, ,

«Δεν είσαι μόνος»: Γκρεμίζοντας τους κοινωνικούς φραγμούς των ψυχικών ασθενειών

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ψυχικής υγείας.

«Δεν είσαι μόνος»: Γκρεμίζοντας τους κοινωνικούς φραγμούς των ψυχικών ασθενειών

Γιατροί και ασθενείς με ψυχικά νοσήματα μιλούν για τις εμπειρίες τους

To πρωί σηκώνεστε κακόκεφοι από το κρεβάτι σας ενώ στην καθημερινότητά σας δυσκολεύεστε να αντλήσετε ικανοποίηση από την εργασία και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις. Οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν συνεχώς τον νου σας και συχνά νιώθετε πως βρίσκεστε σε ένα τέλμα. «Θα περάσει» πείθετε τον εαυτό σας. Τι γίνεται όμως όταν ο πόνος ριζώνει μέσα σας και η ζωή μετατρέπεται από πηγή χαράς σε έναν αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης;

Εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται κάθε χρόνο από ψυχικές ασθένειες. Μάλιστα, το 2020, στην αρχή της πανδημίας του Covid 19, ο αριθμός αυτός ήταν μεγαλύτερος από ποτέ με το 41% των Αμερικάνων να αναφέρει σε μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων συμπτώματα ψυχικής διαταραχής κλινικής σημασίας.
Αξιοσημείωτο είναι πως πάνω από τις μισές ψυχικές διαταραχές εκδηλώνονται πριν από την ηλικία των 14 ετών και τα τρία τέταρτα αυτών ως την ηλικία των 25 ετών ενώ στρεσογόνοι παράγοντες της παιδικής περιόδου όπως το μπούλινγκ, το διαζύγιο τα και τραυματικά συμβάντα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων ψυχικής διαταραχής.

Advertisment

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ψυχικής υγείας

Ο Ken Duckworth, Διευθύνων Σύμβουλος Ιατρικής και Ιατρικός Διευθυντής της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψυχικές Ασθένειες (ΕΣΨΑ) στο βιβλίο Δεν είσαι μόνος του Ken Duckworth, M.D. από τις Εκδόσεις Διόπτρα ξετυλίγει με επιστημονική τεκμηρίωση, τρυφερότητα και αγάπη το δαιδαλώδες κουβάρι της ψυχικής υγείας και φροντίδας, υπενθυμίζοντάς σας πως υπάρχει πάντα ένας καλύτερος τρόπος για να υπάρχετε.

Μετουσιώνοντας την εμπειρία της ζωής δίπλα σε έναν πατέρα που έπασχε από διπολική διαταραχή σε απόσταγμα σοφίας, ο συγγραφέας δημιουργεί έναν πολύτιμο πρακτικό οδηγό υποστήριξης και καθοδήγησης για όσους έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα ψυχικής υγείας. Εκ βαθέων συνεντεύξεις 130 ανθρώπων που πάσχουν οι ίδιοι ή κάποιος που αγαπούν από μια ψυχική ασθένεια ρίχνουν φως στο σκοτεινό τούνελ της μυστικότητας και της απομόνωσης ενώ κορυφαίοι στοχαστές απαντούν στα ερωτήματα που θέτουν συχνότερα οι άνθρωποι για το πώς είναι να ζει κανείς με μια ψυχική πάθηση.

«Δεν είσαι μόνος»: Γκρεμίζοντας τους κοινωνικούς φραγμούς των ψυχικών ασθενειών

Advertisment

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια;

Καθώς όλοι οι άνθρωποι βιώνουν κατά διαστήματα ψυχικό και συναισθηματικό πόνο, ενδεχομένως να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αντιληφθείτε αν εσείς ή κάποιο δικό σας πρόσωπο έχει μια ψυχική διαταραχή και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ζητήσετε βοήθεια ή να παρέμβετε.
Συμπτώματα όπως η παρατεταμένη λύπη, η αλλαγή στην κοινωνικότητα ή στα μοτίβα ύπνου, η σημαντική και ανεξέλεγκτα ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, η εξαιρετική δυσκολία στην προσήλωση ή η αλλαγή στις σκέψεις και στη μνήμη, η μεγάλη απώλεια ή η αύξηση βάρους αποτελούν καμπανάκια κινδύνου. Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο οικογενειακό ιστορικό.

Αξιόπιστα εργαλεία ελέγχου που διατίθενται στο διαδίκτυο, θα σας βοηθήσουν να κάνετε μόνοι σας μια αρχική αξιολόγηση, που θα αποτελέσει ίσως την πρώτη ένδειξη ότι κινδυνεύετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ψυχική ασθένεια και θα σας παρακινήσει να αναζητήσετε μια επίσημη αξιολόγηση. Αφού αναγνωρίσετε πως εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας πάσχετε από μια ψυχική ασθένεια, το επόμενο βήμα είναι η διάγνωση, που συνιστά ένα αναμφισβήτητο εργαλείο για την ανάρρωση αφού σας προσφέρει το προκαταρκτικό πλαίσιο για να καταλάβετε τι βιώνετε. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει άλλωστε και η Άντζελα Χάνστον, ασθενής από το Τέξας, «δεν μπορείς να το δαμάσεις εάν δεν το ονομάσεις».

Η διάγνωση συνιστά την αρχή του ταξιδιού σας

Οι όροι και οι έννοιες που θα μάθετε πιθανότατα να καταστήσουν την εμπειρία σας πιο διαχειρίσιμη, βοηθώντας σας στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων. Η ακριβής διάγνωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, για αυτό όταν η θεραπευτική αγωγή σας δεν λειτουργεί επαναξιολογήστε τόσο αυτή όσο και τη διάγνωση. Στην πρώτη σας συνάντηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας ρωτήστε τον για τις σπουδές του καθώς και για τη φιλοσοφία του σε ό,τι αφορά τη φροντίδα ψυχικής υγείας. Μάθετε πόσους ανθρώπους με τη δική σας διάγνωση έχει περιθάλψει και αν διαθέτει εμπειρία από άτομα της κουλτούρας ή της ταυτότητάς σας.

Προσοχή: η διάγνωση δεν σας καθορίζει. Συνιστά μόνο την αρχή του ταξιδιού σας προς την ανάρρωση, ενός ταξιδιού που απαιτεί θάρρος αλλά υπόσχεται και πολλές ανταμοιβές. Αν μια πρόγνωση είναι εξαιρετικά αρνητική, μην την πιστέψετε. Οι άνθρωποι βρίσκουν τον τρόπο, αυτό να θυμάστε. Πράγματι, στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα εργαλεία από ποτέ για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά σας, να βρείτε υποστήριξη και να δημιουργήσετε μια ικανοποιητική καθημερινότητα.

«Ζω με την ασθένειά μου, δεν με τραβάει από την ουρά» αναφέρει μεταξύ άλλων η Σάσα, μια γυναίκα που βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει τις παρενέργειες της ηλεκτροσπασμοθεραπείας και πια είναι μαζί με τον σύντροφό της συνιδιοκτήτρια του αρτοζαχαροπλαστείου Skull Cakebones.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα για να την αλλάξετε

Κρίσιμο στοιχείο του ταξιδιού σας συνιστά η αποδοχή, αφού δεν μπορείτε να αλλάξετε τα γονίδιά σας ή να διαγράψετε ένα τραυματικό γεγονός, διαθέτετε όμως τη δυνατότητα να αποδεχτείτε την πραγματικότητα επιτυγχάνοντας έτσι μια κάποια αποστασιοποίηση από αυτήν.

«Ανάρρωση είναι να συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησες» επισημαίνει ο Ρομπερτ Καμπ, αστυνομικός με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες που τώρα εκπαιδεύει άλλους στην κοινότητα των δυνάμεων επιβολής του νόμου ώστε να αντιμετωπίζουν το τραύμα. «Πρόκειται για μια συνεχιζόμενη διαδικασία» υπογραμμίζει για την πορεία προς την ίαση ο Ντάντε Μπούρι από το Κένταλ, ένας 49χρονος Αφροαμερικάνος που δουλεύει ως δάσκαλος και έχει σχιζοσυναισθηματική διαταραχή.

Καθώς αποφασίζετε ποιοι είστε και ποια είναι η σχέση σας με τη δική σας ψυχική σας ασθένεια και την ανάρρωση, πιθανόν με τον καιρό να ανακαλύψετε πως η εμπειρία σας από την πάθησή σας εξελίσσεται και από εκεί που αποτελούσε μια κυρίαρχη δύναμη στη ζωή δεν βρίσκεται πια στο κέντρο της.

«Στην αρχή ένιωθα τη διπολική διαταραχή τεράστιο μέρος της ταυτότητάς μου όμως πλέον έγινε απλώς κάτι το οποίο διαχειρίζομαι» εξομολογείται η Λόρα Φριτζ, δημιουργός στο Τικ Τοκ και μητέρα 2 παιδιών.

Μια τεράστια κοινότητα φροντίδας και υποστήριξης

«Ο δικός μου ορισμός για την ανάρρωση είναι να μπορώ να βοηθώ τους άλλους να κάνουν καλά πράγματα» σημειώνει η 47χρονη δασκάλα και οργανώτρια ομάδων υποστήριξης της ΕΣΨΑ, Τσαστίτι Μιουρί, εξαίροντας τον ουσιαστικό ρόλο της κοινότητας στη θεραπευτική διαδικασία.

Επιπλέον, έχετε σκεφτεί πως το να μιλήσετε ανοιχτά για όσα σας ταλαιπωρούν ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά λυτρωτικό; Σήμερα, περισσότερο από πότε, διάσημοι καλλιτέχνες, αθλητές και πολιτικοί μοιράζονται με το κοινό τις εμπειρίες τους σε ό,τι αφορά τις ψυχικές ασθένειες. Το κλίμα αλλάζει λοιπόν και οι άνθρωποι νιώθουν την αλλαγή.

Ο Ken Duckworth στο Δεν είσαι μόνος παρέχει μια ανεκτίμητη βοήθεια και μια τεράστια αγκαλιά σε όσους αναζητούν καθοδήγηση για τη διάγνωση και τη θεραπεία από κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας.  Ένας συνδυασμός ενδείξεων που προκύπτουν από προσωπικές μαρτυρίες με παραδοσιακά αποδεικτικά στοιχεία που βασίζονται στην έρευνα έρχεται να σας κατατοπίσει, λειτουργώντας ως φάρος ελπίδας στον αγώνας σας για μια καλύτερη ζωή.

Εγκλωβισμένος ως παιδί σε έναν φαύλο κύκλο ντροπής και απόγνωσης, ο συγγραφέας, όντας πια ενήλικας, επιστρέφει «στο τόπο του εγκλήματος» και μετουσιώνει τις οδυνηρές αναμνήσεις του σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής και γνώσης, ικανή να σπάσει τη σιωπή που συνοδεύει τις ψυχικές διαταραχές. Ασθενείς, οκογένειες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας και γιατροί ενώνουν τις φωνές τους και δημιουργούν μια τεράστια κοινότητα φροντίδας και υποστήριξης, υπενθυμίζοντάς σας πως στη μάχη με τις ψυχικές ασθένειες δεν είστε πια μόνοι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο www.dioptra.gr

Μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλεξιθυμία | Πώς είναι να ζεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συναισθήματά σου;
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση