, ,

H δύναμη της προσήλωσης: Εκπαιδεύστε το νου σας στην ευτυχία

Σε έναν κόσμο που αποσπά την προσοχή σας με ποικίλους τρόπους, δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσατε να κρατήσετε τα μάτια σας στον στόχο;

H τέχνη της προσήλωσης: Εκπαιδεύστε τον νου σας στην ευτυχία

Βρίσκεστε στο αγαπημένο σας εστιατόριο. Τα πιο εκλεκτά εδέσματα προσγειώνονται στο τραπέζι σας, η μουσική αγκαλιάζει τον χώρο με τις απαλές της νότες και ο σύντροφός σας ενθουσιασμένος μοιράζεται μαζί σας τις προτάσεις του για τις επικείμενες κοινές διακοπές σας.

Εσείς, από την άλλη, τρώτε μηχανικά, χαμογελάτε αφηρημένα και κάπου κάπου γνέφετε καταφατικά, αφού στην πραγματικότητα η σκέψη σας έχει ήδη μεταφερθεί στο σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού της επόμενης μέρας. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες φορές ο νους σας ταξιδεύει από το ένα μέρος στο άλλο αντί να εστιάζει στο παρόν;

Advertisment

Βγαίνετε με τους φίλους σας και βυθίζεστε στην οθόνη του κινητού σας. Εργάζεστε και παράλληλα ρίχνετε κλέφτες ματιές στην τηλεόραση. Αγκαλιάζετε τα παιδιά σας αλλά συγχρόνως ανησυχείτε για τους λογαριασμούς του μήνα. Σε έναν κόσμο που αποσπά την προσοχή σας με ποικίλους τρόπους, δεν θα ήταν υπέροχο να μπορούσατε να κρατήσετε τα μάτια σας στον στόχο;

Μια συναρπαστική περιήγηση στα άδυτα του μυαλού σας

Ο ινδουιστής ιερέας και επιχειρηματίας Dandapani με το αφυπνιστικό βιβλίο Η δύναμη της προσήλωσης από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλεί σε μια συναρπαστική περιήγηση στα άδυτα του νου, καθιστώντας σας κοινωνούς της μοναδικής εκπαίδευσης που έλαβε ο ίδιος από τον γκουρού του την περίοδο που ζούσε ως μοναχός στο μοναστήρι του.

H τέχνη της προσήλωσης: Εκπαιδεύστε τον νου σας στην ευτυχία

Advertisment

Πολύτιμες διδαχές, ανεκτίμητες πληροφορίες και άκρως χρηστικά εργαλεία τίθενται στις υπηρεσίες σας, μεταμορφώνοντας την καθημερινότητά σας με τρόπους που ουδέποτε φανταστήκατε. Είστε έτοιμοι να αυξήσετε θεαματικά την απόδοσή σας στον επαγγελματικό χώρο, να ενισχύσετε την ποιότητα των διαπροσωπικών σας σχέσεων και να προάγετε την ψυχική σας υγεία;

Για να απολαύσετε μια στοχοπροσηλωμένη και χαρούμενη ζωή, χρειάζεται πρώτα να αποκτήσετε επαρκή κατανόηση και έλεγχο του μυαλού σας, καθώς και ικανότητα εστίασης. Γνωρίζατε πως ο νους συνιστά το ισχυρότερο εργαλείο στον κόσμο, εξοπλισμένο με ασύλληπτη λειτουργικότητα; Στην ουσία είναι ένας αχανής χώρος με πολλές και διαφορετικές περιοχές. Η επίγνωση, από την άλλη πλευρά, αντιστοιχεί στην λαμπερή μπάλα φωτός που μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του νου, φωτίζοντάς την.

Είστε η αμιγής επίγνωση και όχι ο νους

«Είμαι αγχωμένος» λέτε συχνά μα όσο και αν κατά καιρούς βυθίζεστε στις σκέψεις σας, δεν είστε ο νους σας. Για να το αντιληφθείτε καλύτερα, φανταστείτε τον εαυτό σας ως την αμιγή επίγνωση που επιβιβάζεται σε ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγες ώρες μετά βρίσκεστε στην Ιταλία όμως δεν είστε η Ιταλία αλλά η αμιγής επίγνωση που αποκτά εμπειρίες Ιταλίας.

Ως ελεύθεροι πολίτες του νου μπορείτε να μεταβείτε σε όποια περιοχή επιθυμείτε, βιώνοντας και τις ανάλογες συνέπειες. Στην περιοχή της χαράς θα νιώσετε την ικανοποίηση να πλημμυρίζει την καρδιά σας ενώ σε εκείνη της λύπης το στομάχι σας θα σφιχτεί από στεναχώρια. Στη χώρα του θυμού θα ξεχειλίσετε από οργή και πιθανότητα να ξεστομίσετε κουβέντες που αργότερα θα μετανιώσετε αλλά στην πόλη της χαλάρωσης θα επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας, νιώθοντας ξανά ένας ανέμελος έφηβος.

Η επίδραση του περιβάλλοντος στις εμπειρίες σας

Στην ουσία, ο τρόπος που ενεργείτε και αντιδράτε στις εμπειρίες σας βασίζεται στην κατάσταση του νου στην οποία βρίσκεται η επίγνωσή σας. Χρησιμοποιείτε, όμως, σοφά το ταξιδιωτικό σας διαβατήριο ή επιτρέπετε στο περιβάλλον σας και στα ασυνείδητα μοτίβα παλιών συνηθειών που ριζώνουν στο υποσυνείδητό σας να επιλέγουν την κατεύθυνση της επίγνωσης του νου σας και συνεπώς τις εμπειρίες που θα αποκτήσετε;

Προτού βιαστείτε να απαντήσετε, θυμηθείτε εκείνη τη φορά που ένα ζευγάρι καβγάδιζε μπροστά σας στο μετρό. Οι δυνατές φωνές τους απέσπασαν την προσοχή σας από το βιβλίο που διαβάζατε, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να μεταφερθείτε στην περιοχή ενόχλησης και θυμού του νου που βρίσκονταν και οι ίδιοι.

Και τώρα σκεφτείτε τον στρυφνό σας προϊστάμενο που σας παρασύρει κάθε πρωί στη χώρα του στρες. Δεν θα ήταν προτιμότερο να μην επιτρέπατε στο εξής στα επικριτικά του σχόλια να υπονομεύσουν τη θετική σας διάθεση;

Μήπως έφτασε, όμως, και η στιγμή να συνειδητοποιήσετε πως ο βαθύτερος λόγος που επισκέπτεστε συχνά την περιοχή κατάθλιψης του μυαλού είναι το γεγονός πως κατά την παιδική σας ηλικία οι γονείς σας σας υποβάθμιζαν διαρκώς, διαβρώνοντας την αυτοεκτίμησή σας;

Επενδύστε σοφά την ενέργεια σας

Οι περιοχές του νου που σας φαίνονται οικείες έχουν δρόμους που οδηγούν σε αυτές και όσο πιο βαθύ είναι το νοητικό σπιράλ τόσο πιο εύκολα διατηρεί η επίγνωση των πορεία της προς την περιοχή του μυαλού στην οποία συχνάζει.

Κάθε επαναλαμβανόμενη ενέργεια ξεκινά τη διαδικασία χάραξης ενός μονοπατιού. Αν, για παράδειγμα, το πρωί που ξυπνάτε κάνετε μια ώρα διαλογισμό, τότε διαβαίνετε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε ανώτερες καταστάσεις του μυαλού. Σε ό,τι και αν επενδύσετε την ενέργειά σας λοιπόν, αυτό αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να υλοποιείται στη ζωή σας.

Για να ορίσετε οι ίδιοι το πεπρωμένο σας, ξεκινήστε να επιλέγετε συνειδητά σε ποιο σημείο επιθυμείτε να μετακινείτε την επίγνωση σας ανά πάσα στιγμή. Την επόμενη φορά που θα συνομιλήσετε με κάποιον που η επίγνωση του κατευθύνεται σε μια πολύ αρνητική περιοχή του νου παρασύροντας και τη δική σας, αναρωτηθείτε σιωπηλά:

«Υπάρχει λόγος να ταξιδέψω και εγώ εκεί;». Ύστερα απλώς μετακινηθείτε προς την επιθυμητή σας κατεύθυνση.

Εξασκείστε τη συγκέντρωση και τη θέλησή σας

Σε περίπτωση που η προσοχή σας αποσπάται συχνά, δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση: Σημειώστε πέντε αδιαπραγμάτευτα επαναλαμβανόμενα γεγονότα μιας τυπικής σας μέρας που μπορείτε να αξιοποιήσετε ως ευκαιρίες εξάσκησης της συγκέντρωσής σας και έπειτα καταστρώστε μια λίστα με τις συγκεκριμένες ευκαιρίες από το ένα ως το πέντε, με τη σειρά που θέλετε να τις υλοποιήσετε.

Για παράδειγμα πιθανόν να επιθυμείτε να κάνετε πιο ουσιαστικές συζητήσεις με τον σύντροφό σας. Ενσωματώστε την παραπάνω ευκαιρία στη ζωή σας για έναν μήνα, θέτοντας τις υπόλοιπες σε εκκρεμότητα. Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, διατηρήστε την επίγνωσή σας σε αυτή, ώσπου συνειδητά να επιλέξετε να τη μεταφέρετε σε κάτι άλλο.

Αφοσιωθείτε στην προσπάθειά σας και έπειτα περάστε στην επόμενη ευκαιρία. Σταδιακά θα ανακαλύψετε ότι η συγκέντρωση σας δεν θα απαιτεί την ίδια μεγάλη προσπάθεια που απαιτούσε στην αρχή, αφού θα έχετε πια δομήσει στο υποσυνείδητό σας ένα μοτίβο.

Παρακολουθήστε την πρόοδο σας αλλά να θυμάστε πως η απόλυτη ένδειξη της βελτίωσής σας είναι ο αντίκτυπος που έχει η αλλαγή της συμπεριφοράς σας στην ίδια σας της ζωή. Εάν δίνετε ολοκληρωτικά το παρόν στις κουβέντες σας με τον σύντροφό σας, τότε η σχέση σας μαζί του θα καταστεί σταδιακά πιο ικανοποιητική ενώ όταν ακούτε με προσοχή τα παράπονα των υπαλλήλων σας, εκείνοι αυξάνουν τη δέσμευσή τους απέναντί σας, συνεπώς και την παραγωγικότητά τους.

Ενισχύσετε και τη δύναμη θέλησή σας: αντισταθείτε στον πειρασμό να παρατήσετε ένα έργο προτού το ολοκληρώσετε και ακολουθώντας την κοπιαστική πορεία προς τη γραμμή τερματισμού μετατρέψτε την ιδέα σας από όραμα σε πράξη. Επιδιώξτε την άριστη ολοκλήρωση έργων πέραν κάθε προσδοκίας. Να αναρωτιέστε πάντα: «Μπορώ να αποδώσω καλύτερα;» Και κάθε φορά κάντε λίγο περισσότερο από ό,τι θεωρούσατε ότι μπορείτε.

Η προσωπική σας πνευματική Ακρόπολη

Ο Dandapani με το αφυπνιστικό βιβλίο Η δύναμη της προσήλωσης σας μεταφέρει με σοφία και τρυφερότητα τις διδαχές που άλλαξαν τη ζωή του, όπως και τις ζωές πολλών ακόμη ανθρώπων, προσφέροντάς σας την ευκαιρία της ίδιας σας της αναγέννησης.

Ωστόσο, η επιτυχία έγκειται σε εσάς. Θα περπατήσετε στο μονοπάτι των λέξεων, όπου απλώς μιλάτε για όσα μάθατε και διαβάσατε, ή σε εκείνο της προσωπικής εμπειρίας όπου εφαρμόζετε τα πολύτιμα εργαλεία με συνέπεια, βιώνοντας μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση στην καθημερινότητά σας;

Αφήστε τις ανεκτίμητες γνώσεις να διαπεράσουν κάθε κύτταρό της ύπαρξής σας και εξασκηθείτε σε αυτές, πραγματοποιώντας ένα μικρό βήμα τη φορά. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία, δείχνοντας υπομονή και συμπόνια προς τον εαυτό σας. Να θυμάστε, εξάλλου, πως είστε ένα κτίριο προς εξέλιξη και πως με κάθε τούβλο που προσθέτετε στον ναό σας, χτίζετε την προσωπική σας πνευματική Ακρόπολη.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση