,

Το εσωτερικό ταξίδι είναι δύσκολο… μόνο όσοι έχουν τη δύναμη να αφήσουν πίσω τους τη μετριότητα μπορούν να σαλπάρουν

Πέρασε πια ο καιρός της οδύνης. Είναι τώρα η ώρα να ζήσεις ένα καινούριο Όνειρο, έναν καινούριο Κόσμο, μια καινούρια Ζωή.

Το εσωτερικό ταξίδι είναι δύσκολο... μόνο όσοι έχουν τη δύναμη να αφήσουν πίσω τους τη μετριότητα μπορούν να σαλπάρουν

Αυτό το βιβλίο είσαι εσύ, με όλες σου τις αμφιβολίες και τις βεβαιότητες, τις αλήθειες σου και τα ψέματα, τους φόβους, την αγάπη. Συγχρόνως, είσαι συγγραφέας και αναγνώστης, συγχρόνως, το συνηθισμένο και το ξεχωριστό. Ο Ονειρευτής και το Όνειρο. Αυτό το βιβλίο είναι για όσους νιώθουν απογοητευμένοι από την καθημερινή ζωή τους και αναζητούν κάτι από καιρό χαμένο και λησμονημένο, κάτι διαφορετικό, ιδιαίτερο.

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εγκαταλείψουν κάθε μορφής ψέμα. Αυτό το βιβλίο αναφέρεται στις εσωτερικές καταστάσεις σου και διερευνά τις εσωτερικές αντιδράσεις σου απέναντι στους άλλους και στον εξωτερικό κόσμο. Μέσα από τις σελίδες του, θα μάθεις να κάνεις τη διάκριση ανάμεσα στον αυθεντικό εαυτό σου και τον εξωτερικό κόσμο, ανάμεσα στην αιτία και στο αποτέλεσμα, ανάμεσα στον χρόνο και στο άχρονο – ανάμεσα σε ό,τι είναι πραγματικό και ό,τι δεν είναι.

Advertisment

Σε έναν κόσμο όπου όλες οι επαναστάσεις απέτυχαν και όλες οι προσπάθειες να αλλάξει η βίαιη και αντιδραστική φύση του ανθρώπου αποδείχθηκαν ανώφελες, η «Μη-Διδασκαλία» του Dreamer αποκαλύπτεται ως ο μοναδικός τρόπος για έναν δυναμικό μετασχηματισμό των συμβάντων και των περιστάσεων, του παρόντος και του μέλλοντος, της ιστορίας και του πεπρωμένου, σύμφωνα με τη βούλησή σου. Ο Dreamer είναι εδώ, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, μπροστά σου, κι όμως εσύ δεν μπορείς να Τον δεις. Ζει εδώ, ανάμεσά μας, υπάρχει, βαδίζει πλάι μας, κι όμως την ίδια στιγμή παραμένει αόρατος για όσους, μην έχοντας ακόμα εγκαταλείψει την προσωπική ιστορία τους, δεν αισθάνονται την ανάγκη να δεσμευτούν πως θα κατακτήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο κατανόησης.

Μια ύπαρξη που οραματίζεται, ένα Ανθρώπινο Ον με εσωτερική πληρότητα∙ ο Dreamer ενσαρκώνει κάτι ανατρεπτικό, απρόσμενο, άπιαστο∙ κάτι που παραβιάζει τη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων την οποία έχουμε μάθει να θεωρούμε κανονική – ελεύθερος από κάθε είδους ρόλους, ελεύθερος από κάθε εξωτερική περιγραφή του κόσμου, κάθε επιρροή, κάθε εξαναγκασμό, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό∙ εμφανίζεται και εξαφανίζεται κατά τη Βούλησή Του, καθώς υποδύεται στον κόσμο των συμβάντων τον ρόλο που απαιτείται κάθε φορά, αλλά χωρίς ποτέ να ταυτίζεται με αυτόν.

Μη διανοηθείτε όμως να συμπεριλάβετε τον Dreamer στην ατελείωτη, αδιέξοδη σειρά των διαφόρων γκουρού και πνευματικών καθοδηγητών ή να συγκρίνετε τη δική Του «Μη-Διδασκαλία» με το άμορφο πλήθος των θεωριών του εσωτερισμού, του πνευματισμού, της θρησκείας ή της φιλοσοφίας.

Advertisment

Οποιαδήποτε προσπάθεια να δώσετε μια συγκεκριμένη μορφή στον Dreamer ή να Τον περιγράψετε, οποιαδήποτε απόπειρα ορθολογικής ερμηνείας της συμπεριφοράς Του ή κατανόησης της ψυχολογίας Του με σκοπό να Τον συμπεριλάβετε σε κάποιο από τα φιλοσοφικά ρεύματα του παρελθόντος ή να Τον παρουσιάσετε ως έναν εκλεκτικό σαμανιστή, είναι ανώφελη και μάταια. Μόνο όσοι έχουν έναν αληθινό Dreamer μπορούν να προσεγγίσουν το απρόσιτο∙ και μόνο όσοι έχουν μάτια για να «δουν» θα μπορέσουν κάποια μέρα να δουν τον Dreamer και να κατανοήσουν ότι Αυτός είναι που Ενεργεί πραγματικά.

Γι’ αυτό ακριβώς είναι πια καιρός να αφήσετε πίσω σας όλες τις διδασκαλίες, τις ιδεολογίες, τα δόγματα, τα βιβλία και τις ιδέες, τόσο τα δικά σας όσο και των άλλων∙ όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί ως τώρα. Είναι πια καιρός να καταδυθείτε στα βάθη της ύπαρξής σας για να αναζητήσετε εκεί τη δική σας μοναδικότητα, τη δική σας δύναμη. Είναι καιρός να καταλάβετε ότι η γνώση αποτελεί και αυτή ένα όριο, έναν φραγμό στην ελευθερία – ότι η γνώση δεν είναι παρά μια αδύναμη αναπαράσταση αυτού που αληθινά υπάρχει, ώστε να αποτελεί εμπόδιο στην ενόραση και την ευτυχία σας, και σας εμποδίζει να προχωρήσετε μπροστά.

Η Μη-Διδασκαλία του Dreamer έρχεται πιο πολύ για να εξαλείψει παρά να προσθέσει. Να εξαλείψει απαρχαιωμένες δομές, σκουριασμένες έννοιες, χρεοκοπημένες ιδέες, να διαγράψει προκαταλήψεις, απατηλά συναισθήματα, φανταστικούς φόβους και ταυτίσεις – να αφανίσει τα αρνητικά συναισθήματα, τις καταστροφικές σκέψεις και κυρίως την ιδέα εκείνη που έχουν εμφυτεύσει στον καθένα μας ήδη από τα παιδικά μας χρόνια∙ την ιδέα πως ο θάνατος είναι αναπόφευκτος.

Η «Εργασία» για την οποία μιλάει ο Dreamer είναι πάνω απ’ όλα εργασία για έναν μετασχηματισμό της σκέψης∙ από μια συγκρουσιακή συνείδηση σε μια εσωτερική κατάσταση πληρότητας, από τον άνθρωπο του εμπειρισμού και των μηχανιστικών αντιδράσεων σε έναν άνθρωπο δημιουργικό και ενορατικό. Οι αρχές Του και οι ιδέες Του είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και μελέτης του Εαυτού. Αφορούν το πιο σημαντικό αντικείμενο που θα μπορούσε να έχει η μελέτη – τον εαυτό σου, την ίδια την ύπαρξη∙ και στοχεύουν στη συνειδητοποίηση πως ο κόσμος είναι μια δική σου προβολή – πως ο κόσμος είναι όπως τον Ονειρεύεσαι.

Γι’ αυτό ακριβώς ο Dreamer χρησιμοποιεί το θέατρο της Ζωής προκειμένου να εξυψώσει τη νόηση και τη συναίσθησή σου. Χρησιμοποιεί την ιστορία, τις θρησκείες, την πολιτική, τα διάφορα εκπαιδευτικά συστήματα και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας∙ χρησιμοποιεί την επικοινωνία, τα ΜΜΕ, τις φυσικές καταστροφές αλλά και τις καταστροφές για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος, και οτιδήποτε πιστεύεις ότι προέρχεται από τον έξω κόσμο, με μοναδικό σκοπό να σε αφυπνίσει – να σου δείξει ότι εσύ, εσύ ο ίδιος, είσαι η πηγή όλων των πραγμάτων.

«Ο κόσμος είναι τέτοιος, επειδή εσύ είσαι τέτοιος».

Με το μήνυμα αυτό, το τόσο απλό και όμως τόσο επαναστατικό, ο Dreamer σου προσφέρει μια πολύ ισχυρή τεχνολογία∙ μια τεχνολογία ικανή να σε οδηγήσει στα βάθη της ύπνωσής σου, προκειμένου να σε φέρει αντιμέτωπο με τις αμφιβολίες, τους φόβους, τη μεμψιμοιρία και τα άγχη σου. Πρόκειται για ένα ταξίδι σε όλα όσα είναι δυσάρεστα, ένα ταξίδι μέσω του οποίου θα εγκαταλείψεις πίσω σου το πιο προσφιλές απόκτημά σου, κάτι που το αγαπάς περισσότερο από τη ζωή σου και αποτελεί την αιτία κάθε αποτυχίας σου∙ την ίδια σου την οδύνη.

Με τον Dreamer, εισέρχεσαι σε μια περιοχή αχαρτογράφητη – τα λόγια Του θα εισχωρήσουν αμείλικτα στις πιο μύχιες πτυχές της ύπαρξής σου με χειρουργική ακρίβεια, μέχρι να ανατρέψουν την οπτική σου και μαζί της όλα όσα είχες πιστέψει πως είναι ο κόσμος σου, η ζωή σου.

Εδώ, δεν διαθέτεις πια οδικούς χάρτες. Δεν σου απομένει τίποτε από το παρελθόν για να σε οδηγήσει και να σε κατευθύνει∙ κι όταν θα διεισδύεις παράτολμα στο άγνωστο, δεν θα σε συντροφεύουν εικόνες του μέλλοντος. Πρέπει να είσαι ευέλικτος και αψεγάδιαστος, ικανός να μετατοπίζεσαι σε μια στιγμή, να μην αγκιστρώνεσαι σε καμία οικεία εμπειρία, γνώση ή προσδοκία, και απλώς να μοιράζεσαι μαζί Του την κοινή νίκη επάνω στον θάνατο, την ίδια ομορφιά, το ίδιο πάθος για ζωή.

Το εσωτερικό ταξίδι είναι δύσκολο, ριψοκίνδυνο∙ μόνο όσοι έχουν τη δύναμη να αφήσουν πίσω τους την ίδια τη μετριότητά τους και τη στερημένη νοήματος ζωή τους μπορούν να σαλπάρουν γι’ αυτό. Θα ανακαλύψεις μέσα στον εαυτό σου όρη, ωκεανούς, ερήμους, δάση, γκρεμούς και αβύσσους που θα πρέπει να υπερβείς∙ άγρια θηρία, φριχτά τέρατα και μάχες που είναι αδύνατον να κερδηθούν – αλλά εσύ θα πρέπει όλα αυτά να τα νικήσεις, σαν να σου έχει ανατεθεί η πιο επίπονη, η πιο ηρωική αποστολή στη γη.

Είναι ένα ταξίδι για τους λίγους ανάμεσα στους λίγους, που έχουν συνειδητοποιήσει πως η ζωή τους πρέπει να αλλάξει δραματικά και, περισσότερο από καθετί άλλο, πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που ονειρεύονται∙ και από αυτούς τους λίγους που θα το τολμήσουν, ακόμα πιο λίγοι είναι εκείνοι που θα φτάσουν μέχρι το τέλος.

Ο στόχος της Μη-Διδασκαλίας είναι να πάψεις να ταυτίζεσαι με την εξωτερική περιγραφή του κόσμου. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Dreamer θα γίνει ο χειρότερος εχθρός σου – ο εχθρός των εσφαλμένων ιδεών σου και των απατηλών γνώσεων που εδώ και τόσο καιρό τροφοδοτούσες μέσα σου. Ακολουθώντας τον Dreamer, η ματαιοδοξία και η αλαζονεία σου θα δέχονται συνεχώς θανάσιμα πλήγματα μέχρι είτε να κατανοήσεις βαθιά και να συνεχίσεις τον δρόμο σου προς την πληρότητα είτε να νιώσεις πως πληγώθηκε η ψεύτικη περηφάνια σου και να εγκαταλείψεις αγανακτισμένος.

Ποτέ όμως μη λησμονήσεις πως οι απαντήσεις που δίνει ο Dreamer είναι πολύ προσωπικές και δεν απευθύνονται στον καθένα. Αντιστοιχούν πάντοτε στην εσωτερική κατάσταση υπευθυνότητας και ελευθερίας εκείνου που θέτει τα ερωτήματα, και γίνονται με κριτήριο το επίπεδο κατανόησής του. Ο Dreamer ονειρεύεται μια ατομική επανάσταση: έναν κόσμο χωρίς θρησκείες, χωρίς πολιτική∙ έναν κόσμο ο οποίος θα εξαλείψει κάθε μορφή περιοριστικών θεσμών, κάθε είδους διάκριση και κάθε φόβο. Πρόκειται για την έλευση ενός Νέου Ανθρώπου, πέρα από κάθε φαντασία, πράγμα που φαντάζει αδιανόητο για όσους παραμένουν εγκλωβισμένοι στο παρελθόν και στους αμέτρητους συμβιβασμούς τους.

Σε αυτό το ταξίδι, μνήμη και φαντασία, σκέψεις και συναισθήματα θα εξαφανιστούν, μαζί με τον φριχτό απόηχο των τεχνολογιών που παρείχαν – απαρχαιωμένα όργανα μιας χαμένης ανθρωπότητας. Μόνο η Ενόραση θα μείνει και το Όνειρο. Αυτές είναι οι νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία και τη γνώση.

Η Μη-Διδασκαλία του Dreamer αποκαλύπτει το υπέρτατο μυστικό∙ εδώ, θα διεισδύσεις βαθιά στην καρδιά σου για να βρεις εκείνο που αναζητούσες – το Όνειρό σου.
Το να ανακαλύψεις τον ίδιο σου τον εαυτό είναι ακριβώς ο λόγος για να ξεκινήσεις αυτό το ταξίδι. Και το να γίνεις κυρίαρχος του εαυτού σου είναι ο ανείπωτος, ο υπέροχος άθλος που σε περιμένει στο τέλος του.

Έλα μαζί Μου…
Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου, είναι απλώς το τέλος μιας ιστορίας, μιας περιγραφής.
Πέρασε πια ο καιρός της οδύνης, πέρασε ο καιρός του θανάτου.
Είναι τώρα η ώρα να ζήσεις ένα καινούριο Όνειρο, έναν καινούριο Κόσμο, μια καινούρια Ζωή.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο H Σχολή των Θεών του Elio D’Anna. Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα και στο www.dioptra.gr. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εσύ είσαι ταξίδι, χωρίς προορισμό...
Ο χρόνος κυλάει πιο αργά όταν κάποιος κοιτάζει κάτι που αξίζει να θυμάται!
Κάποιες φορές η ζωή σε πάει μόνη της…
Ταξιδεύοντας συναντάμε την πολύτιμη αίσθηση του χρόνου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση