, , ,

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή: Tips για να εξουδετερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να θριαμβεύουν; 

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή: Tips για να εξουδετερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να θριαμβεύουν;  Σκεφτείτε, για παράδειγμα, εκείνον τον παιδικό σας φίλο που πέρυσι τέτοια εποχή χώρισε και συγχρόνως έμεινε άνεργος. Θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει ψυχικά όμως γρήγορα ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του, με αποτέλεσμα σήμερα να απολαμβάνει την επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία. Ποια αποδεικνύεται άραγε η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο άτομο που πελαγώνει με το πρώτο εμπόδιο και εκείνον που διαχειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία τις μεγαλύτερες αντιξοότητες;

Μια πολύτιμη εργαλειοθήκη ευτυχίας

Η ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και χαρισματική life coach, Dr. Olivia Remes στον χρηστικό οδηγό Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή από τις Εκδόσεις Διόπτρα (σε μέγεθος για να το κουβαλάτε πάντα μαζί σας) σας εκπαιδεύει στην άμεση αντιμετώπιση του άγχους και οποιουδήποτε άλλου αρνητικού συναισθήματος. Ένα πακέτο επιστημονικών στρατηγικών μετατρέπεται στην πολύτιμη εργαλειοθήκη σας, στην οποία μπορείτε να ανατρέξετε οπουδήποτε και αν βρίσκεστε προκειμένου να αυξήσετε την αισιοδοξία, την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθησή σας. Είστε λοιπόν έτοιμοι για μια επική ανατροπή της στάσης σας σε θέματα που αφορούν την κοινωνική, επαγγελματική ζωή αλλά και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις;

Advertisment

Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή: Tips για να εξουδετερώσετε τα αρνητικά συναισθήματα

Ενισχύστε την αποφασιστικότητά σας

Εντοπίζοντας τα νοητικά και συναισθηματικά μοτίβα που σας εμποδίζουν να αξιοποιήσετε τις απεριόριστες δυνατότητές σας, θέτετε τα θεμέλια των μεγαλύτερων υπερβάσεών σας. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι ο τρόπος που λαμβάνετε αποφάσεις επηρεάζει σημαντικά την πραγματικότητα σας; Στην περίπτωση που ανήκετε στους χρόνια αναποφάσιστους, που ζυγίζουν με προσοχή τα υπέρ και τα κατά ακόμη και της αγοράς ενός παντελονιού, συνειδητοποιήστε ότι το τέλειο σπίτι, η τέλεια καριέρα και το τέλειο προϊόν απλώς δεν υπάρχουν. Ύστερα, αναπτύξτε ανοχή στον κίνδυνο, αφού κάθε απόφαση ενέχει ρίσκο. Και όταν βρίσκεστε μπροστά σε σημαντικά διλήμματα, έχετε στο νου σας πως σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ όσο πιο πολύπλοκες είναι οι αποφάσεις, τόσο καλύτερο αποδεικνύεται να ακολουθήσετε την πρώτη, ενστικτώδη σας αντίδραση.

Αποχαιρετήστε την αναβλητικότητα

Και εάν συγκαταλέγεστε σε εκείνους που σκαρφίζονται αμέτρητες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν να κάνουν την αρχή σε μια δύσκολη συζήτηση ή να διευθετήσουν μια σημαντική υποχρέωση, καλώς ήρθατε στη λέσχη των αναβλητικών! Τι θα λέγατε στο εξής αντί να περιμένετε τον ιδανικό τόπο και χρόνο και την κατάλληλη διάθεση για να ξεκινήσετε ένα πρότζεκτ, να ριχτείτε κατευθείαν στα βαθιά, εκτελώντας το έστω και πρόχειρα; Μετατρέψτε τη δράση στη νέα αγαπημένη σας συνήθεια και ανεχτείτε τα παροδικά δυσάρεστα συναισθήματα που σας κατακλύζουν. Εξάλλου, τι προτιμάτε; Την πρόσκαιρη ικανοποίηση ή την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων σας;

Advertisment

Εξασκήστε τον αυτοέλεγχό σας

Συλλογιστείτε τώρα τις φορές που υποκύψατε σε έναν πειρασμό. Δεν θα ήταν υπέροχο να αντιστέκεστε σε όσες βλαβερές συνήθειες σας κρατούν πίσω; Η ικανότητα άσκησης αυτοελέγχου από μικρή ηλικία συνιστά ένδειξη μεταγενέστερης επιτυχίας στη ζωή. Όπως επιβεβαιώνουν μάλιστα σχετικές έρευνες, τα άτομα που ως νήπια μπορούν να αναβάλλουν την ικανοποίησή τους παρουσιάζουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στην εφηβεία ενώ διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το στρες.

Στο εξής, όταν νιώθετε μια παρόρμηση που δυσκολεύεστε να ελέγξετε, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τον πειρασμό από το περιβάλλον σας. Συνεπώς, εάν αποσπάστε συνεχώς από το κινητό σας όταν δουλεύετε, αφήστε το απλώς σε άλλο δωμάτιο και παρατηρήστε την παραγωγικότητά σας στην εργασία να εκτοξεύεται! Συνειδητοποιείστε τα οφέλη της αυτοσυγκράτησης. Πιθανότατα να λαχταράτε να απολαύστε τον καφέ σας το βράδυ όμως αντί να εστιάζετε στην ικανοποίηση που η γεύση του σας προσφέρει γιατί δεν σκέφτεστε τη νευρικότητα και την ταραχή που θα προκαλέσει στον νυχτερινό σας ύπνο;

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το στρες

Και πώς θα σας φαινόταν αν εκπαιδευόσασταν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του στρες; Στα πλαίσια έρευνας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Καρολίνας, 84 συμμετέχοντες σε διαγώνισμα άλγεβρας χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και προτού ξεκινήσει η εξέταση έδωσαν στην πρώτη ομάδα να διαβάσει δέκα κόμικς, στη δεύτερη ποιήματα και στην τρίτη τίποτα. Η ομάδα που είχε διαβάσει τα κόμικς ήταν εκείνη που τελικά απέδωσε και καλύτερα στο διαγώνισμα, λόγω μειωμένων επιπέδων στρες. Εξασκηθείτε λοιπόν στην τέχνη του χιούμορ, προκειμένου να ενισχύσετε τη νοητική σας διαύγεια και, συγχρόνως, να επιτύχετε μια φιλοσοφική αποστασιοποίηση από τη ζωή -όπως είχε επισημάνει κάποτε ο Φρόιντ.

Περισσότερη αισιοδοξία και λιγότερη μοναξιά

Τις φορές που νιώθετε χαμένοι στις αμέτρητες υποχρεώσεις σας, αντί να πελαγώνετε σταματήστε για λίγο ό,τι κάνετε και πάρτε βαθιές ανάσες. Αφού ανακτήσετε την ηρεμία σας, σκεφτείτε: Από όσα πρέπει να δρομολογήσετε, τι θα σας ωθούσε να νιώσετε ένα αίσθημα επίτευξης; Κάντε το! Αγκαλιάστε τον ανήσυχο νου σας όπως θα αγκαλιάζατε ένα μικρό, φοβισμένο παιδί και ξεκινήστε να ενεργείτε με βάση τους στόχους σας, όχι τη διάθεσή σας. Επιπλέον, προτιμήστε να περνάτε χρόνο με ανθρώπους που δεν σας κόβουν τα φτερά, αφού τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Σε κάθε σχέση, μην παραλείπετε να θέτετε στον εαυτό σας το παρακάτω ερώτημα: Νιώθω πιο αστείος και ελκυστικός πλάι στο συγκεκριμένο άτομο ή μήπως αισθάνομαι ανεπαρκής δίπλα του;

Και όταν σας κυριεύει η μοναξιά, εστιάστε στο τι μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο. Δείξτε ενδιαφέρον για τους άλλους αλλά όταν αντιδρούν με χλιαρό τρόπο απέναντι σας, αποδεχτείτε το απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης και μάθετε να το ξεπερνάτε. Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση, που θα ενισχύσει τη σύνδεση και την εγγύτητα με τον συνομιλητή σας. Τέλος, εκπαιδευτείτε στο να αισθάνεστε όμορφα ακόμη και όταν κανείς δεν είναι κοντά σας.

Η ευκαιρία της μετατραυματικής ανάπτυξης

Στην περίπτωση που χωρίσατε πρόσφατα ή πήρατε διαζύγιο, η εξήγηση που δίνετε στον εαυτό σας για το συγκεκριμένο γεγονός θα έχει σημαντικές συνέπειες στη διάθεσή σας. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε πως ερευνητές του Χάρβαρντ που μελέτησαν τη νοοτροπία χωρισμένων γυναικών διαπίστωσαν ότι όσες απέδιδαν το διαζύγιό τους σε προβληματική αλληλεπίδραση και όχι σε ατομική ευθύνη ένιωθαν πολύ πιο χαρούμενες.

Για να διαχειριστείτε τη συγκεκριμένη δύσκολη κατάσταση, δοκιμάστε και την άσκηση των τριών καλών: Σκεφτείτε τρείς θετικές πτυχές του χωρισμού σας και καταγράψτε τες στο χαρτί. Ύστερα, αρχίστε να εξελίσσεστε στον σύντροφο που επιθυμείτε να έλξετε. Βρείτε τον εαυτό σας και το νόημα στη ζωή και τότε θα συναντήσετε την αγάπη.

Και όταν σας συμβαίνουν πράγματα πέρα από τον έλεγχό σας, αποφύγετε να καταπνίγετε τα συναισθήματά σας. Βιώστε τη λύπη, τον θυμό, ακόμη και την απόγνωσή σας, όμως έπειτα γυρίστε σελίδα. Θυμηθείτε, εξάλλου, πως η μετατραυματική ανάπτυξη ισοδυναμεί με την ευκαιρία σας να συνειδητοποιήσετε τη δύναμή σας και να ανατρέψετε τον ρου του πεπρωμένου σας.

Μια ουσιαστική αλλαγή πορείας ζωής

Η Dr. Olivia Remes στο βιβλίο Αλλαγή διάθεσης στη στιγμή από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προπονεί για μια ζωή πλημμυρισμένη από χαρά και γαλήνη. Εντοπίζοντας όσα νοητικά και συναισθηματικά μοτίβα σας φράζουν τον δρόμο προς την εξέλιξη, συνδέεστε με το εσωτερικό σας φως και μεταμορφώνετε την καθημερινότητά σας με τρόπους που ουδέποτε φανταστήκατε.

Και Το αλλάζω διάθεση στη στιγμή αποδεικνύεται τελικά ο πολύχρωμος χάρτης της προσωπικής σας ευτυχίας, το ισχυρό αντίδοτο στις αντιξοότητες που συναντάτε στην πορεία σας, ο ενθουσιώδης φίλος που αναπτερώνει την ελπίδα σας στους πιο χαλεπούς καιρούς και ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης που ζωγραφίζει ένα πηγαίο χαμόγελο στα χείλη σας.

Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση