,

Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά; 15 σημάδια για να το καταλάβουμε

Αν αναρωτιέστε αν είστε ερωτευμένοι, πιθανότατα βιώνετε κάτι περισσότερο από ένα φλερτ.

Είναι έρωτας με την πρώτη ματιά; 15 σημάδια για να το καταλάβουμε

Όταν τα συναισθήματά σας εμβαθύνουν, μπορεί να είστε ερωτευμένοι αν παρατηρήσετε ότι βρίσκετε άνεση στο να εκφράζεστε ειλικρινά και να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες τους. Αλλά η αγάπη είναι διαφορετική για τον καθένα. Αν αναρωτιέστε αν είστε ερωτευμένοι, πιθανότατα βιώνετε κάτι περισσότερο από ένα φλερτ. Τα συναισθήματα μπορεί να είναι περίπλοκα και να σας κάνουν να αναρωτηθείτε: “πώς ξέρετε αν είστε ερωτευμένοι”.

Υπάρχουν όμως τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αναγνωρίσετε τι αισθάνεστε. Η κατανόηση των διαφορών και η αναγνώριση των σημάτων του να είσαι ερωτευμένος μπορεί να σε βοηθήσει να καθορίσεις τα επόμενα βήματά σου. Όταν βρίσκετε μια μακροχρόνια, υγιή αγάπη, είναι πολύ διαφορετική από ένα φλερτ ή μια φευγαλέα έλξη. Είναι μια περίπλοκη εμπειρία, αλλά αλλάζει τη ζωή με αναντικατάστατους τρόπους.

Advertisment

Σημάδια ότι είστε ερωτευμένοι

Τώρα, λοιπόν, πιθανότατα θέλετε να μάθετε, πώς καταλαβαίνετε αν είστε ερωτευμένοι;

1. Μπορείτε να είστε ο εαυτός σας

Όταν αρχίζετε να βλέπετε για πρώτη φορά κάποιον που σας ενδιαφέρει, μπορεί να κρύβετε τα ελαττώματά σας. Αν είσαι ερωτευμένη, μπορεί να μην ανησυχείς πια τόσο πολύ και να νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου.

2. Είστε πρόθυμοι να καταβάλλετε προσπάθεια

Τα ραντεβού δεν περιλαμβάνουν πάντα ευτυχισμένες στιγμές, καθώς είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα προκύψει αρνητισμός. Όταν αρχίζετε να θέλετε να επιλύσετε ειρηνικά τις συγκρούσεις ή να επιλύσετε τις διαμάχες ή να συνδημιουργήσετε μια ευτυχισμένη δυναμική, είναι σημάδι αγάπης.

Advertisment

3. Αδιαφορείτε για τους άλλους ανθρώπους

Το να είστε ερωτευμένοι σημαίνει ότι έχετε πάρει την απόφαση να εστιάσετε το χρόνο και την ενέργειά σας στο ενδιαφέρον που έχετε επιλέξει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα θέλετε να βγαίνετε με κανέναν άλλον και οι άνθρωποι που κάποτε σας ενδιέφεραν δεν έχουν πια μεγάλη σημασία. Μπορεί να είναι έρωτας αν θέλετε να περνάτε ρομαντικό χρόνο μόνο με το σύντροφό σας.

4. Θέλετε να μάθετε για τα ενδιαφέροντά του

Μπορεί να μην θέλατε ποτέ πριν να δοκιμάσετε κάτι, αλλά αν ο σύντροφός σας το απολαμβάνει, ξαφνικά ενδιαφέρεστε. Αυτό οδηγεί στο να δοκιμάσετε πράγματα που δεν θα δοκιμάζατε ποτέ διαφορετικά, και μπορεί να το απολαμβάνετε κιόλας.

5. Δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες τους

Το να είσαι ερωτευμένος σημαίνει ότι ο κάθε σύντροφος προσπαθεί να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου. Το να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες και τις επιθυμίες του συντρόφου σας δείχνει ότι βιώνετε τον έρωτα. Μπορείτε να επιλέξετε να εστιάσετε σε αυτά που χρειάζονται στο ίδιο επίπεδο που θεωρείτε τον εαυτό σας. Αλλά είναι σημαντικό οι δικές σας ανάγκες να έχουν προτεραιότητα και από τον σύντροφό σας. Η προθυμία για την ικανοποίηση των αναγκών και των δύο σας θα πρέπει να είναι αμοιβαία.

6. Τα συναισθήματά σας γίνονται πιο δυνατά

Όταν είστε ερωτευμένοι, τα συναισθήματά σας γίνονται βαθύτερα και ισχυρότερα. Αν αναρωτιέστε εδώ και καιρό και τα συναισθήματά σας δεν έχουν ταλαντευτεί ή μειωθεί, είναι ένα καλό σημάδι ότι είστε ερωτευμένοι.

7. Είστε ευγνώμονες γι’ αυτούς

Αν είστε ευγνώμονες για τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας, μπορεί να είστε ερωτευμένοι. Δεν θα τους θεωρείτε δεδομένους και οι μικρές τους χειρονομίες θα σημαίνουν πολλά.

8. Σκέφτεστε να τους συστήσετε στην οικογένειά σας

Το να θέλετε να συστήσετε έναν ρομαντικό σύντροφο στην οικογένειά σας σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα φλερτ. Απαιτεί να νιώθετε αρκετά άνετα ώστε να τους αφήσετε να μπουν στους ιδιωτικούς τομείς της ζωής σας.

9. Απολαμβάνετε κάτι περισσότερο από τη φυσική τους εμφάνιση

Το να είστε ερωτευμένοι απαιτεί να απολαμβάνετε περισσότερα από τα συναισθήματα για τη φυσική τους εμφάνιση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έντονη σωματική έλξη σηματοδοτεί τον κεραυνοβόλο έρωτα, αλλά ο μακροχρόνιος ρομαντισμός απαιτεί κάτι περισσότερο από αυτό. Θα σας ενδιαφέρει επίσης να εμβαθύνετε τη συναισθηματική σας σύνδεση. Το να απολαμβάνετε τις ιδιορρυθμίες και τις μοναδικές ιδιότητες του συντρόφου σας δείχνει ότι είστε ερωτευμένοι.

10. Το να του μιλάτε είναι εύκολο

Όταν είστε με κάποιον που αγαπάτε, θα μιλάτε για τα πάντα. Θα συζητάτε βαθιά θέματα και τα δευτερεύοντα πράγματα της καθημερινότητάς σας. Τίποτα δεν θα είναι εκτός ορίων και θα θέλετε να μοιραστείτε μαζί του τα πάντα για τη ζωή σας. Το να ανοίγεστε και να μοιράζεστε λεπτομέρειες της ζωής σας δείχνει ότι έχετε δυνατά συναισθήματα και ότι τον εμπιστεύεστε.

11. Είστε περήφανοι γι’ αυτούς

Το να είστε περήφανοι για κάποιον δείχνει βαθιά συναισθήματα και πιθανότατα θα θέλετε να καυχηθείτε γι’ αυτόν. Μπορεί να είστε υπερήφανοι για τα επιτεύγματά τους και να νιώθετε καλά για τη χαρά και την επιτυχία τους.

12. Διασκεδάζετε μαζί τους ό,τι κι αν κάνετε

Είστε πιθανότατα ερωτευμένοι αν διασκεδάζετε με τον σύντροφό σας ενώ κάνετε δουλειές του σπιτιού ή ψώνια. Το να κάνετε απλά πράγματα γίνεται ευχάριστο όταν το κάνετε με κάποιον για τον οποίο έχετε βαθιά συναισθήματα.

13. Τους δίνετε αμέριστη προσοχή

Το να είστε ερωτευμένοι συχνά σας δυσκολεύει να εστιάσετε σε οτιδήποτε άλλο όταν είναι κοντά σας. Μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να εμπλακείτε σε συζήτηση με τον σύντροφό σας και να συντονιστείτε μαζί του.

14. Είναι εύκολο να σχεδιάζετε το μέλλον μαζί τους

Όταν είστε ερωτευμένοι με κάποιον, μπορεί να επιθυμείτε να σχεδιάζετε το μέλλον μαζί του. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αμφιβάλλετε για την πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων σχεδίων όταν βιώνετε αυτά τα συναισθήματα.

15. Οι διαφωνίες δεν κάνουν τα συναισθήματά σας να αμφιταλαντεύονται

Όλα τα ζευγάρια διαφωνούν και έχουν διαφωνίες και μπορεί να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τα συναισθήματά σας. Θα μπορούσε να είναι έρωτας αν τα συναισθήματά σας δεν αμφιταλαντεύονται κατά τη διάρκεια αυτών των στιγμών. Μπορείτε να διατηρήσετε τη δέσμευση και τα ισχυρά συναισθήματα ακόμα και όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.

Πώς αισθάνεστε όταν ερωτεύεστε;

Πρέπει συνεχώς να αποφασίζετε να αγαπάτε κάποιον επειδή το θέλετε. Επομένως, δεν είναι τόσο απλό όσο το να ερωτευτείς ή όχι. Το να ερωτεύεσαι μπορεί να είναι ανθυγιεινό, επειδή μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσες να ελέγξεις ότι είσαι ερωτευμένος με κάποιον. Μόλις συμβεί η αρχική πτώση, είναι στο χέρι σας να συνεχίσετε συνειδητά να αγαπάτε αυτό το άτομο.

Το να αγαπάς κάποιον διαφέρει από το να είσαι ερωτευμένος επειδή περιλαμβάνει πλατωνική αγάπη. Αυτός ο τύπος αγάπης δεν περιλαμβάνει σεξουαλική ή ρομαντική έλξη, παρόλο που νοιάζεστε βαθιά για το άτομο. Είναι αυτό που αισθάνεστε για τους στενούς φίλους ή τα μέλη της οικογένειας και όχι για έναν ρομαντικό σύντροφο.

Το να είσαι ερωτευμένος μοιάζει διαφορετικό για τον καθένα, αλλά μπορείς να υπολογίζεις ότι θα βιώσεις ευδαιμονία, σταθερότητα και μια διαρκή σύνδεση. Τα πρώιμα, ευφορικά συναισθήματα προκύπτουν από την αύξηση της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Θα αναπτύξετε μια βαθύτερη σύνδεση μόλις αυξηθούν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, καθώς οδηγεί σε προσκόλληση.

Σημάδια ανθυγιεινής αγάπης

Η επιθυμία ελέγχου σε μια σχέση είναι ένα παράδειγμα ανθυγιεινής αγάπης. Όταν ο ένας ή και οι δύο σας θέλετε να παίρνετε κάθε απόφαση και να ελέγχετε τι κάνει, τι φοράει ή με ποιον περνάει χρόνο ο άλλος, δεν είναι καλό σημάδι.

Ορισμένα άλλα σημάδια ανθυγιεινής αγάπης περιλαμβάνουν τα εξής:

  • συν-εξάρτηση
  • το να νιώθετε άβολα να δείξετε τον αυθεντικό σας εαυτό
  • έλλειψη ορίων
  • εμμονή
  • παρενόχληση
  • έλλειψη σεβασμού
  • αίσθημα πίεσης
  • χρήση ψηφιακών μέσων για να παρακολουθεί τον σύντροφο
  • ψέματα και ανεντιμότητα
  • εχθρότητα ή εκφοβισμός
  • σωματική, συναισθηματική ή σεξουαλική βία

Πηγές:

  • Bode A, et al. (2021). Proximate and ultimate perspectives on romantic love.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8074860/
  • Carter CS, et al. (2022). Oxytocin and love: Myths, metaphors and mysteries.
    sciencedirect.com/science/article/pii/S2666497621000813
  • Recognizing the signs of unhealthy relationships. (n.d.). Commonwealth of Massachusetts.
    mass.gov/service-details/recognizing-the-signs-of-unhealthy-relationships
  • Seshadri KG. (2016). The neuroendocrinology of love.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4911849/
  • Weger H, et al. (2016). Relationship maintenance across platonic and non-platonic cross-sex friendships in emerging adults.
    tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224545.2018.1439876?scroll=top&needAccess=true&role=tab
  • Zsok F, et al. (2017). What kind of love is love at first sight? An empirical investigation.
    onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pere.12218

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση