάσματα» σημείωνε το άρθρο.
Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μη καλλιεργημένους τους χιλιάδες ανθρώπους που αγνόησαν τον Μπελ; Όχι απαραίτητα.

Ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμάνουελ Καντ είχε πει ότι παίζει ρόλο και το ευρύτερο πλαίσιο μιας κατάστασης. «Η ικανότητα ενός ανθρώπου να εκτιμά την ομορφιά σχετίζεται με την ικανότητά του να κάνει ηθικές εκτιμήσεις» ανέφερε. Αλλά για να γίνει αυτό, οι «συνθήκες θέασης πρέπει να είναι ιδανικές». Η τέχνη σε μια γκαλερί και η τέχνη σε μια καφετέρια αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Στην καφετέρια η τέχνη μπορεί να είναι πιο ακριβή και μεγαλύτερης αξίας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να την προσέξει κανείς καθώς όλοι απολαμβάνουν διάφορα είδη μοκατσίνο.

Στις περισσότερες γκαλερί έχουν δημιουργηθεί οι «ιδανικές» συνθήκες για να θαυμάσει κανείς την ομορφιά. Ο φωτισμός πέφτει στο σωστό σημείο, υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ του έργου τέχνης και του θεατή, υπάρχει μια περιγραφή του έργου κ.λπ. Κατά έναν περίεργο τρόπο, πολλοί βρίσκουν συνηθισμένα αντικείμενα που είχαν χάσει στην γκαλερί να τα φωτογραφίζουν κάποιοι, νομίζοντας ότι είναι εκθέματα! Το ευρύτερο πλαίσιο επηρεάζει την οπτική μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να κρίνουμε την ικανότητα των ανθρώπων να εκτιμούν την ομορφιά επειδή ο Μπελ όντως
έμοιαζε με έναν αδιάφορο βιολιστή. Ωστόσο, τι λέει αυτό για την ικανότητά μας να εκτιμούμε τη ζωή;

Έχω καταλάβει ότι, ως λαός, με τον καιρό γινόμαστε ολοένα και πιο πολυάσχολοι. Έχουμε την τάση να αποκλείουμε κομμάτια της ζωής μας που δεν σχετίζονται απευθείας με τη σκληρή δουλειά και τη συγκέντρωση πλούτου. Η δομή του σύγχρονου κόσμου είναι τέτοια που έχουμε λιγότερο χρόνο για να κάνουμε μια παύση και να εκτιμήσουμε την ομορφιά. Με τη σκέψη στις δουλειές τους, στρεσαρισμένοι, κοιτώντας ευθεία μπροστά τους τον Τζόσουα Μπελ, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν την ομορφιά, αλλά φαίνεται άσχετη με τη ζωή τους, οπότε επιλέγουν να μην το κάνουν.

Αν δεν μπορούμε να αφιερώσουμε μια στιγμή για να ακούσουμε την όμορφη αυτή μουσική που παίζει ένας από τους καλύτερους μουσικούς στον πλανήτη, αν η ροή της σύγχρονης ζωής μάς καταπιέζει τόσο που να μην μπορούμε να ακούσουμε και να δούμε αυτό το θέαμα, τι άλλο χάνουμε;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση